Ugostiteljski objekti po novim uputama mogu raditi i nakon 23 sata

ugostiteljstvo kafić
Osijek.Hrvatska.11.05.2020. Osjecki ugostiteljski objekti nakon zabrane rada,spremno su docekali dozvolu za rad i otvorili svoje terase

HZJZ objavio je nove upute za rad u ugostiteljskih objekata u kojima se za razliku od prethodnih više ne navodi ograničenje radnog vremena od 6 do 23 sata. Druga pravila ostaju ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će kafići i restorani sad moći raditi i dulje od 23 sata, razmak između susjednih stolova i dalje mora biti najmanje metar i pol. Ostala epidemiološka pravila, poput obavezne dezinfekcije ruku i stolova također i dalje ostaju. Zadržavanje na šanku nije moguće, osim prilikom naručivanja, kada se ponovo mora držati propisani razmak.

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu.

Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničiti broj posjetitelja

Stolovi moraju međusobno biti udaljeni 1,5 m. Sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m.

U ugostiteljskom objektu mogu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, s visokim stolovima i bez njih, uz konzumaciju iz ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je smanjiti miješanje zaposlenika na način da se određenom zaposleniku odredi točno određeni broj stolova.

Posebna pravila za ugostiteljske objekte koji imaju buffet način posluživanja

U ovim objektima preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 m tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane i da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovom odabiru.

Preporuke za zaposlene

Na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo, a ukoliko je moguće, potrebno je osigurati razmak od 1,5 metra. Ako je moguće, treba ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca.

Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Uz obavezno dezinfekcijsko sredstvo na ulazu i razmak od 1,5 metra, zatvorene prostore je potrebno redovito prozračivati. Za zaposlene je obavezno dnevno mjerenje tjelesne temperature u jutarnjim satima i ako je ona viša od 37,2 stupnja ili zaposlenik ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski, mogu se koristiti i platnene maske koje se peru na minimalno 60 stupnjeva i ponovno koriste. Poželjne su i jednokratne zaštitne rukavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.