(VIDEO) Dr. Tokić u Bujici: Cilj muslimansko-bošnjačke radikalne politike je Dubrovnik!

Foto: Snimka zaslona

“Hrvatska ne vidi da je teritorijalno jamstvo hrvatske konstitutivnosti i opstanak Hrvata u srednjoj Bosni geostrateški interes! Ako padne srednja Bosna, sljedeći cilj nisu samo Mostar i Stolac već i Dubrovnik,” rekao je u Bujici dr. Marko Tokić, predsjednik Udruge ‘Hrvatska zvona’ i profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, inače dragovoljac HVO-a, nekadašnji glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a BiH, prvi, zadnji i jedini predsjednik Hrvatske samouprave u BiH… Na potpitanje voditelja na čiju politiku misli, dr. Tokić je jasno kazao: “Na radikalno muslimansko-bošnjačku politiku!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Marko Tokić za Narod.hr: U BiH proces pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu ulazi u završnicu

Bujica je na početku emitirala prilog sa sprovoda hrvatskog heroja Marijana Bišćana, na kojem se prošli četvrtak u Zagrebu okupilo više tisuća građana, među njima i brojni bojovnici, generali predvođeni Bišćanovim ratnim zapovjednikom Antom Gotovinom, 100-postotni ratni vojni invalidi, pojedini političari i mnogi drugi… Kamera HRT-a ni drugih televizija nisu bile zainteresirane za posljednji ispraćaj zadnjeg ranjenog hrvatskog vojnika u Domovinskom ratu. Na Mirogoju je bila jedino kamera Z1 televizije. Uz nadahnuti oproštajni govor generala Rojsa emitiran u cijelosti, u pozadini su pušteni dirljivi kadrovi i Thompsonova pjesma ‘Ratnici svjetla’.

Brzojav sućuti za Bišćana iz Vlade nije stigao, ali zato su ga poslali na jedan drugi sprovod u Split!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sramota je da nije bilo brzojava sućuti premijera povodom odlaska devet puta odlikovanog heroja, za razliku od jednog drugog sprovoda u Splitu na koji je takav brzojav otišao, a tamo je bio sprovod liku koji sigurno nije volio, niti je išta dao za Hrvatsku,“ rekao je voditelj Bujice.

Marijan Bišćan bio je rođeni Zagrepčanin, koji je za vrijeme rata mogao pobjeći majci u Njemačku, no ostao je braniti svoju zemlju i prošao sva hrvatska bojišta, na kraju je 11. listopada 1995. ranjen u operaciji oslobođenja Banje Luke koja je nažalost, zaustavljena – istaknuto je u emisiji.

“Onaj tko ima hrvatsko srce, kod njega će ispraćaj Marijana Bišćana izazvati emocije, sjetu i zahvalnost… Tako je i meni sada,“ sa knedlom u grlu rekao je prof. Tokić i nastavio: “On je dobar dio svoga života proveo u kolicima noseći duboke ratne rane, no povrijeđen je još i više nakon što je dao svoje zdravlje za domovinu Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu koju je također oslobađao. S druge strane, omalovažavan je zajedno sa suborcima u našem javnom prostoru. I mi sudionici tih zbivanja djelomično smo odgovorni za takvo stanje, jer smo nakon rata vjerovali da neki drugi preuzimaju ulogu čuvara hrvatske države pa smo ih pustili da rade što hoće. Marijan Bišćan je nažalost danas primjer brzog zaborava najboljih hrvatskih ljudi,“ rekao je dr. Tokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

San o Velikoj Srbiji zaustavljen je isključenjem struje Banja Luci

“Od svojih međunarodnih prijatelja imali smo otpor prema oslobađanju Banje Luke, premda smo tamo s partnerima iz Armije BiH činili dobro djelo,“ nastavio je gost Bujice i dodao: “Tom operacijom završen je rat, a kada je isključena struja Banja Luci, general Mladić i Slobodan Milošević shvatili su da od sna o Velikoj Srbiji i crti Virovitica – Karlovac – Karlobag nema ništa. Taj san je tamo zaustavljen i poražen.“

Usprkos svemu, tvrdi Tokić, više od 20 godina nakon rata suočavamo se sa stvarnošću u kojoj naša ratna pobjeda nije dovoljno valorizirana: “U BiH ne samo da nije poštovana, nego je povijest potpuno izokrenuta! Pripadnici HVO-a danas imaju stigmu onih koji su navodno okupirali vlastitu zemlju i dijelove vlastite zemlje htjeli pripojiti RH, navodno u granicama Banovine…“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokić – Rat je počeo i prije rata, u završnici raspada Komunističke partije Jugoslavije. Postojale su jasne definicije sukoba, konfederalna ideja Komunističke partije Slovenije, s druge strane federalizam partijskih struktura u nekim republikama i pokušaj nametanja unitarne Jugoslavije Slobodana Miloševića u kojoj se pristajalo na izlazak Slovenije uz ucjenu Hrvatske! Jedino se dr. Franjo Tuđman s idejom neovisne Hrvatske svima njima suprotstavio.

Praljak je počinio čin samožrtvovanja, to nije bio suicid!

Gost Bujice progovorio je i o pokojnom generalu Slobodanu Praljku kojeg je dobro poznavao, a čija je komemoracija posljednje mjesto u javnosti na kojem se pojavio pokojni Marijan Bišćan, što su kamere Bujice također zabilježile.

“Osobno sam poznavao generala Praljka. Poznajem i sve ostale haške optuženike iz Herceg – Bosne. Smeta me kada se o tim ljudima govori kao o brojevima, kao o “šestorici“… Oni imaju svoja imena i prezimena, svoje obitelji i svoje biografije. To nisu nikakvi brojevi, to su naši ljudi! Praljak je bio izniman intelektualac, čovjek širokih humanističkih pogleda, talentiran za mnoga područja i osoba koja je imala moralni integritet. On je u praksi potvrdio ideju hrvatske pomirbe koju je zagovarao dr. Tuđman. Njegov otac u poslijeratnoj Hercegovini bio je prepoznat kao čovjek koji je imao nesretnu sudbinu da je zavodio komunizam i na taj način imao negativnu sliku u vlastitom narodu. General Praljak je 70-ih godina, kao čovjek s tri fakulteta, imao sve predispozicije da se nametne kao visoki partijski funkcionar i da bude privilegiran. Međutim, on se kao čovjek suočio s vlastitom obiteljskom prošlošću i osobno je uzrastao uz ljude s kojima se družio, a kroz knjige je tražio vlastiti životni odgovor. U tome je izgrađivao vlastiti hrvatski identitet i potvrđivao se kao čovjek razuma. Kada je došao u Sunju, organizirao je mlade dečke u obrani toga mjesta. Došao je kao redatelj, a otišao kao ratni vođa. Nakon toga osjetio je i poziv zavičaja,” bez dlake na jeziku govorio je Tokić, dodavši i da je odmah znao kako Praljkov čin ispijanja otrova nije predstava i da će nastupiti brza smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokić – Znao sam da je u tom trenutku učinio samožrtvovanje, to nije bio suicid! To je sebedarje svom hrvatskom narodu. Napisao je 28 knjiga, borio se za istinu u Haagu, pripremao dokumente, snimke… Rekao je da mu dokažu gdje je i kako mogao bolje, da bi u tom slučaju prihvatio presudu. Nije imao drugog načina da kaže da je presuda nepravedna…

Na upit jesu li čelnici Herceg – Bosne već zaboravljeni od hrvatskih vlasti, Bujančev gost imao je spreman odgovor:

“Praljak je znao što je povijesna istina i da je to bio trenutak u kojem se povijest hrvatskog naroda u BiH skupila u jednu točku. Tim je činom rekao da nijedan Hrvat u BIH ne može odustati od svojih prava na BiH i to je platio svojim životom!”

Još od Račana i Mesića hrvatske vlasti ponašaju se maćehinski prema Hrvatima u BiH!

Tokić je rekao da se nakon smrti predsjednika svih Hrvata dr. Franje Tuđmana hrvatska vlast kontinuirano odnosila maćehinski prema Hrvatima u BiH.

“Međunarodna zajednica 2000. ocijenila je da u BiH može napraviti nešto što za Tuđmanovog života nije mogla, a partnere je našla u tadašnjim predsjednicima Republike i Vlade. Hrvatski član Predsjedništva BiH bezuspješno je pisao Zlatku Tomčiću, Ivici Račanu i Stjepanu Mesiću, podnio je apelaciju Ustavnom sudu koja je odbijena 5:4, nije išlo, premda smo neke stvari pokušali politički razriješiti.

Dodao je kako odgovora iz Hrvatske nije bilo ni nakon donošenja Deklaracije o hrvatskom narodu i osnutka Hrvatskog narodnog sabora, poteza koji su napravljeni jer se znalo da će Hrvat institucionalno biti obespravljeni i da će im se oduzeti demokracija.“

Cijelo vrijeme hrvatski narod je u grču što mora glasovati za jednu opciju. Dvaput smo imali vlast koja bi bila izabrana i da su svi Hrvati iz Hercegovine otišli na more, na dan glasovanja! S druge strane, Milorad Dodik u “Republici Srpskoj“ nameće svoje ljude kao predstavnike hrvatskog naroda – rekao je Tokić.

Inače, dr. Tokić je bio pod zabranom javnog i političkog djelovanja u BiH punih 13 godina zbog optužbi istovjetnih onima iz haaške optužnice za šestoricu Hrvata: “Shvatili su da su besmislene optužbe da smo htjeli posebnu državu ili dio teritorija pripojiti drugoj državi. Mi smo samo tražili drugačiji preustroj BiH!”

Bošnjaci su preuzeli miloševićevsku politiku!

Poseban dio emisije posvetio je i Draganu Čoviću, čiji nije obožavatelj, ali mu je dijelom ipak stao u obranu.

