Uključite se u Caritasov program pomoći najsiromašnijima: Kupite božićno drvce danas na trgu bana Jelačića!

Foto_ Caritas

„Za 1000 radosti“, tradicionalni nacionalni program pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj  Hrvatskoga Caritasa, odsad pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“

Hrvatski Caritas u subotu 14. prosinca 2019. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u sklopu tradicionalnoga humanitarnog programa „Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu!“
u suradnji s Hrvatskim šumama prikuplja sredstva za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

U sklopu 18. nacionalnoga humanitarnog programa «Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu » Hrvatski Caritas u suradnji s « Hrvatskim šumama » i Gradom Zagrebom organizira promotivno-humanitarni događaj u sklopu kojega će se Zagrepčankama i Zagrepčanima u subotu 14. prosinca od 8 do 14 sati na Trgu bana Jelačića – oko spomenika – nuditi božićna drvca kako bi se prikupila pomoć za siromašne obitelji diljem Hrvatske. Nabavljajući drvca s korijenom, građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu obiteljima u potrebi ali i podupiru očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ukupno će u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 200 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke od 100 do 150 cm i to po cijeni od 100 do 170 kuna. Za svako drvce moguće je dati i više od predloženog iznosa, ali i kupiti ga te namijeniti obitelji u potrebi.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame te učenici Nadbiskupske klasične gimnazije (NKG) pomagat će Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, odnijeti im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je to nužno, omogućen je i besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata.

Hrvatski će Caritas na prigodnim štandovima nuditi i svoje promotivne materijale: narukvice, privjeske, kartice, šalice i vrpce a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima. Učenici NKG-a na svojem će štandu građanima predstaviti svoj projekt Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe i inicijative vezane uz prekomjerno služenje mobitelima te razvrstavanje i recikliranje otpada.

Ovom događaju na Trgu bana Jelačića, uz medijsko pokroviteljstvo Hrvatske katoličke mreže, kao gosti-podupiratelji-promotori potporu će – uz zagrebačkog gradonačelnika gospodina Milana Bandića sa suradnicima, predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Damira Miškulina, voditelja Uprave šuma Podružnica Zagreb – među ostalima dati i Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, Ana Konjuh, hrvatska teniska FED Cup reprezentativka i Marija Anzulović, bivša odbojkaška reprezentativka i trenerica te Ante Cash i Marin Periš iz « Božanstvene komedije », a očekujemo i simpatizere i podupiratelje iz svijeta svijeta umjetnosti, medija i znanosti.

Tijekom višesatnog programa, koji medijski prati Hrvatska katolička mreža, Zagrepčanke i Zagrepčane će animirati i s gostima prigodno razgovarati Tanja Maleš, urednica i voditeljica na Hrvatskome katoličkom radiju.

 

Tradicionalni program Hrvatskog Caritasa  „Za 1000 radosti“, kojim se već 17 godina prikuplja pomoć za najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske, u narednom godišnjem razdoblju do studenoga 2020., provodit će se pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“.

Novčana sredstva prikupljena u sklopu cjelogodišnjega nacionalnoga programa za siromašne obitelji u školama, župama, putem donacijskog telefona ali i uplatama građana, jedinica lokalne i regionalne samouprave, hrvatskih tvrtki, obrtnika i udruga – kao i darovane proizvode i usluge poslovnih subjekata – Hrvatski Caritas usmjerava u 16 nad/biskupijskih caritasa, koji njima pomažu najugroženijim korisničkim obiteljima na svojemu području. Radi se o višečlanim obiteljima, jednoroditeljskim obiteljima, obiteljima koje se suočavaju s teškom bolesti kojega od svojih članova, braniteljskim obiteljima, obiteljima pogođenima nezaposlenošću, dugovima ili jednostavno onima koje se ne mogu same nositi s dugotrajnom oskudicom, siromaštvom, socijalnom isključenošću.  

