(VIDEO) U Saboru nakon više od godinu rasprava o IGP-u, Petrov: Je li Tajani važniji od jednog hrvatskog ribara?

Foto: snimka zaslona

Grmoja prozvao HDZ zbog odbijanja proglašenja IGP-a 

Dr. Hasanbegović: Ništa ne svjedoči o snazi jednog naroda kao vladavina morem i morskom obalom

Na samom završetku današnjeg saborskog zasjedanja, u 17.45, započela je saborska rasprava o Mostovu prijedlogu proglašenja isključivog gospodarskog pojasa na moru.

Mostov prijedlog svojim su potpisima podržali zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, Živog zida, Hrasta te nekolicina zastupnika SDP-a.

Most ističe kako je riječ o pitanju hrvatskog suvereniteta i temi koja bi trebala biti neodgodiva zbog budućih generacija.

Zasjedanje možete pratiti uživo:

23,05

„Ono što bih želio pitati, ali nažalost, ne mogu jer niti jednog člana HDZ-a nema u sabornici jest slijedeće: Je li možda razlog njihove odluke nečija karijerna ambicija? Jesu li HDZ-ovci ponovno odlučili biti taoci karijerne samovolje jednoga čovjeka i njegove karijerne ambicije? Je li možda Tajani koji govori da je Dalmacija i Istra talijanska važniji od jednoga hrvatskog ribara? Nažalost, očito jest.“ – rekao je Božo Petrov.

22,10

“Jasno je da bi Hrvatska trebala aktivnije se uključiti i dati sve od sebe da se, primjerice, Jabučna kotlina proglasi posebno osjetljivim područjem, da aktivira sve svoje znanstvene resurse (u Dubrovniku, Splitu i Rovinju postoje instituti koji se bave tim područjem). Dakle, znanost na jednoj visokoj razini i sasvim sigurno smo meritorni odlučivati koje su vrste ugrožene, koje kvote raspoložive, tj. ekološki održive postoje – i tu preuzeti u jednu aktivnu ulogu. Stanje u Jadranu je loše.” – rekao je dr. Slaven Dobrović.

21,50

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić je, nakon četiri sata rasprave i iznošenja razloga u prilog proglašenju IGP-a, kazala kako nije čula nijedan argument za proglašenje IGP-a te kako Hrvatska već sada ostvaruje sva prava koja bi ostvarivala i da ima proglašen isključivi gospodarski pojas.

21,45

“Meni se čini da se odluka Vlade da se ne proglasi IPG tiče vanjske politike. Proglašenjem IGP-a pokazao bi se jedan vanjskopolitički stav, a to je da smo suverena zemlja, koja ima svoje stavove, koji štiti svoje nacionalne interese. No, ovdje se ide u korist nekim parcijalnim interesima, nekim osobama koje žele svoju poziciju u Europi upravo zbog ovakvih stvari.” – rekao je Mostov Sladoljev.

20.29

Mostov Nikola Grmoja primjetio je da nijedan medij, osim našeg portala nije popratio ovu raspravu jer su vladajući ovu raspravu stavili ovoliko kasno.

“Ali znate li tko piše o ovoj kasnoj raspravi u Hrvatskom saboru? Slovenski mediji! Slovenski mediji shvaćaju koliko je ovo važna i bitna tema, bez obzira što se o njoj, zahvaljujući predsjedniku Sabora i HDZ-u, raspravlja ovako kasno.
To pokazuje da nikome nije svejedno što će Hrvatska po ovom pitanju napraviti.” – rekao je.

Također je primjetio kako u Saboru nema SDP-ovih zastupnika te rekao kako ćemo vjerojatno u slučaju IGP-a, kao i u pitanju referenduma GI Narod odlučuje “imati veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a”.

20,10

Grmoja je, odgovarajući HDZ-ovom Branku Bačiću, pitao koji su argumenti HDZ-a da se IGP ne proglasi. „Ako nema nikakve razlike između ZERP-a i IGP-a, zašto onda ne proglasimo IGP?
I zašto su sve zemlje proglasile, osim njih nekoliko, isključivi gospodarski pojas, i to ne samo one zemlje koje su u EU?”

19,50 

“Državna tajnica nas uvjerava da će ovo pitanje biti riješeno u europskom duhu. Možete li mene neukoga poučiti što je to europski duh? Je li to onaj duh kada se sastanu predsjednik Tajani i premijer Plenković?” – pitao je zastupnik Živog zoda Branimir Bunjac.

19,35

Mostov Robert Podolnjak podsjetio je na HDZ-ova obećanja tijekom pregovora o sastavljanju Vlade HDZ-a i Mosta te je istaknuo kako su olako odustali od onoga što su stavili u svoj program ili u javna očitovanja.

“Trebalo bi držati do onoga što ste sami proklamirali” – kazao je Podolnjak o HDZ-u.

19,15

“Ništa ne svjedoči o snazi jednog naroda kao vladavina morem i morskom obalom.” – rekao je dr. Zlatko Hasanbegović.

Istaknuo je kako Hrvatska u vrijeme proglašenja neovisnosti 1990. nije mogla proglasiti gospodarski pojas zbog ratnih okolnosti, ali da smo propustili to učiniti onda kada smo mogli.

17,45

“Čekamo već dugo, prošla je godina i dva mjeseca otkako smo uputili ovu temu u saborsku proceduru. Dočekali smo ovu raspravu s velikim zadovoljstvom. Rijetke su prilike u povijesti jedne države i naroda kada se odlučuje o proglašenju suverenih prava na nekom dijelu kopna ili mora. Ovu priliku želim iskoristiti kako bih vas uvjerio da odluku o proširenju isključivog gospodarskog pojasa trebamo donijeti bez odlaganja i bez sustezanja te da će RH od proglašenja isključivog gospodarskog pojasa imati koristi. Smatramo to neodgodivom obavezom ovog naraštaja prema budućim naraštajima hrvatskog naroda.” – rekao je Mostov Nikola Grmoja na početku rasprave.

U nastavku je prozvao HDZ zbog odbijanja proglašenja isključivog gospodarskog pojasa nazvavši njihovo ponašanje izdajničkim prema hrvatskim nacionalnim interesima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr