(VIDEO) Brigadir Željko Ninić o kupovini izraelskih aviona: ‘Posao nije propao, ovo je tek prvo poluvrijeme’

Foto: Snimka zaslona

I dalje je neizvjesno kako će završiti posao oko isporuke borbenih aviona. Brigadir Željko Ninić, član stručnog tima za nabavu aviona za Dnevnik Nove TV kazao je što će se događati dalje.

Je li propala prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj?

Pa nije. Što se nas tiče, obzirom da je model ugovaranja od početka inzistiran da bude “G-to-G“, “Government-to-Government” ili “Vlada-Vladi”,  Hrvatska pregovara s Državom Izrael i mi očekujemo da se Država Izrael očituje o tome je li spremna za potpis ugovora, kao što smo mi spremni već jedno duže vrijeme ili, iz nekog razloga, nije spremna za potpis ugovora.

Bilo kakvo nagađanje, špekulacije, zaključivanje, čitanje, iščitavanje, prepričavanje portala, vijesti s raznoraznih izvora – za nas nije relevantno.

Do kada ćete čekati?

Ja vam ne mogu reći do kada ćemo čekati jer mi nekakav “tvrdi rok” nemamo.

Mi, kao strana u pregovaranju, smo spremni za potpis ugovora. Svi elementi za potpis su gotovi, usuglašeni između dvije strane i što se nas tiče – kadgod Država Izrael bude…

Nećete čekati unedogled?

Vjerojatno neće ići do unedogled, ali ja vam ne mogu reći “tvrdi” datum. Hoće li to biti 1. 1. ili 1.7. sljedeće godine? Jednostavno “tvrdog” datuma nema.

Ako taj posao propadne, čija je to politička odgovornost? To se najavljivalo kao vrlo spektakularan i velik projekt u obrani, dakle – netko mora snositi odgovornost.

Iz moje perspektive gledano – utakmica nije gotova. Igramo prvo poluvrijeme, drugo poluvrijeme, prve produžetke, druge produžetke…

Ja svakako neću reći da je posao gotov, niti špekulirati da će posao propasti.

Koliko se vi osjećate odgovornim? Sjedili ste na svim tim sastancima, dio ste stručnog tima koji je odabrao te avione.

Moja osobna odgovornost postoji u dijelu tima jer smo, kao struka, ocjenjivali pristigle ponude, napravili rangiranje i ocjenjivanje i predložili političkom vrhu donošenje odluke.

Nemojmo zaboraviti da je politika Republike Hrvatske jednoglasno, na saborskom Odboru za obranu i jednoglasno, na Vijeću za obranu – podržala prijedlog stručnog tima Ministarstva obrane za donošenje političke odluke.

Vjerovali su vama što ste im prezentirali.

Da li bi netko normalan vjerovao ikome, jednoglasno, iz bilo kojeg razloga, a da nije postojalo utemeljenje za to? Ne pričamo tu o nekom povjerenju.

Vi ste vjerovali Izraelu, a sad postoji problem s Amerikancima. Jeste li znali za američke uvjete?

Slijepog vjerovanja nije bilo. Mi smo objavili natječaj, na natječaj su se javile četiri tvrtke – ponuđači, odnosno četiri države.

Mi smo dobili ponude i ocijenili ponude. Ponude su ocijenjene prema četiri domene, deset poddomena i više od 200 elemenata ocjenjivanja.

Mislite li uistinu da smo mi sposobni izmanipulirati kompletan vojni politički vrh ove države po tom modelu ocjenjivanja?

Jeste li znali za američke uvjete? Na koji način oni prodaju svoju vojnu opremu?

Jedna od ponuda koju smo mi imali je bila ponuda Amerike. Govorimo o novim avionima Block 70. Mi smo tu ponudu adekvatno ocijenili.

Ali uvjete za izraelske avione, koji su im oni prodali?

Država Izrael, kao jedan od ponuđača na našem natječaju, se javila, a na temelju prethodnog odobrenja iliti predodobrenja koje su dobilli od strane SAD-a.

Vi ste taj papir vidjeli?

Naravno.

Što je pisalo na njemu?

Točno ono što je trebalo pisati da bi imali jamstva Države Izrael kako je u stanju prodati te avione Hrvatskoj.

Što bismo mi sada trebali – osporavati svaki papir koji jedna država podnese?

Jeste li možda trebali tražiti jamstvo od Amerike, zato što su to bazno njihovi avioni bili?

Za nas su to avioni od Države Izrael i mi kupujemo od Države Izrael. Odnosi između Države Izrael i SAD-a nisu predmet Hrvatske.

Mi kupujemo avione od Države Izrael, model suradnje je “Vlada-Vlada” i iz te perspektive gledano mi nemamo pravo osporavati papir kojeg jedna država legitimno donese drugoj državi.

Ako sve to propadne, treba li ministar Krstičević podnijeti ostavku?

Mene osobno pitate? Apsolutno – ne. Mi smo kao stručno povjerenstvo napravili ocjenu pristiglih ponuda i kao takvo dali prijedlog politici.

A tko onda treba odgovarati ako posao propadne?

Ja stvarno nisam osoba koja bi vam na to odgovorila – nosim odoru, imam čin i odgovaram svojem prvom nadređenom.

Tko treba snositi odgovornost i kakvu odgovornost i zbog čega odgovornost? A zamislite da smo potpisali ugovor i da smo platili možda prvu ratu, preuzeli neke uvjete i da se onda nije dogodio transfer treće strane – kako bismo onda razgovarali danas?

Upravo zbog tih razloga mi nismo htjeli potpisati ugovor koji bi, možebitno, bio štetan za Republiku Hrvatsku.

Stavili smo, kao prijedlog, jednu od točaka – ishođenje transfera treće strane, odobrenja za transfer aviona, kao uvjet za potpis ugovora. Samim time, nema nikakvih negativnih posljedica, osim vremena, za Hrvatsku.

Nakon svega što se dogodilo, vjerujete li i dalje da je ovo bio dobar posao?

To je bila najbolja ponuda koja je stigla na natječaju.

Je li to bio dobar posao?

Posao se nije dogodio. Ne mogu reći je li bio najbolji posao kad se posao nije dogodio. Ponuda je bila najbolja na prošlom natječaju.

Postoji li mogućnost da se ne dogodi?

Tek onda ne mogu špekulirati o tome je li to bio najbolji posao ili nije.

Ako se ne dogodi, onda će biti posljedica…

I u jednom i u drugom slučaju će biti posljedica. Za nas, kao struku – cijenimo da ovo nikako nije kraj.

Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o zadržavanju borbenih sposobnosti zrakoplovstva.

>Američki ministar odbio zahtjev izraelskog premijera da ublaži uvjete za prodaju borbenih zrakoplova Hrvatskoj

>Izrael odgovorio Srbiji: ‘Hrvati su kupili avione i mogu s njima što ih volja’

>Izraelski premijer Netanyahu o prodaji F-16 Barak Hrvatskoj: ‘osobno sam uključen, radimo na tome’

Ukoliko i dođe do prekida, poništenja ili bilo kojeg drugog oblika zaustavljanja ovog procesa ugovaranja s Izraelom – u redu, naučili smo jako puno, primijenit ćemo puno naučenih lekcija u drugom koraku i idemo tražiti drugo rješenje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.