USKOK privodi kraju istragu protiv Lovre Kuščevića: Izgledno je da će podići optužnicu

Lovro Kuščević
Foto: Fah

Nakon godinu i pol dana istrage, Uskok bi uskoro trebao podignuti optužnicu protiv bivšega ministra uprave Lovre Kuščevića kojega terete za milijunske malverzacije sa zemljištem na njegovu rodnom Braču.

Prema neslužbeni informacijama Jutarnjeg lista, Uskok je upravo zaključio istragu protiv Kuščevića, a prema zakonu ima 30 dana za podizanje optužnice. Premda je riječ o instruktivnim rokovima koji se mogu produljivati, Uskok navodno namjerava podignuti optužnicu u roku.

Istraga protiv Kuščevića otvorena je u rujnu 2019., dva mjeseca nakon što je Kuščević, o čijim su navodnim aferama iscrpno izvještavali mediji, podnio ostavku na mjesto ministra. Inkriminacije o kojima se pisalo, a za koje je Kuščevića osumnjičio Uskok, odnose se na vrijeme prije njegova ulaska u Vladu, na vrijeme dok je obnašao dužnost načelnika Općine Nerežišća na Braču.

Nakon skidanja imuniteta i otvaranja istrage u rujnu 2019., Uskok je istragu proširivao još dva puta, a uz Kuščevića su osumnjičeni njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Kao što je svojevremeno izvijestio Uskok, nakon što su donijeli rješenja o provođenju istrage protiv Kuščevića, bivšega ministra tereti se da je bespravno dodijelio po povlaštenoj cijeni POS-ov stan svojemu šogoru Žuviću te da je sudjelovao u nezakonitoj prenamjeni svojih poljoprivrednih zemljišta u građevinska.

Također, tereti ga se da je primio mito od poduzetnika Marinovića kako bi još jedno zemljište prenamijenio u građevinsko, te za malverzacije pri otkupu nekretnina iz njegove vlastite tvrtke Kuščević d.o.o., koja je zatim likvidirana, a iza koje su ostala nenaplaćena dugovanja. Kuščević je pak u svojim očitovanjima tvrdio da nije kriv ni za jednu od inkriminacija koje mu Uskok stavlja na teret.

Tko je Lovro Kuščević?

Lovro Kuščević bivši je ministar uprave, te glavni tajnik i saborski zastupnik HDZ-a, a sadašnji šef stranke u Nerežišćima, što je podržao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Podsjetimo, Kuščević je najpoznatiji po provedbi takozvane provjere potpisa koje je GI Narod odlučuje prikupila za provedbu referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Provjera potpisa bila je netransparentna, te je GI Narod odlučuje onemogućena revizija provjere potpisa.

Međutim, Kuščević je morao otići s mjesta ministra uprave nakon što je USKOK pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje u u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti. USKOK je tu istragu proširio, a njome su obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić, Kuščevićeva supruga i Ante Marinović, splitski poduzetnik. Kuščević je nakon odlaska s ministarskog mjesta sredinom 2019. reaktivirao mandat saborskog zastupnika, a trebao je ući u Odbor za zakonodavstvo. Nakon pobune oporbenih zastupnika, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je da će mu naći neki drugi odbor.

Kuščeviću niti mandat u Saboru nije prošao bez kontroverzija pa je tako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa do siječnja 2020. godine pokrenula tri postupka protiv njega. Pokrenuti su postupci zbog sukoba interesa, povrede načela postupanja savjesno, odgovorno i nepristrano te zbog nepravilne imovinske kartice.

Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa je sa zakašnjenjem od godinu dana utvrdilo da je Kuščević bio u sukobu interesa, ali bivšeg ministra uprave nije kaznilo jer kazna za to nije propisana. S druge strane, ukoliko se USKOK-ove optužbe pokažu istinitima, Kuščević je koruptivnim radnjama – primanjem mita, davanjem mita, zloporabom položaja i ovlasti, poticanjem na zloporabu položaja i ovlasti, poticanjem na prouzročenje stečaja – prisvojio imovinsku korist u vrijednosti od 4,7 milijuna.

Prema imovinskoj kartici iz vremena kad je bio ministar, Kuščević je spadao u bogatije političara te je posjedovao dvije kuće sa okućnicom; prva u vrijednosti od 6 milijuna kuna, a druga od 200 000 kuna. Uz to se navodilo građevinsko zemljište površine 4000 m2 u vrijednosti od 750 000 kuna, voćnjak od 100 000 kuna, dvije šume – prva površine 14 784 m2 vrijedna 150 000 kuna i druga vrijedna u vrijednosti od 5000 kuna. Uz sve nekretnine navodila su se i tri automobila te jedan čamac.

Hvaljen Isus, HDZ je stvorio demokraciju, analiziranje aplauza

Ministar Kuščević je prvom prilikom na dužnosti novinare pozdravio s “hvaljen Isus” čime je proizveo nemalo iznenađenje u medijima. Svoje pozdravljanje je objasnio slijedećim riječima: “To je jedan uobičajen pozdrav koji oduvijek koristim i ne bih tome pridavao pažnju.”

Sredinom 2018. u emisiji Otvoreno od optužbi za opstruiranje građanske inicijative Narod odlučuje u skupljanju potpisa branio se tvrdnjom kako je HDZ stvorio demokraciju, a za brojenje potpisa je rekao da može potrajati i šest mjeseci.

Samo nekoliko dana kasnije Kuščević se pred novinarima izlanuo povodom smjene Stiera i Kovača s mjesta političkog i međunarodnog tajnika: “Imali smo jučer na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plenkovića, naišli na sveopće odobravanje svih članova”.

Izjava je ispala tim neugodnija jer je na pitanje tko je analizirao aplauze rekao je: “Tu su analizu radile službe unutar stranke”.

Izborni zakon, preferencijski glasovi i cenzus

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma. Unatoč tome što je GI Narod odlučuje predala Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za oba referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav, isti je odbačen zbog navodno nedovoljnog broja potpisa koji se nisu mogli provjeriti. GI Narod odlučuje početkom 2019. otkrila je kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Na sastanku održanom 27. studenoga 2018. u Apisu članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, dr. Natalija Kanački, zatražila je uvid u kontrolne liste, na što je predsjednica povjerenstva bivšeg ministra Kuščevića koji je pod optužbama zbog niza nekretninskih afera, Terezija Marić, izričito je rekla da je uništila kontrolne liste, stoga nije bila moguća stvarna kontrola navodno nevažećih potpisa.

“Iako je GI Narod odlučuje prikupila 10 posto više potpisa od potrebnog broja za raspisivanje referenduma, ministar Lovro Kuščević i Plenković su, uskraćujući neovisne promatrače ili promatrače GI Narod odlučuje – izbrojali da se desetci tisuća Hrvata ne znaju potpisati i napisati svoj OIB – a sve kako bi zadržao mogućnost da sa oko 23 posto glasova ima oko 40 posto mandata, zaustavio dopisno/elektroničko glasovanje, uvođenje tri preferencijska glasa bez praga te ukinuo privilegiranost zastupnika nacionalnih manjina”, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji nakon što je Plenkovićev ministar “ukrao” referendum.

“Kuščević prvi ne bi ušao na prošlim parlamentarnim izborima u Sabor da uz jedan preferencijski glas ne postoji i cenzus od 10 posto. Sadašnji samo jedan preferencijski glas koji birači mogu koristiti dodatno je ograničen cenzusom od 10 posto. To znači da kandidat s najviše glasova birača ako nije ostvario 10 posto glasova cijele liste (svih 14 kandidata) nema prednost pred kandidatima koji su stavljeni na viša mjesta liste, a dobili su od birača manje glasova. Kuščević ne bi ušao u Sabor niti uz ovaj jedan jedini preferencijski glas da mu to nije omogućio upravo cenzus od 10 posto”, kazao je 2018. Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list