U Zagrebu onečišćen zrak: Zavod za javno zdravstvo savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom!

Foto: Getty images

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima

Zagrebačka gradska uprava izvijestila je kako su u Zagrebu zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš.

Visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 osobito su zabilježene na mjernoj postaji Zagreb-3 (u Dugavama) gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3 .

Zbog toga je Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ izdao preventivne preporuke u svrhu sprečavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi, a posebno osjetljivih skupina građana Grada Zagreba, piše Večernji list.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

Savjetuje se i:

– primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava – izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl. – korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza – izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica – izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Zagrepčani su ljutiti što je grad tek danas izvijestio o zagađenju zraka

Zagrepčani su, međutim, ljutiti što je grad tek danas izvijestio o zagađenju zraka budući da se na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu lako može doći do podataka o kvaliteti zraka. Prije 48 sati situacija u Dugavama je, naime, bila tri puta lošija, odnosno koncentracija lebdećih čestica PM10 iznosila je 144,64 µg/m3.

“Tako je već danima! Zašto se ne obavještava javnost putem medija?! Da li je itko obavijestio škole i vrtiće? Na Novu godinu su PM10 u 3 ujutro bile preko 400! Kada mislite reagirati i intervenirati na odlagalištu otpada Prudinec, pored kojeg se nalazi mjerna postaja Zagreb 3?” komentirala je jedna sugrađanka.

“Izmjereno prije 4 DANA, a obavijest tek sada. Bravo!” drugi je komentar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr