U riječkom kampusu predstavljena istraživačka oprema vrijedna 180 milijuna kuna

Projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci”, kojim je nabavljena informatička i istraživačka oprema, vrijedna 180 milijuna kuna, u kojoj najvažnije mjesto zauzima superračunalo “Bura”, predstavljen je u četvrtak predstavnicima Europske komisije te ministarstava regionalnog razvoja, EU fondova, znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon pozdravnog govora rektora Pere Lučina i izlaganja prorektorice za investicije i razvoj Nevenke Ožanić o sadržaju i vrijednosti nabavljene istraživačke opreme, gosti, voditeljica odjela Europske komisije za Hrvatsku i Sloveniju Sandrine de Buggenoms, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Krešo Zadro razgledali su opremu.

Prorektorica Ožanić istaknula je da se na kampusu Sveučilišta, osim nabavljene istraživačke opreme, uz pomoć europskih fondova grade tri zgrade za studentski smještaj sa 754 postelje, vrijedne 178 milijuna kuna, koje bi trebale biti završene do lipnja, kad će se u njih smjestiti sudionici Europskih sveučilišnih igara. Najavljena je i gradnja centra za translacijsku medicinu, za što je pripremljena tehnička dokumentacija, rekla je Ožanić.

Istraživačka oprema na kampusu financirana je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo je uložila Republika Hrvatska.

Oprema je instalirana u Centru za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centru za visokoprotočnu tehnologiju, Centru za mikro i nano znanosti i tehnologije te Centru za napredno računanje i modeliranje i u laboratorijima Građevinskog fakulteta u Rijeci. Tako će se omogućiti primjena novih metodologija i tehnologija u znanstvenim istraživanjima.

Superračunalo “Bura”, najsnažniji računalni sustav u regiji, vrijedan je 40 milijuna kuna. Zahvaljujući njemu uspostavljena je suradnja s Fakultetom za elektrotehniku u Zagrebu, Institutom “Ruđer Bošković” te Sveučilištem u Splitu, a zanimanje za korištenje toga superračunala pokazale su i ustanove i tvrtke iz inozemstva.

Dobivena oprema omogućava više sveučilišnih projekata utemeljenih na znanju, a postignuti rezultati otvaraju suradnju s malim i srednjim tvrtkama, čime će se povećati broj radnih mjesta te transfera tehnologije s privatnim sektorom namijenjenih daljnjoj komercijalizaciji, rečeno je na predstavljanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: László Szalai