Veljko Marić: Ako Srbija glumi Haag, neka procesuira prvo svoje ratne zločince, kojih je puna Srbija

Foto: snimka zaslona/n1

Nakon punih šest godina Veljko Marić pušten je na slobodu zbog zdravstvenih razloga.

“U pola dva sam se prijavio policiji i došao kući nakon šest godina. Sud mi je dao prekid kazne zbog liječenja koje vjerojatno nije moguće u zatvorskoj bolnici, i ispoštovat ću odluku, posvetit ću se liječenju i obitelji. Doktor mi je jutros zakazao termin. Psihički sam stabilan, ali zdravstveno sam loše. Nakon ta tri mjeseca vraćam se nazad. Do kraja kazne imam još pet godina. Ne budem li se pridržavao onog što bi trebao, vraćam se nazad. Marijani Petir se želim zahvaliti što je potaknula neke stvari, i svim dobirm ljudima koji su pomogli meni i obitelji u vrijeme odsustva”, rekao je za N1 Veljko Marić.

“Pokrenula je taj postupak koji je usvojio Europski parlament, da Srbija ukine jurisdikciju, drugim riječima ne mogu glumiti ‘mali Haag’.

Ako Srbija glumi Haag, neka procesuira prvo svoje ratne zločince, kojih je puna Srbija. RH ih treba blokirati prema EU samo radi toga. Oni ne smiju biti policajac i žandar.”

“Bjelovarski sud je potvrdio presudu, da mi je umanjio kaznu ili bilo što, ostao bih u Srbiji. Vjerujem da bih umro, jer sam bolestan dovezen iz Srbije. Ja sam osuđen 12 godina, svjedočili su Srbi s mog područja, koje ne želim imenovati. Oni se šeću Beogradom, a svjedoče na ‘rekla-kazala'”, rekao je Marić.

“Pozadinu znam, ali ne bih želio pričati o tome dok ne budem slobodan čovjek”, rekao je Marić, piše N1.

Hrvatskom branitelju Veljku Mariću odobreno je liječenje u “normalnoj”bolnici. Hvala svima koji su tome doprinijeli. Pozivam hrvatsku Vladu da obavijesti hrvatske branitelje koji se nalaze na “crnoj listi” Srbije da ne prelaze granicu te da srbijanskim vlastima uvjetuje nastavak pregovora s EU ukidanjem članaka 2.i 3.ZORZ-a., napisala je zastupnica Europskog parlamenta Marijana Petir na svojoj Facebook stranici.

Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji u glinskoj kaznionici služi ostatak kazne na koju je osuđen u Srbiji zbog ratnog zločina, u ponedjeljak je radi liječenja privremeno pušten na slobodu.

U Ministarstvu pravosuđa neslužbeno se doznaje da je Marić od danas na prekidu kazne.

HRT je objavio, pozivajući se na njegovu suprugu, da je Marić pušten na slobodu radi liječenja i da se za tri mjeseca mora vratiti na izdržavanje kazne.

Marić je prije nekoliko tjedana, po pisanju medija, na vlastiti zahtjev vraćen iz zatvorske bolnice u Zagrebu u kaznionicu u Glini.

Mediji su tada objavili da Marić smatra kako u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ionako ne može dobiti adekvatno liječenje, pa mu je bolje biti u Glini gdje ima veću mogućnost komunikacije.

Marić je lani na Županijskom sudu u Sisku u studenom podnio zahtjev za prekidom kazne zbog liječenja u drugoj bolnici.

On je u Srbiji osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja.

Prvostupanjsku odluku vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je i Prizivni sud, nakon čega je Marić upućen na izdržavanje zatvorske kazne u Sremsku Mitrovicu.

Srbija ga je izručila hrvatskim pravosudnim vlastima lani početkom lipnja, nakon što je odbijeno više zahtjeva za njegovim izručenjem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt/n1
Photo: snimka zaslona