U Umagu od 1. travnja svi vrtići besplatni!

Foto: Thinkstock

Novi Dječji vrtić “Radost-Gioa”, izgrađen kao istarsko selo od deset kućica, svečano je u četvrtak otvoren u Umagu, a kao i drugih deset gradskih vrtića od 1. travnja bit će besplatan.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese rekao je na otvorenju vrtića kako grad ima visoko podignutu ljestvicu i nacionalne standarde te je, u sklopu demografske obnove, najavio kako će od 1. travnja ove godine Umag biti prvi grad u Hrvatskoj s besplatnim vrtićima za svih 600-tinjak mališana, bez liste čekanja i s najvišim standardima.

Gradonačelnik je Dječji vrtić “Radost-Gioia” otvorio s ravnateljicama dječjih vrtića Marijom Adamović i Ondinom Šimičić te voditeljicom službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marijom Ivanković.

Vrtić je izgrađen kao istarsko selo od deset kućica međusobno povezanih u cjelinu od 2500 metara četvornih korisnog prostora na čestici od gotovo 7000 četvornih metara, s vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti djece te parkom i zelenilom. Vrtić “Radost-Gioia” pohađat će 200-tinjak djece u deset odgojnih skupina.

Kako je rečeno, zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku učinkovitost od pet milijuna kuna, zgrada je u najvišem razredu energetske klase, kuhinjski blok koristi se zemnim plinom uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, središnji sigurnosni sustav i ostale visoke standarde. Investicija je stajala 31,4 milijuna kuna.

“Uz već dostignute pedagoške standarde u predškolskom odgoju i obrazovanju, po čemu smo vodeći grad u Hrvatskoj, ovim novim futurističkim zdanjem potvrđujemo status grada primjera i grada budućnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj”, istaknuo je gradonačelnik Vili Bassanese.

Voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković rekla je kako se očito isplatilo čekati sve ove godine i na kraju doći u jedan takav “objekt zajedništva, ljubavi i radosti”.

“Umag je prvi grad u Hrvatskoj koji će imati besplatan vrtić za svu djecu. U Hrvatskoj imamo 556 jedinica lokalne samouprave, 128 gradova i 428 općina. Samo četiri općine imaju besplatne vrtiće, a sada će to imati i grad Umag od 1. travnja”, istaknula je Ivanković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina