(VIDEO) Pogledajte konferenciju GI Narod odlučuje o netransparentnoj i nepouzdanoj provjeri potpisa od strane ministra Kuščevića i APIS-a

Foto: fah

Građanske inicijative Narod odlučuje održala je konferenciju za medije ispred tvrtke APIS IT.

Pogledajte je ovdje.

Iz GI Narod odlučuje govorili su o netransparentnoj i nepouzdanoj provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa od strane ministra Kuščevića i APIS-a.

Podsjetimo, unatoč zahtjevima GI Narod odlučuje za vlastitim promatračima na provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa koje je inicijativa prikupila za referendum, ministar Kuščević promatrače nije odobrio, a ovaj je posao dodjelio tvrtki APIS IT.

Na nedostatak demokratske procedure odbijanjem zahtjeva GI Narod odlučuje upozorila je dr. Natalija Kanački u svom nedavnom gostovanju na Z1 televiziji.

“Ovo što Ministarstvo uprave radi nedostatak je svake demokratske procedure na koje se Republika Hrvatska obvezala kada smo ušli u Eurpsku uniju. Naime, Ustavni sud je potpisao protokol za suradnju s Venecijanskom komisijom, a sama komisija nalaže da ovakve referendumske inicijative moraju imati mogućnost promatrača od samog početka procesa”, naglasila je dr. Kanački.

(VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Tražimo promatrače, ovo što radi ministar Kuščević nedostatak je svake demokratske procedure’

Na netransparentnost pri rpovjeri potpisa ukazivala je i dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica Transparency Intarnational Hrvatska koja je, gostujući u četvrtak, 6. rujna na Z1 televiziji, komentirala činjenicu da je ministar uprave Lovro Kuščević odbio zahtjev GI Narod odlučuje za vlastitim promatračima te predao taj posao tvrtki APIS koja iza sebe ima nekolika afera, a većinu njezinog kadra čine aktualni i bivši članovi stranaka koje se najviše protive referendumu.
“U normalnim demokratskim državama ono što bi bilo dobro da je ministar Kuščević napravio, a to je omogućio nadgledanje procesa, ne samo referendumskim inicijativama, nego i zainteresiranim građanima, i udrugama civilnog društva koje se bore prtiv korupcije i netransparentnosti sustava.”, kazala dr.sc. Davorka Budimir.
Ocijenila je da je proces od trenutka predaje potpisa Vladi kontaminiran.
“Mi kao građani propustili smo doznati gdje su tijela vlasti čuvala te kutije tri mjeseca i tko ih je kontrolirao”, upozorila je Budmir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr