Udružili se proizvođači žitarica Sisačko-moslavačke županije

Foto: fah

U Sisačko-moslavačkoj županiji je utemeljena prva poljoprivredna Proizvođačka organizacija Posavina i Moslavina, koja okuplja proizvođače žitarica, a u petak je na predstavljanju te organizacije župan Ivo Žinić najavio kako će se u sličnu proizvođačku organizaciju uskoro udružiti i vinogradari iz te županije.

Članovi te proizvođačke organizacije zasad obrađuju ukupno oko 3.000 hektara, a udruženi će, kako se očekuje, ostvariti kvalitetniju ponudu na tržištu, jednostavniji zakup, otkup i okrupnjavanje zemljišta, te ostvariti druga prava.

Kako je nakon sastanka sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem i njegovim suradnicima rekao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, dosad je odobren rad četiri slične proizvođačke organizacije, u postupku je još njih sedam, a do kraja godine se očekuje još toliko. Kako bi rad organizacija bio što učinkovitiji, očekuju se izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji se nalazi na javnoj raspravi.

“Postojeći zakon, koji je na snazi od 2013. godine, poljoprivrednicima je donio niz teškoća, jer ih je stavio u neravnopravni položaj u odnosu na velike sustave. Planiramo da će sada državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagati županije, uz nadzor Agencije za poljoprivredno zemljište. Na natječajima, koje će raspisivati županije, prednost pri zakupu imat će dosadašnji korisnici, OPG-i, kojima će se omogućiti i otkup zemljišta. To će im pak pružiti i mogućnost kreditnog zaduživanja. OPG-i su temelj našeg programa i zaslužili su novi, za njih povoljniji, zakon, koji će im omogućiti i olakšanu proceduru prijave i obrade ponuda na natječaju”, rekao je Majdak.

Poljoprivrednicima će se ponuditi ponajprije zapušteno zemljište, livade i pašnjaci, kako bi se povećale obradive površine.

Za boravka na sisačkom području, državni tajnik Majdak obišao je nekoliko OPG-a, a u Prelošćici je održao i tribinu o nacrtu novog zakona, te drugim aktualnostima u području poljoprivrede.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina