Udruga Primorski Hrvat: Grad Rijeka u Titov Galeb planira svake godine uložiti oko 15 milijuna kuna!

Foto: Nana Spadoni, fah; fotomontaža: narod.hr

“U najboljem slučaju, uzevši u obzir da će dio ulaganja pokriti EU fondovi i da će brod imati prihodovne djelatnosti, grad Rijeka bi trebao idućih 10 godina (vrijeme vraćanja kredita) svake godine uložiti cca 15 milijuna kuna u brod. To je 15 milijuna kuna manje za stvarnu riječku baštinu!

Molimo sve odgovorne da ne guraju grad u ovu financijsku katastrofu, bar ne bez referenduma kojim bi građani Rijeke donijeli odluku!” – poručili su iz udruge Primorski Hrvat, donoseći okvirni izračun troškova kojeg Grad Rijeka planira uložiti u obnovu bivšeg Titovog broda Galeb. Podsjetimo, brod Galeb proglašen je kulturnim dobrom, čemu se udruga Primorski Hrvat oštro usprotivila.

>Riječko Gradsko vijeće ponovno odgodilo sjednicu glede kredita od 44 milijuna kuna za obnovu Titovog Galeba

>Dr. sc. Hrvoje Pende: Kulturna apokalipsa u Rijeci – Titovim Galebom i transrodnim plesačem do prepoznatljivosti grada?!

>Vedrana Spadoni Štefanić za Narod.hr: Zahtjevamo reviziju statusa kulturnog dobra Titovog Galeba, koji je 1991. bio na agresorskoj strani!

>(FOTO) Obersnel: ‘Ako Europa vjeruje u Tita što ne bi i Hrvatska’

Priopćenje udruge Primorski Hrvat u nastavku prenosimo u cjelosti.

“Udruga Primorski Hrvat uključivala se u više navrata u raspravu o brodu Galeb. Premda cijela priča ima i politički/ideološki kontekst, nas prvenstveno zanima onaj vezan uz baštinu i financiranje. Držimo da Galeb nije dio riječke industrijske baštine, a novac uložen u njega umanjiti će ulaganja u stvarnu riječku baštinu.

Član Primorskog Hrvata Robert Orlović je uz suradnju nekolicine stručnjaka izradio tablicu koja pokazuje projekciju rashoda i prihoda vezanih uz Galeb. Prilažemo je kroz ovaj članak kao doprinos raspravi. Napominjemo da su ovo samo procijenjeni troškovi, ne treba ih uzimati kao sto posto točne i rado ćemo poslušati primjedbe. Za neke stavke nemamo procjenu (0 Kn) pa ako ih netko zna neka nam dojavi.

Ističemo da Primorski Hrvat kao demokratska udruga kojoj su prihvatljive sve nacionalne, vjerske, političke, svjetonazorske skupine ne podržava, ali se niti ne protivi obnovi m/b GALEB od strane privatnih investitora koji će investirati vlastiti novac u projekt.

Namjera nam je široj javnosti približiti tematiku jer vjerujemo da mnogi ne znaju na kakve sve troškove valja računati kada je brod u pitanju.”

 

Tablicu sa detaljima možete vidjeti (i preuzeti) na web stranici udruge:

http://www.primorskihrvat.hr/rad_udruge/cijena-galeba/

kao i prokomentirati na facebook objavi:

https://www.facebook.com/Primorski-Hrvat-2103651416631889

Sažetak tabele: u najboljem slučaju, uzevši u obzir da će dio ulaganja pokriti EU fondovi i da će brod imati prihodovne djelatnosti, grad Rijeka bi trebao idućih 10 godina (vrijeme vraćanja kredita) svake godine uložiti cca 15 milijuna kuna u brod. To je 15 milijuna kuna manje za stvarnu riječku baštinu!

Molimo sve odgovorne da ne guraju grad u ovu financijsku katastrofu, bar ne bez referenduma kojim bi građani Rijeke donijeli odluku!”

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr