Hribar zatražio razrješenje, Upravni odbor HAVC-a prihvatio: Kako će se vratiti novac?

Foto: fah

Hrvoje Hribar izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu kako je njegova odluka o povlačenju s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije rezultat savjesnog promišljanja svih okolnosti kako se one ne bi negativno odrazile na poslovanje krovne institucije hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva te ostale dionike te industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak za njegovo razrješenje, pokrenut je na njegov osobni zahtjev, koji je podnio nakon što je sagledao sve okolnosti, “prvo prema nalazu Državne revizije, a osobito prema tome da već godinu dana traje jedna čudovišna kampanja protiv mene osobno”, izjavio je Hribar nakon sjednice na kojoj je Upravni odbor HAVC-a jednoglasno prihvatio njegovu ostavku.

U toj se kampanji “goebbelsovski ponavljaju laži koje se onda prenose na moje ime, na čitavu ustanovu, na čitavu zajednicu, na najmoralnije i najvrednije sudionike hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva i, na kraju, i na sam hrvatski film kao na nešto negativno”, ustvrdio je Hribar.

“To je jedna maligna, toksična situacija. U nesigurnoj nadi da će moje odstupanje umanjiti takvo jedno stanje, ja se rado povlačim. Državna revizija jedna je ozbiljna ustanova RH koja ima određeni međunarodni ugled i, bez obzira što ja mislim u svojoj analizi ili što je stav HAVC-a o tom nalazu, je li moja zemlja u pravu ili krivu, pokušavam se savjesno postaviti prema tome”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako su okolnosti za čitavu hrvatsku audiovizualnu industriju “zaista ozbiljne”, no činjenica da je Upravni odbor odlučio da njegovo povlačenje nastupa nakon sljedeće sjednice, odnosno, za desetak dana, omogućit će da se tranzicija i osnovno poslovanje pokušaju maksimalno zaštititi.

Jedan od zaključaka Upravnog odbora također je i privremena obustava isplate svih programskih sredstava do imenovanja v.d. ravnatelja, no to se neće negativno odraziti na rad HAVC-a, ustvrdio je nadalje Hribar, budući je riječ o vrlo kratkom razdoblju tijekom kojega se neće ići u alokacije programskih sredstava.

“Radi se o jednom kratkom periodu i sasvim smo sigurni da on neće nanijeti neku veću štetu onom što je tekuće poslovanje hrvatskog filma, projekata koji su u tijeku itd.”, kazao je Hribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hribar je ostavku na dužnost ravnatelja HAVC-a podnio u ponedjeljak na konstituirajućoj sjednici novoga Upravnog odbora HAVC-a, a nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu Centra.

Upravni odbor tu je odluku jednoglasno prihvatio, a predsjednik Bruno Kragić potvrdio je da će ravnatelj biti razriješen s datumom sljedeće sjednice Upravnog odbora, koja se planira za 16. veljače, kada će se također raspisati natječaj na novoga ravnatelja.

Pojasnio je da je takva odluka donijeta kako bi Upravni odbor proveo konzultacije oko imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja te imao dovoljno vremena detaljno proučiti vrlo opsežno izvješće Državne revizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na Upravnom je odboru da sad to izvješće detaljno prouči i da u suradnji s nadležnim ministarstvom i drugim tijelima HAVC-a reagira po nizu nalaza tog izvješća”, kazao je Kragić, poručivši kako je siguran da će se u sljedećih nekoliko mjeseci pronaći odgovori i rješenja za sve prigovore sadržane u nalazu Državne revizije.

Član Upravnog odbora Ivan Kujundžić istaknuo je kako je Odbor Hribarovu ostavku prihvatio u ozračju dijaloga, pojasnivši kako bi, da nije Hribar sam tako postupio, Odbor temeljem nalaza Državne revizije bio primoran pokrenuti postupak njegova razrješenja.

“Ovo je najbezbolnije rješenje, a čini se i u ovom trenutku najsretnije”, ocijenio je.

Članica Odbora Gabrijela Krmpotić Kos kazala je kako će Odbor sljedećih desetak dana iskoristiti kako bi što profesionalnije pripremio primopredajni zapisnik, te je stoga zatražio svu potrebnu dodatnu dokumentaciju. U donošenju svih odluka surađivati će i koordinirati se s nadležnim ministarstvom, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nalazu Državne revizije je, uz ostalo, navedeno kako je tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta.

Također, Financijski plan Centra ne sadrži prihode iskazane po vrstama, rashode i izdatke predviđene za trogodišnje razdoblje, te obrazloženje prijedloga financijskog plana i nije sastavljen u skladu sa Zakonom o proračunu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.