Umjesto na suzbijanje siromaštva, Vlada će 93 milijuna kuna europskih fondova usmjeriti na “kulturu”!

Foto: fah

Udruge Centar za mirovne studije, CESI, GONG, Kuća ljudskih prava, HOMO, Zagreb Pride, Zelena akcija i Ženska soba, sve okupljene unutar Platforme 112, napale su 10. svibnja “Vladu premijera Plenkovića” kako “ne uspijeva na vrijeme raspisivati natječaje financirane iz EU fondova”. Samo dan kasnije, 11. svibnja, na zatvorenom dijelu 36. sjednice Vlade, raspravljalo se upravo o stanju iskorištenosti sredstava EU fondova u Republici Hrvatskoj. Možemo zaključiti kako je bio potreban samo jedan mig da se Vlada premijera Plenkovića pozabavi zahtjevima Platforme 112, dok istovremeno nisu uklonjene puno veće nepravilnosti u upravljanju EU fondovima, naslijeđene od SDP-ove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada SDP-a je u 2015. čak 13 posto europskih sredstava (93,6 od 720 milijuna HRK) namijenjenih uklanjanju prepreka koje građane drže u siromaštvu, prenamijenila udrugama koje se bave umjetnošću i kulturom, kulturnim ustanovama te medijima, u čemu svakako prednjače lijevo-liberalne udruge okupljene u Platformu 112.

Prenamjena 13 posto sredstava ESF-a (93,6 milijuna HRK) na dolje navedene ciljane aktivnosti koje se odnose na kulturu i umjetnost te sudjelovanje u medijima teško može pomoći suzbijanju siromaštva i nezaposlenosti:

  • prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima;
  • socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz pristup kulturnim i umjetničkim aktivnostima;
  • socijalno uključivanje ranjivih skupina kroz povećanje njihove vidljivosti i aktivno sudjelovanje u medijima;
  • socijalno uključivanje i unapređenje kvalitete života pripadnika marginaliziranih skupina kroz sudjelovanje u kulturnim aktivnostima;

Suzbijanje socijalne isključenosti – za što su sredstva Europskog socijalnog fonda inicijalno namijenjena – podrazumijeva suzbijanje socijalne isključenost na temelju siromaštva i nezaposlenosti, a ne na temelju nepristupačnosti kulturnim i medijskim sadržajima. Europski socijalni fond (ESF), kao dio Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), je fond preko kojega EU državama članicama daje određena novčana sredstva u svrhu provedbe operacija i projekata kojima je osnovni cilj smanjenje razlika u životnom standardu u državama članicama. Sredstva ESF-a, između ostalog, koriste se za suzbijanje siromaštva i nezaposlenosti te uz njih vezane socijalne isključenosti građana, za što će Hrvatska od 2014. do 2020. ukupno dobiti 720 milijuna HRK. Važno je napomenuti kako je svrha tih sredstava upravo uklanjanje prepreka koje ljude drže u siromaštvu i/ili nezaposlenosti te se ista ne smiju koristiti za neke druge svrhe, kao što je to predviđeno odlukom SDP-ove Vlade, koja nije revidirana prilikom izmjene te Uredbe u veljači ove godine od strane Vlade premijera Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Hrvatska je jedina država u Europi koja je dio sredstava namijenjenih suzbijanju siromaštva dala na upravljanje Ministarstvu kulture! Naime, Vlada Zorana Milanovića je Uredbom o tijelima u sustavima upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda iz 2015. kao jedno od posredničkih tijela za korištenje sredstava ESF-a namijenjenih borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te borbi protiv svih oblika diskriminacije – odredila Ministarstvo kulture! Kao što je već spomenuto, sadašnja Vlada premijera Plenkovića to nije promijenila prilikom nedavne izmjene navedene Uredbe, što znači da se politika nenamjenskog trošenja sredstava ESF-a, započeta od strane Vlade SDP-a, nastavlja i u mandatu sadašnje Vlade.

Tablica: Nenamjensko korištenje sredstava ESF-a prema objavljenom indikativnom godišnjem planu objave natječaja za dostavu projektnih prijedloga za dobivanje sredstava ESF-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

 

Za navedene četiri “operacije” ukupne vrijednosti 93,6 milijuna HRK, kao posredničko tijelo određeno je Ministarstvo kulture, što predstavlja jedinstveni slučaj u Europi – da je kao posredničko tijelo za dodjelu sredstava ESF-a namijenjenih borbi protiv siromaštva i nezaposlenosti određeno ministarstvo zaduženo za kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opravdano se postavlja pitanje – kako uključivanje građana u projekte vezane uz kulturu, umjetnost i medije može pomoći suzbijanju siromaštva i nezaposlenosti? Kako se takvim aktivnostima uklanjaju prepreke koje građane drže u siromaštvu i/ili nezaposlenosti? Ne bi li ta sredstva zasigurno više poslužila svrsi kada bi bila namijenjena primjerice osiguranju besplatnih zdravih obroka u osnovnim školama, projektima za mlade poduzetnike u svrhu razvoja njihovih ideja i ostanka u Hrvatskoj, otvaranju novih radnih mjesta u područjima iz kojih mladi najviše odlaze i slično? Ulaganje tog novca u kulturno-umjetničke i medijske projekte te projekte vezane uz uključivanje mladih u društvo neće pomoći uklanjanju prepreka koje ljude drže u siromaštvu i/ili nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.