USKOK pokrenuo istragu protiv Kožića i njegove pročelnice: Platili privatni ručak županijskim novcem?

USKOK
Foto: Fah

USKOK je pokrenuo istragu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića (69) na osnovu policijske kaznene prijave i pročelnice njegova ureda Mirjane Oštrec Bosak zbog sumnji da su platili privatni ručak županijskim novcem medicinskom osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se župan liječio.

USKOK je razjasnio kako sumnja da je Kožić zatražio Oštrec Bosak u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. godine da na račun troška reprezentacije županije organizira i plati dostavu hrane i pića medicinskom osoblju bolnice Merkur u povodu njegova izlaska iz te bolnice. USKOK nije naveo identitete župana i njegove pročelnice.

Oštrec Bosak je potpisala narudžbenicu tvrtki kojom je naručila dostavu u iznosu od 5250 kuna. Naredila je računovodstvu županije da plati taj iznos te je na poleđini računa napisala “da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe”.

> Zagreb: Policija ispitala župana Kožića zbog sumnje u nezakonite radnje

USKOK sumnja da je Kožić potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije kako bi prikrio neosnovano raspolaganje novcem. U podnesku je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio USKOK-u, iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema izvještaju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je opovrgnulo tu izjavu.

Kožić je odbacio optužbe, nije uhićen zbog male štete.

Postupak protiv njega ići redovnim putem. Zagrebački župan će se braniti sa slobode.

USKOK je napomenuo kako se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr