Varaždinski gradonačelnik Čehok nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, najavio žalbu na presudu

Foto: fah

Današnjom nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok proglašen je krivim po jednoj od točaka Uskokove optužnice iz 2012., za nezakonite radnje koje su se događale u razdoblju 2007. do 2011. kada je također obnašao dužnost varaždinskog gradonačelnika. Čehok je najavio žalbu u kojoj će osporavati nalaze vještaka koji su doveli do osuđujuće presude. Žalbu je također najavio i Uskok koji kaznu smatra premalenom.

Čehok odgovorio onima koji napadaju Dalića zbog Thompsona: ‘Marko ne bi ni mrava zgazio, radi se o mirnom čovjeku koji nikome neće naštetiti’

Čehoku je sutkinja izrekla kaznu od 2 godine zatvora, koja se umanjuje za vrijeme provedeno u pritvoru. Davoru Patafti izrečena je kazna od 1 godine i 8 mjeseci zatvora.
Narcisi Huljev izrečena je kazna od 1 godine i 6 mjeseci, od čega 9 mjeseci bezuvjetno, a ostatak uvjetno.
Izrečena je kazna T7 Visu od 450.000 kuna. Winair mora vratiti novac državi.

Odlučilo je danas tako vijeće zagrebačkog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Tanjom Pavelin u kaznenom postupku koji se vodi od 2012., kada je USKOK podigao optužnicu nakon istrage u sklopu koje je Čehok priveden u Remetinec izravno iz Gradske vijećnice gdje je obnašao svoj treći mandat. Osim Čehoka, optužnica je bila podignuta i protiv poduzetnika Davora Patafte, bivšeg direktora Varkoma Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode, T7 Grupe, T7 VIS i Winaira, pišu Varaždinske vijesti.

(VIDEO) Gradonačelnik Varaždina Čehok nakon dočeka Daliću: ‘Pokazali smo da nas dobro ujedinjuje, oni zavidni i bezobrazni ne smiju nam pomutiti slavlje’

U prvotnoj optužnici, koja je nedavno izmijenjena, okrivljeni su se teretili za udruživanje radi počinjenja niza kaznenih djela vezanih uz zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi Grad Varaždin i gradska poduzeća, prema USKOKU, bila oštećena za najmanje 51 milijun kuna.

U prvoj točki „stare“ optužnice navodi se da su se bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, zatim predsjednik uprava društava T7 Grupa, T7 VIS i Winair Patafta te članica uprava spomenutih tvrtki Huljev od kraja 2007. do lipnja 2011. povezali u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi triju spomenutih tvrtki. To se, kako je tvrdio USKOK, radilo kroz pogodovanje prilikom zaključivanja poslova s Gradom Varaždinom i pravnim osobama u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, i to Varkomom, Zračnom lukom Varaždin (kasnije Varaždin Airport) i Javnom ustanovom Gradski stanovi Varaždin (JUGS).

Za USKOK je sporna i dodjela zbrinjavanja komunalnog otpada, koja je omogućila T7 VIS-u gradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju. Za potrebe realizacije tog posla, kako se navodilo u prvotnoj optužnici, T7 VIS-u omogućeno je stjecanje znatno vrednijeg gradskog zemljišta na lokaciji Brezje kupoprodajom i zamjenom s zemljištem T7 VIS-a u Jalkovcu.

U četvrtak nepravomoćna presuda Čehoku

Zbog cijene i izostanka suglasnosti nadležnog ministarstva, USKOK-u je sporna i kupnja zemljišta od T7 VIS-a i T7 Grupe za programe poticane stanogradnje, kao i poslovi kojima se Winairu omogućeno stvaranje uvjeta za preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin.

USKOK je u prvotnoj optužnici tvrdio da je svime time za Grad Varaždin, Varkom, Varaždin Airport te JUGS počinjena šteta od najmanje 51 milijun kuna, a istovremeno za T7 Grupu, T7 Vis te Winair pribavljena korist od najmanje 37 milijuna kuna.

Ako se donese pravomoćna osuđujuća presuda, Čehok neće više moći biti gradonačelnik?

Međutim, kao što smo već pisali prije nešto više od dva mjeseca, USKOK je izmijenio prvotnu optužnicu iz 2012. u kojoj okrivljene više nije teretio za udruživanje radi djela na štetu Grada Varaždina, a znatno je smanjio iznos štete nastale za Grad i gradske tvrtke – umjesto prvotnih 50,9 milijuna kuna, taj je iznos“pao” na oko 14 milijuna kuna. No, Čehoka i dalje je teretio zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a Pataftu i Vojvodu zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Kezelja i Huljev zbog pomaganja u tom kaznenom djelu, a Huljev i zbog poticanja na krivotvorenje službene isprave.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, mandati načelnika, gradonačelnika i župana prestaje silom zakona ako su pravomoćnom sudskom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od mjesec dana.

Čehok: Presuda utemeljena na nezakonitim vještačenjima

„Riječ je o jednom dugotrajnom i složenom predmetu s četiri različite točke. Ja ću dokazati u žalbi da tu nema nikakve štete“, izjavio je Čehok. Pojasnio je da je Uskok isprva tvrdio da je navodnim nezakonitostima Varaždin oštećen za 50 milijuna kuna, da bi iznos štete naknadno umanjili na 13,5 milijuna kuna, a sud presudio da je grad oštećen za 5,5 milijuna kuna, javlja HINA.

„Naravno da sam zadovoljan da sam oslobođen za ono najveće djelo po šteti, a za ovo drugo ću morati dokazati u žalbi. Nažalost sve se zasniva na vještačenjima. Tu su provedena tri vještačenja, jedno ide u prilog nama. Ja smatram da je to vještačenje trebalo biti uzeto u obzir, a ne ova druga dva koja nisu ni u skladu sa zakonom. Tako da ćemo u žalbi dokazati da je to opet pitanje subjektivnosti vještačenja“, kazao je Čehok nakon izricanja presude.

Na pitanje je li u kontaktu s Pataftom koji nije došao na objavu presude, Čehok je kazao da je Patafta gradski vijećnik te da s njim nikada nije bio u dogovoru.

„Uskok je najprije tvrdio da smo bili organizirana grupa, a sada su došli do toga da dogovora nije bilo“, ustvrdio je Čehok, ponovivši kako će u žalbi dokazati da je presuda donesena na temelju pogrešnog vještačenja.

Osim Čehoka i Patafte na djelomično uvjetnu kaznu od godine i pol osuđena je i članica uprave Pataftinih tvrtki Narcisa Huljev koja će u zatvoru provesti devet mjeseci, a ostatak na uvjetnoj slobodi. Huljev, osim toga, mora platiti i kaznu od 450.000 kuna.

Uskok: Kazne preniske s obzirom na Čehokovu dužnost

Uskokov tužitelj Tonči Petković kazao je da je zadovoljan osuđujućim dijelom presude, ali da su izrečene kazne preniske „s obzirom na dužnost koju je prvoosumničeni imao“.

Stoga će na taj dio presude Uskok podnijeti žalbu, dok će o mogućoj žalbi na oslobađajući dio presude odlučiti nakon što dobiju pismeni otpravak presude u kojem će oslobađajući razlozi biti detaljno obrazloženi.

„Što se tiče oslobađajućeg dijela presude mi smatramo da su tijekom postupka izneseni dokazi koji bi potvrđivali suprotno, odnosno da bi u tom dijelu trebala biti donesena osuđujuća presuda“, kazao je tužitelj.

Na Čehokov komentar da je presuda rezultat pogrešnog vještačenja Petković je kazao da „vještaci vještače temeljem svog stručnog znanja i struke, a u konačnici je sud taj koji donosi odluku o tome kakvo je vještačenje“.

Dvojica optuženika oslobođeni krivnje

Čehok i ostali proglašeni su krivima za nezakonitu zamjenu zemljišta s Pataftinim tvrtkama te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti oko upravljanja varaždinskim aerodromom. Istovremeno Čehok je oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada.

Prema tvrdnjama iz Uskokove optužnice navodne nezakonitosti događale su od kraja 2007. do sredine 2011. Osim Čehoka, Patafte i Narcise Huljev, Uskok je teretio Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu koji su oslobođeni te tri Pataftine tvrtke.

Zbog ove afere Čehok je u srpnju 2014. dao ostavku na gradonačelničku dužnost, iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je proveo više od mjesec i pol dana.

Riječ je o optužnici koja je, iz drugog pokušaja, potvrđena u prosincu 2012. nakon što je Uskok detaljnije obrazložio zašto smatra da su se Čehok, varaždinski poduzetnik Patafta i ostali udružili zbog počinjenja kaznenog djela. Optužnica je, međutim, ponovno mijenjana i u svibnju ove godine kada je Uskok odustao od optužbi za udruživanje, a smanjen je i iznos moguće štete koja se u prvoj optužnici procjenjivala na gotovo 50 milijuna kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/varazdinske-vijesti.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.