U saboru o državnom proračunu: Vladajući mahom odbijaju amandamane oporbe

Foto: fah

Cijeli dan u Saboru traje izjašnjavanje o amandmanima na državni proračun. Od njih ukupno više od 400, 60-ak ih je proglašeno nevažećim, a Vlada je na telefonskoj sjednici prihvatila samo 10, među kojima i nekoliko oporbenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandmani na državni proračun, kao i prethodnih godina velikom su većinom odbijani, jedan za drugim. A zahtjevi su razni: od vrtića do softvera za e-referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandmani

HDZ-ovi Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, HDS-ov Hrvoje Zekanović i Socijaldemokrat Franko Vidović zajednički traže da država osigura pola milijuna eura za izradu dokumentacije potrebne za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Tri amandmana zastupnika većine

Magdalena Komes (HDZ) zauzela se da država osigura 1,5 milijuna eura za potrebe uspostave dječje i adolescentne psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot u Popovači, tumačeći da je mentalno zdravlje stanovništva, posebno među najmlađima, dodatno ugroženo u pandemiji COVID-a.

Damir Habjan (HDZ) predlaže da se za 665 000 eura (na 6,7 milijuna eura) poveća iznos za redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever radi usklađenosti u odnosu na druga javna sveučilišta s obzirom na broj studenata i studijskih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predrag Štromar (HNS) traži da država s četiri milijuna eura pojača projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.

Nastavi li se praksa prijašnjih godina, ti bi amandmani trebali postati sastavnim dijelom proračuna, no to neće biti slučaj s ostalima.

SDP: Milijun eura za higijenske uloške u školama

SDP i Most uložili su velik trud u izradu amandmana, njihovi klubovi i zastupnici podnijeli su ih po stotinjak, a zastupnici Socijaldemokrata 70-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovi su amandmani uglavnom usmjereni na pomoć najugroženijim skupinama u društvu. Klub traži osiguravanje 5 milijuna eura za naknadu troškova energije energetski siromašnim kućanstvima i milijun eura za zalihe higijenskih uložaka u obrazovnim ustanovama.

Amandmanom na Zakon o izvršavanju proračuna predlaže i da se umjesto korekcije koeficijenta za pojedina socijalna davanja, napravi korekcija osnovice za obračun naknade i drugih primanja, i to za godišnji iznos inflacije od 13,2 posto.

Klub Mosta u svojim amandmanima uglavnom traži poboljšanje života građana u lokalnoj zajednici, odnosno uređenje prometnica, vodovoda, bolnica, škola i slično. Na nacionalnoj razini traže da se poveća naknada za roditelje njegovatelje za 200 eura, kao i sredstva za smještaj roditelja tijekom liječenja djece.

Most: Bez bjanko-zadužnice Europskoj komisiji

I taj je Klub podnio amandman na Zakon o izvršavanju proračuna kojim traži brisanje odredbe prema kojoj Vlada može dati jamstva Europskoj komisiji za zaduživanje za potrebe financiranja Ukrajine. Ističe da se takve odluke trebaju donositi odlukom Vlade i Sabora, a ne davati bjanko-zadužnice EK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan amandman podnio je i Klub Hrvatskih suverenista.

Velik dio od 25 amandmana Suverenista odnosi se na demografsku obnovu, uvođenje dječjeg doplatka za svu djecu bez obzira na imovinski cenzus, uvođenje mjere majke odgojiteljice. Traže i povećanje stavke za funkcionalno spajanje općina za 10 milijuna eura.

Amandmani Kluba zeleno-lijevog bloka vrijedni su više od 100 milijuna eura kojima žele nabavu helikoptera za hitnu medicinsku službu (15,5 milijuna eura), uvođenje građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama (3 milijuna eura), izgradnju infrastrukture za potrebe lokalne zelene javne nabave (22,5 milijuna eura).

KZL je podnio i simboličan amandman kojim traži da se sredstva za provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije povećaju za jedan euro na račun zastupanja DORH-a u inozemstvu.

Smatraju da bi time poslali poruku da su troškovi zastupanja u inozemstvu veliki, a kao posljedica pristupanja štetnim međunarodnim ugovorima, primjerice Ugovoru o energetskoj povelji.

Socijaldemokrati: Solarni paneli na svaku obnovljenu kuću na Banovini

Klub Socijaldemokrata amandmanom traži da se osigura 10 milijuna eura za ugradnju solarnih panela na svaku obnovljenu kuću na Banovini.

Više od 50 amandmana Kluba IDS-a okrenuto je obrazovnim, infrastrukturnim i kulturnim potrebama Istre. Sredstva potrebna za njih Klub je mahom našao na pozicijama Ministarstva obrane i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e).

Na popisu želja je obnova Zavičajnog muzeja Poreštine, rekonstrukcija zgrade Velikog kupatila u Labinu, rekonstrukcija prometnice za naselje Rabac, dječjeg vrtića Vinež u Labinu, Osnovne škole Marčana te ulaganje u niz lučkih uprava.

I Klub HSS-a svojim je amandmanima pokrio različita područja. Smatra da za nabavu bespilotnih letjelica treba izdvojiti 900 000 eura, jer ih Oružane snage nemaju dovoljno, pa bismo u mogućem oružanom sukobu u regiji bili izloženi znatnim ljudskim i materijalnim gubitcima dok ne stigne pomoć saveznika.

Predlaže da država s dodatnih 15.000 eura pomogne programe Hrvatske knjižnice za slijepe, s 12 400 eura nabavu potrošnog materijala za Hrvatski restauratorski zavod, a s 4500 eura promociju projekta i aktivnosti Arheološkog parka Vučedol.

Klub Centra i GLAS-a s više od 20 amandmana želi više novca za sportaše, kurikularnu reformu, izvannastavne aktivnosti, programe za mlade i drugo.

DP: Mjesečni doplatak od 100 eura za svako dijete

Klub Domovinskog pokreta predlaže pak da se 800 milijuna eura osigura za mjesečni doplatak od 100 eura za svako dijete s prebivalištem u Hrvatskoj.

Amandmane su podnijeli i zastupnici pojedinačno.

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) traži da država za pomlađivanje šuma hrasta lužnjaka i kitnjaka, koje ugrožava sitni kukac hrastova mrežna stjenica, i za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda izdvoji po pet milijuna eura, a da ih skine s iznosa namijenjenog dobrovoljnom spajanju općina.

Držeći da to spajanje ne ovisi o novčanim poticajima, nego političkoj volji vladajućih i drukčijem teritorijalnom ustroju, Davor Dretar (DP) predlaže da se svih 13,3 milijuna eura za to preusmjeri na opremanje policije osnovnom opremom. Policajci nam nemaju odgovarajuću ni zimsku, ni ljetnu odjeću, navodi Dretar koji je podnio desetak amandmana.

Približno je toliko i onih Katarine Peović (RF) koja traži da se iznos za pomoćnike u nastavi poveća za tri milijuna eura, a da se za toliko smanje sredstva za opremanje višenamjenskih helikoptera.

S 15 milijuna eura pojačala bi program suzbijanja energetskog siromaštva, a za taj iznos smanjila bi potporu vjerskim zajednicama. Ukinula bi izdvajanja za mirovine hrvatske domovinske vojske, za to namijenjena 2,2 milijuna eura svela bi na nulu, a sredstva prebacila za osiguranje radničkih tražbina u slučaju stečaja poslodavca.

Amandmani lokalnog karaktera

Nikola Grmoja (Most) traži da 5000 ljudi na Banovini koji žive u kontejnerima dobiju mjesečno 200 eura, a amandmanom usmjerenim na borbu protiv korupcije da se ojačaju institucije, javna uprava i pravosuđe.

Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati) sa svojih 17 amandmana povećala bi ulaganja u socijalnu politiku, borbu protiv nasilja među mladima, razvojne projekte u poljoprivredi za Slavoniju, Baranju i Srijem. Predlaže i naknadu za obitelji s troje i više djece.

Često su pojedinačni amandmani zastupnika usmjereni na projekte u sredinama iz kojih zastupnici dolaze, pa su tako oni Marina Miletića (Most) usmjereni na Rijeku i Istru, Boške Ban Vlahek (SDP) na Međimursku županiju, a Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) na Slavoniju.

Bauk: Euri za podešavanje istančanih radara

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk podnio je ove godine i jedan šaljivi amandman na proračun tražeći da se 10 tisuća eura osigura za podešavanje istančanih radara i filtera premijera Andreja Plenkovića, a da se taj iznos uzme Državnom odvjetništvu koje bi tada imalo manje posla.

Zastupnike očekuje intenzivan tjedan

I u ostatku tjedna zastupnike očekuje intenzivan rad.

U srijedu bi zastupnici trebali raspravljati o Odluci Vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU-a za vojnu pomoć Ukrajini (EUMAM). Ta odluka prethodno nije dobila suglasnost predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića i već je naišla na oštre kritike oporbe koja ju je proglasila neustavnom.

O sudjelovanju hrvatske vojske u toj misiji Sabor bi trebao odlučivati dvotrećinskom većinom.

U srijedu poslijepodne na dnevnom je redu oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o Ini kojem bi bio cilj utvrditi eventualne nezakonitosti, opstrukcije i druge nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na sustav zadužen za gospodarenje energentima nafte i plina proizvedenim na teritoriju Hrvatske, uključujući nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.

Istragom bi se obuhvatila Vlada i Ured predsjednika Vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostalih uključenih u gospodarenje energentima.

U četvrtak, zastupnici će raspravljati o prijedlogu strategije razvoja održivog turizma do 2030., a u petak o tri zakona iz sektora poljoprivrede.

Prihvaćeni amandmani Nikolić, Opačak Bilić i IDS-a

Vladini dužnosnici prihvatili su u ponedjeljak u Hrvatskom saboru amandmane zastupnica Socijaldemokrata Romane Nikolić za povećanjem sredstava za obiteljske mjere, Marine Opačak Bilić za prevenciju nasilja među mladima i IDS-a za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike.

Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila amandman Romane Nikolić koja je za provedbu mjera obiteljske i populacijske politike tražila da se iznos od 742.307 eura poveća na 1,5 milijuna. Vlada je prihvatila da se sredstva za tu svrhu povećaju na 757.693 eura.

Također, Vlada je prihvatila amandman Marine Opačak Bilić tako da će se za 150.000 eura povećati sredstva za prevenciju nasilja nad i među mladima.

Zahvalivši na prihvaćanju amandmana, Opačak Bilić upozorila je da smo u posljednje vrijeme svjedoci povećanog broja slučajeva nasilja, koje se uvuklo u sve pore društva.

Smatra kako odlazak u školu za veliki broj djece nije siguran i ne predstavlja ugodu.

– Vjerujem da će povećanje sredstava doprinijeti smanjenju takvih slučajeva. Ovo je ulog u sigurniju budućnost i našu djecu, poručila je.

Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila i IDS-ov amandman za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike u Poreču. IDS je tražio 331.000 eura, a dobio je 120.000 eura.

Objasnivši kako se uvijek radi projekcija za trogodišnje razdoblje, Vladin predstavnik rekao je da se sanacija porečke Bazilike odvija sukladno višegodišnjem planu obnove, što se provodi u suradnji Ministarstva kulture i medija, Porečke i Pulske biskupije te Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Vlada je odbila veliku većinu amandmana oporbenih zastupnika i klubova, koji su tražili veća sredstva za politike za mlade, provedbu mjera obiteljske i populacijske politike, provedbu mjera demografske politike, za kupnju policijske opreme, organiziranje zaštite i spašavanja.

Također su predlagali povećanje sredstava za sufinanciranje umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu, žrtve seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije u Domovinskom ratu, kao i natkrivanje bazena u Sinju, obnovi štale Alkarske ergele u Sinju, sanaciju podruma splitske Dioklecijanove palače i sl.

Prihvaćen amandman zastupnika iz Šibensko-kninske županije

Zajednički amandman zastupnika iz Šibensko-kninske županije podržao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru predstavnik Vlade, pa će se u proračunu za 2023. osigurati pola milijuna eura za izradu dokumentacije potrebne za izgradnju zračne luke Srce Dalmacije (Drniš/Šibenik).

Amandman su zajednički predložili Branka Juričev Martinčev (HDZ), Josip Begonja (HDZ) , Hrvoje Zekanović (HDS) i Franko Vidović (Socijaldemokrati), te je prihvaćen u nešto izmijenjenom obliku.

Drago mi je da je amandman prihvaćen, ovo je pravi način za valorizaciju Dalmatinske zagore, posebice u kontekstu razvoja turizma, ne samo za Šibensko-kninsku županiju nego čitavu Dalmaciju, ustvrdio je zadovoljno Zekanović.

To je jedan od rijetkih amandmana na državni proračun za iduću godinu koje je Vlada prihvatila od ukupno preko 420 podnesenih, zbog čega je dio oporbenih zastupnika negodovao.

Grmoja: Odbijaju se konkretni prijedlozi u korist naših sugrađana

Podnijeli smo stotinjak amandmana koji obuhvaćaju sve dijelove Hrvatske i sve skupine građana, od mladih do umirovljenika, a Vlada je sve odbacila, kazao je Nikola Grmoja (Most).

Stalno slušamo priče da smo destruktivni, a konkretni prijedlozi u korist naših sugrađana uporno se odbacuju, rekao je.

Zbog centraliziranog sustava traži se sufinanciranje za mnoge projekte

I Emil Daus (IDS) izrazio je nezadovoljstvo malih brojem prihvaćenih amandmana. Klub IDS-a podnio je 54 amandmana u vrijednosti 174 milijuna eura, a odobren je samo jedan polovično u vrijednosti 120 tisuća eura, onaj za sanaciju Eufrazijeve bazilike.

Ne bismo tražili ništa ili malo da sustav upravljanja nije tako centraliziran, da je sustav kako treba ne bi trebalo tražiti sufinanciranje za mnoge projekte, ustvrdio je Daus.

Odbijanje amandmana za stipendiranje učenika u Slavoniji, Baranji i Srijemu nagnalo je Sabinu Glasovac (SDP) na ocjenu da je Vlada bešćutna i nema osjećaja za to područje.

Božo Petrov (Most) ironično je pak čestitao vladajućima što već pet godina razmišljaju o izgradnji mosta u Metkoviću i pritom pet godina odbijaju njegov amandman, uvijek čitajući isto obrazloženje.

Vladini predstavnici prihvatili po dva oporbena i većinska amandmana

Vladini predstavnici u ponedjeljak su, u ponešto izmijenjenom obliku, prihvatili dva oporbena i dva amandmana saborske većine na državni proračun na 2023. koji su okrenuti potrebama sjevera Hrvatske.

Država će tako, na prijedlog Boške Ban Vlahek (SDP), osigurati sredstva za projekt čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje, a na prijedlog Kluba SDP-a za školsku sportsku dvoranu srednje škole u Zaboku.

Umjesto 2, 7 milijuna eura, koliko je tražila zastupnica, za čakovečki Centar izdvojit će se dva milijuna eura. Ban Vlahek je na to pristala, ističući kako je važno da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti.

I Klub SDP-a pristao je da Vlada izmijeni njegov amandman, te da umjesto traženih 2, 6 milijuna izdvoji 1, 8 milijuna eura za dvoranu u Zaboku.

– Suglasni smo, pratit ćemo, kratko je kazao Siniša Hajdaš Dončić.

Habijan: Vlada brine o sjeveru Hrvatske

Zahvaljujući amandmanu Damira Habijana (HDZ) Sveučilištu Sjever država će za 665 000 eura povećati iznos za redovnu djelatnost radi usklađenja u odnosu na druga javna sveučilišta s obzirom na broj studenata i studijskih projekata.

– Ovo je još jedna dokaz da Vlada vodi računa o sjeveru Hrvatske, zadovoljno je konstatirao Habijan.

Vlada je izmijenila i amandman Predraga Štromara (HNS), pa će država sa 2, 6, umjesto četiri milijuna eura, pojačati projekt vezan uz Arboretum Opeka i istoimenu srednju školu koja je proglašena regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi.

– Zahvaljujem se u ime sve buduće djece koja će ići u tu školu, rekao je Štromar i mještanima najavio otvorenje dvorca iduće godine.

Most i Glas/Centar tako su, bezuspješno zagovarali da država osigura novac za sanaciju otpada iz bivše tvornice ferolegura iz Dugog Rata.

– Za vas su građani samo broj, ovaj amandman podnosimo četvrti put, da se svake godine sanirao dio samo dio, ne bismo danas o tome pričali, kazao je Ante Kujundžić (Most).

Osobni asistenti imaju satnicu manju od studentske

Suverenisti i Socijaldemokrati tražili su više sredstava za osobne asistente u nastavi. Oni trenutno imaju satnicu manju od studentske, što je sramotno, u prosjeku primaju mjesečnu naknadu od 2.000 do 2.500 kuna, kazala je Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati).

Preko ljeta asistenti dobivaju otkaz, takav odnos stvara nesigurnost i negativno utječe i na djecu s kojom rade, dodao je Marko Milanović Litre (HS).

Bez odjeka su ostali i oporbeni zahtjevi da država osigura više sredstava za gradnju, odnosno obnovu sportsko-školskih dvorana, dječjih vrtića, škola.

Sva sreća da Istra ima Europu, jer od ove države ni kunu ne bi dobila, rezignirano je kazao Marin Lerotić (IDS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.