Nazivom  „Probudi dobro u svijetu!“ u programu „Za 1000 radosti“ tijekom narednih 12 mjeseci želi se, na tragu zalaganja i proročkih riječi, gesta i djelovanja pape Franje, osobito poticaja uz 3. Svjetski dan siromaha, osnažiti uvjerenje da i Hrvatska može postati sretna zajednica svih ljudi koji u njoj zasnivaju svoj dom i nastoje osigurati svojim obiteljima život dostojan čovjeka, pritom doprinoseći društvu svojim sposobnostima, darovima i radom. 

Dobro u svijetu nije puki priželjkivani cilj ili ishod, nego, naprotiv, plod koji nastaje kada svojim riječima, stavom i djelima nastojimo probuditi, oživiti, potaknuti u sebi i oko sebe dobro, osnažiti ga i umnožiti. Ako se zalažemo za pravdu, mir i zaštitu života ali  i svega stvorenog, obitelji koje se danas ovdje u Hrvatskoj susreću sa siromaštvom, bolesti, dugovima, nezaposlenosti – a osobito bolno sa životom na rubu društva, s podsmijehom, podcjenjivanjem i odbacivanjem – zaslužuju razumijevanje, naklonost i potporu, kao i solidarnost  cijele zajednice. 

Bez obzira tko smo, čime se bavimo, koje smo životne dobi, materijalnoga statusa, što planiramo, volimo i što sanjamo – susret sa siromašnim bratom ili sestrom prilika je da svojim  životom ostavimo trag. Da primimo nešto i nešto drugomu damo. Ostavimo li otisak dobra, naš će dar u životu, srcu dodirnute osobe postati dijelom njezine životne popudbine i možda joj zauvijek promijeniti sudbinu. 

Ove godine, uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz vjernu pomoć volontera iz Nadbiskupijske klasične gimnazije u Zagrebu, u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj poslano je „Za 1000 radosti“ 480.000 promotivnih narukvica za sve učenike a i brojne učitelje i nastavnike koji se žele uključiti. Predloženo je da oni koji mogu siromašnim obiteljima pomognu s 10 kuna, ili, prema mogućnostima, nekim manjim iznosom. Hrvatskom je Caritasu stalo da svatko može uzeti narukvicu s porukom „Probudi dobro u svijetu“ i, noseći je, dnevno se podsjećati da svojim postupcima, stavom i riječima i sam može donijeti dobro svijetu. 

U sve župe na području Hrvatske biskupske konferencije Hrvatski je Caritas uputio prigodne materijale, dopise, letke i plakate, kojima poziva na uključenje u zajedničko djelo ljubavi. Dobro, makar kako maleno i skromno bilo, približit će nas bar za korak životnom hodu na tragu Onoga koji je „prošao zemljom čineći dobro“, a čije rođenje blagdanom Božića slavimo. „Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu!“ prilika je da budimo i budemo  dobro (u) svijetu.

U svakom slučaju, i u svako doba, svatko može makar pozivom na donacijski telefon HC-a 060 9010 (6,25 kn; PDV uključen) ili novčanim darom na poseban račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ (IBAN HR4023400091510126452 poziv na broj 7-19) ili putem www.caritas.hr doprinijeti željenom cilju – učinkovitom pomaganju najsiromašnijim obiteljima tijekom cijele godine. Hrvatski poduzetnici i obrtnici i svi poslovni subjekti pozvani su darovati novčana sredstva, proizvode i usluge, koji će putem Caritasove mreže stizati i donositi radost u brojne obitelji u Hrvatskoj. 

Hrvatski Caritas, zahvaljujući za svaku potporu tijekom proteklih 17 godina, otvoren je za različite oblike suradnje i lokalne inicijative kojima se želi djelotvorno pomoći najugroženijim obiteljima i graditi socijalne osjetljivu, nesebičnu, požrtvovnu i solidarnu Hrvatsku pokretanu djelatnom ljubavlju – Caritasom. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr