Uljanik odabrao Danka Končara, iako nije ponudio ništa – ‘procurio’ i program restrukturiranja, otkaz za 600 radnika

Foto: fah

Prema informacijama koje “cure” u javnost, Nadzorni odbor Uljanika pri odabiru Danka Končara za strateškog partnera kompanije nije vrednovao Končarovu i druge pristigle ponude, nego je glasao prema unaprijed donesenoj odluci što je pridonijelo rasplamsavanju poslovne drame Uljanika.

Jutarnji je u posjedu teksta ponude Končarove Kermas energije na temelju koje ga je NO Uljanika izabrao za strateškog partnera. Kako se navodi, u toj ponudi ne postoji nijedna brojka, nikakvo ponuda za preuzimanjem konkretne obveze ili bilo kakav dokaz o uvjerljivosti ponuđača u odnosu na ono što se tražilo u raspisanom natječaju Uljanika d.d. za izbor strateškog ulagača. Ponuda sadrži najopreznije moguće i uopćene formulacije.

> Jakovčić napao Thompsona da ne bi morao govoriti o skandalu oko Končarovog Nadzornog odbora?

Iako je Kermas energija odbila potvrditi autentičnost dokumenta, to je učinilo više izvora upućenih u proceduru izbora strateškog partnera Uljanika.

Uz Kermas energiju, na spomenuti su se natječaj javili i samoborski DIV Tomislava Debeljaka, u čijem je vlasništvu splitsko brodogradilište, te tvrtka Asian Bond Venture iz Hong Konga. Član NO-a Uljanika Đino Šverko prekjučer je za RTL izjavio da je znao da su tri člana NO-a za ponudu Kermas energije. Šverko je otkrio i da su sindikati bili protiv ponude iz Hong Konga zato što je bila uvjetovana izlaskom države iz Uljanika, a ponuda DIV-a, rekao je, sindikatima nije bila prihvatljiva jer je DIV nakon ulaska u Brodosplit u splitskom škveru osnovao 55 tvrtki.

“Osoba koja obnaša funkciju člana NO-a, bez obzira na to kako je postavljena u to tijelo, ipak bi morala imati potrebna znanja kako funkcioniraju trgovačka društva”, prokomentirao je ovaj istup član Uprave DIV-a Darko Pappo.

>Uljanik i IDS: 14 direktora koji su drmali brodogradilištem

Neshvatljivo je zašto Đino Šverko dovodi u vezu organizacijske promjene koje je DIV poduzeo u Brodosplitu s ponudom DIV-a za Uljanik d.d, istaknuo je Pappo.

“To dvoje nema nikakve veze. No, nije me iznenadilo što je Šverko priznao da naše pismo namjere za Uljanik d.d. nije bilo temelj za odluku o odbijanju naše ponude. I prije sam vjerovao da odluka NO-a Uljanika d.d. o izboru Kermas energije nije donesena na sjednici NO-a niti razmatranjem triju pristiglih ponuda, nego je sve odlučeno unaprijed. Nemam konkretnih dokaza za to, ali znam da je tako”, kaže Pappo.

Ponuda DIV-a sadržavala je spremnost dokapitalizacije Uljanik grupe sa 302 milijuna kuna, otkup svih dionica Uljanik grupe u 3. maju u iznosu od 380 milijuna te otkup do 24,9 posto dionica remontnog brodogradilišta Viktor Lenac, koji je također u suvlasništvu Uljanik grupe. DIV je ova ulaganja uvjetovao uvidom u potpuno financijsko i poslovno stanje Uljanik grupe te je stavio zadršku za slučaj da Vlada i Europska komisija uskrate potporu za restrukturiranje Uljanik grupe.

Otkaz za 600 radnika

A dok se čeka odluka iz Bruxellesa, Glas Istre je u posjedu sažetka Programa restrukturiranja sastavljenog u svibnju ove godine na 50-tak stranica.

Prema sažetku, priprema se određena prenamjena što potvrđuje podatak da “diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije”.

U planu je naime vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog projekta, piše nadalje u Planu, ovisit će o odluci Vlade Republike Hrvatske da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više i da prilagodi svrhu koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dozvoljene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara (kopno i more).

Na temelju novog scenarija, dijelovi zemljišta planirani za marinu i metalne konstrukcije morat će se izuzeti iz inicijalne koncesije i označiti novom koncesijom za obavljanje tih specifičnih aktivnosti, a sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama (članak 20). Ovisno o detaljnoj strategiji diversifikacije, ovaj proces mora uključivati dionike i donositelje odluka na nivou države, županije i/ili lokalnih vlasti, navodi se u programu.

Što se radnika tiče,  novi poslovni model uključuje “optimizirani kapacitet stalno zaposlene radne snage”. Ta optimizacija radne snage podrazumijeva smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda, do isporuke broda brodovlasnicima. Jedino bi se sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati, kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. Nadalje se ističe kako bi sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške Uljanik Brodogradilišta trebala biti smanjena s 2.613 zaposlenih na oko 2.000 zaposlenih.

>Tko je i kako uništio Uljanik?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji.hr/Glas Istre