Udruge iz Domovinskog rata: prava branitelja sustavno se smanjuju

Udruge iz Domovinskog rata na državnoj razini ustvrdile su na današnjoj konferenciji za novinare da se u posljednje vrijeme sustavno smanjuju prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te da se to posebno odnosi na zakon o mirovinskom osiguranju koji treba stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

“Hrvatski branitelji zabranjuju sve izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se zadire u postojeća prava u smislu smanjivanja ili ukidanja, no podržavaju afirmativne izmjene i dopune Zakona”, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih ratnih i vojnih invalida prve skupine sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjima Đuro Glogoški.

Ocijenivši da ih Ministarstvo branitelja ne vidi kao suradnike te da im ne daju nacrt prijedloga izmjene i dopune zakona, koordinacija udruga hrvatskih branitelja uvjerena je da će se izmjena i dopuna zakona u najvećem dijelu odnositi na smanjivanje postojećih prava, kako ratnih vojnih invalida tako i ostalih stradalih u ratu.

Najavili su da će branitelji, stradalnici Domovinskog rata izraditi prijedlog Zakona i predstaviti ga javnosti te nakon toga zatražiti od političkih opcija da iznesu svoje mišljenje o tome.

Protive se izjednačavanju žrtava i agresora jer, kazao je Glogoški, “svjedoci smo u posljednje vrijeme da pojedine političke opcije idu u tom pravcu da izjednače žrtvu i agresora”.

Udruge branitelja osudile su danas izjave pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na tribini Documente u Vukovaru rekao da među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a i malignih bolesti, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat i nemaju sličnih prava, nema niti pojave PTSP-a.

“Osuđujemo posljednje izjave Bojana Glavaševića, tražimo njegovu smjenu, očitovanje predsjednika Vlade, predsjednika Sabora i Republike, da se očituju i ograde od njegovih stavova koje je iznio u Vukovaru”, rekao je predsjednik Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec.

Glavašević je, naglasio je, iznio niz nepotvrđenih teza kojima je uvrijedio sve oboljele hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata kao i sve građane te izjednačio agresora i žrtvu. Smatraju da svojim stavovima jasno poručuje da nema poštovanja prema žrtvi koju su hrvatski branitelji podnijeli u ratu.

“Ukoliko su njegove tvrdnje zaista stavovi Ministarstva branitelja, postavlja se pitanje o kome to skrbi ministarsvo”, rekao je Trešćec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr