Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH: “Stop srbijanskoj jezičnoj agresiji na Hrvatsku”

Hrvatska zastava ispred sabora
Foto: fah

Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije na konferenciji pod nazivom “Stop srbijanskoj jezičnoj agresiji na Hrvatsku” osvrnule su se na korištenje jezika koji nisu službeni u Hrvatskom saboru.
Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga udovica drži da se uporabom jezika koji nisu službeni jezici RH, na način na koji je to jasno definirano člankom 12. Ustava RH (“Narodne novine” broj 85. od 09.07.2010. – pročišćeni tekst) očito krši Ustav RH.

U:članku 12. Ustava zapisano je:

«(1) U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo. (2) U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom.»

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potpisu sada važećeg Ustava je gospodin Vladimir Šeks, tadašnji predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora.

Posljednji nastup zastupnice stranke SSDS, gđe. Dragane Jeckov, na sjednici hrvatskog sabora 19. listopada ove godine, kada je u svom nastupu koristila srbski jezik, zorni je primjer kršenja Ustava RH. Gđa Jeckov je samo par mjeseci prije, kao nova zastupnica, rekla «prisežem» na tekst prisege napisane i izgovorene od strane predsjedatelja Sabora, na službenom hrvatskom jeziku čime se obvezala na službenu uporabu hrvatskog jezika u Saboru. Svoju preuzetu časnu obvezu zastupnice, gđa Jeckov je prekršila.

Predsjedatelj te saborske sjednice bio je akademik, Željko Reiner, potpredsjednik sabora RH, koji zastupnicu Jeckov nije upozorio na njenu neustavnu uporabu jezika. Akademik Reiner je i aktualni predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav čija je primarna zadaća da «prati i razmatra provedbu Ustava Republike Hrvatske» kako je i napisano u prvoj alineji Djelokruga rada ovog Odbora (webstranica Hrvatskog sabora).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Jandroković, predsjedniče hrvatskog sabora, ovdje je riječ i o ozbiljnom propustu Vašeg zamjenika. Ne možemo se ne upitati da li je ovo početak tihe dekonstitualizacije najvišeg pravnog akta hrvatske države, i time urušavanja države s najviše upravljačke razine.

Puno je života naših muževa, očeva, i djece žrtvovano da bi, u svojoj zemlji, svi žitelji Hrvatske uživali sada kao i naša pokoljenja u budućnosti, Ustavom zajamčenu političku i javnu sigurnost. Namjesto toga, svijedočimo ozbiljnoj uznemirenosti građana i hrvatskog naroda jer se na vrlo drzak način, pred očima zastupnika i cijele javnosti, slobodno i bez ikakvih sankcija može kršiti Ustav Republike Hrvatske u najvišem predstavničkom tijelu.

Stoga Udruga udovica zahtjeva od predsjednika Sabora RH:
– da se ocjeni da, tada predsjedavajući saborskoj sjednici, nije postupio po svojoj dužnosti, da se o tome očituje Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav;
– da se imenovana zastupnica zbog prekršaja i vlastite prisege mora sankcionirati;
– da se od saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao i saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zahtjeva pismeni odgovor na zahtjeve iznesene u prijavi koju smo uputili navedenim saborskim odborima;;
– da se predsjednik hrvatskog sabora na idućoj sjednici Sabora javno ispriča za uvredu nanesenu žiteljima Hrvatske zbog pokušaja omalovaženja hrvatskog jezika u visokom saborskom domu te dati upozorenje svim zastupnicima da govore hrvatskim jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujem na pozornosti!

Udruga udovica hrvatskih branitelja
iz Domovinskog rata RH
Grada Zagreba i Zagrebačke županije
Rozalija Bartolić, predsjednica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.