“Nije Dragan Čović sam izabrao suradnju sa Srbima, nego je gurnut Srbima zbog toga što je Hrvatska digla ruke od Hrvata u BiH, dok su Bošnjaci prihvaćali sve što im je nudila međunarodna zajednica. Tvrda bošnjačka struktura za vrijeme dok je član Predsjedništva BIH bio Sulejman Tihić, nije prihvaćala tu igru, nije htjela uspostavljati vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Čudi da su Bošnjaci preuzeli miloševićevsku politiku, ne vide da je na principu jedan član jedan glas rasturena Jugoslavija, pa će građanski unitarizam rasturiti i BiH. To je čisti unitaristički građanski šovinizam,“ oštar je bio Tokić dodavši:

“Dayton je neprestano mijenjan na štetu hrvatskog naroda. Elementi konstitutivnosti devalvirani su. Konstitutivnost Hrvata je moguća ako se ukinu entiteti ili da se uspostave tri entiteta!”

Meta je Dubrovnik!

Voditelj je spomenuo kako HRT stalno govori o pokolju u Ahmićima koji treba osuditi, no dodao je kako se s druge strane, prešućuju pokolji nad Hrvatima od strane Armije BiH i mudžahedina u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Maljinama, Bikošima – selima unutar svega 10-ak kilometara zračne linije u kojima je masakrirano više od 150 hrvatskih civila, žena, djece i zarobljenih vojnika.

“Slušali smo o Ahmićima, svi mi koji smo bili u ratu znamo da je rat neviđeno zlo. I sada se traži od nekoga da povija glavu zbog zločina kojeg hrvatska strana neprestano priznaje i zbog njega se ispričava. Za Ahmiće su ljudi procesuirani, a za ove zločine nad Hrvatima ne! Premda, pitanje je – jesu li procesuirani pravi ljudi… Za druge zločine nikome nije suđeno. Nas boli namjerno i hotimično iskrivljavanje slike te različita mjerila. Sve skupa stvara jako ružnu sliku. Mi i Bošnjaci nakon srpske agresije gurnuti smo na prostor gdje su promijenjeni nacionalni odnosi. Kada je pala ideja o Velikoj Srbiji, Bošnjaci su počeli tražiti životni prostor na našu štetu. Krenulo je ovladavanje, da ne kažem etničko čišćenje srednje Bosne i proboj na jug. Kako Hrvatska ne vidi da je teritorijalno jamstvo hrvatske konstitutivnosti i opstanak Hrvata u srednjoj Bosni geostrateški interes?! Ako padne srednja Bosna, sljedeći cilj nije samo Mostar i Stolac, nego Dubrovnik! Arapi ionako kupuju zemlju po Hercegovini i Bosni, a o tome se ovdje malo govori. Poruka hrvatskoj vlasti – razmišljajte geostrateški, u suprotnom ćemo biti kažnjeni,” apelirao je u Bujici dr. Marko Tokić.

Cijelo vrijeme jača radikalna struja koja je na mala vrata pokušala promijeniti narav vjerovanja i ciljeva islama u BiH, a to je uspostava islamskog društva koje bi se trebalo uvezati s velikim islamskim pokretom u svijetu – dodao je gost emisije.

Kritika Čoviću: “Više ne smije biti svetih krava!”

BiH čekaju izbori u listopadu, a puno toga ovisi o tome hoće li se promijeniti izborni zakon.

Tokić – Ako ne dođe do promjene, nama se može ponoviti neka nova platforma ili alijansa s Hrvatima kao pripadnicima naroda, a ne njihovim predstavnicima. U “Republici Srpskoj“ to je sigurno!

Potporu na izborima dr. Tokić će dati Hrvatskoj republikanskoj stranci i svim HDZ-ovim ljudima koji se nisu ogriješili o hrvatski narod, u izbornim jedinicama gdje nema republikanaca.

Za kraj, poslao je kritiku Draganu Čović i aktualnom vodstvu Hrvata u BiH.

“Postoje oni ljudi koji su se ogriješili o demokraciju Hrvata u BiH, koji su se ogriješili o način zapošljavanja mladi ljudi i krivi su za masovni odlazak iz ekonomskih razloga. Ako nemate novac i niste nečiji rođak ili dizač ruku u stranci, ne možete dobiti posao! Puno je nepravilnosti, nepotizma i korupcije. O tome se treba otvoreno govoriti. Dodjeljuju se golema sredstva iz državnog proračuna pa pojedinci traže da im se vrati udio! Više ne smije biti svetih istina i svetih krava o kojima se ne smije govoriti,” zaključio je dr. Tokić u Bujici.

> Bujanec poručio Stankoviću: Stop mrziteljima Hrvatske u medijima

Bujanec: Stop mrziteljima Hrvatske u medijima

Emisija je završena porukom voditelja Velimira Bujanca koja je shvaćena i kao svojevrsni odgovor Htv-ovom Aleksandru Stankoviću. Urednik Bujice podigao je transparent na kojem je pisalo “Stop mrziteljima Hrvatske u medijima“ i rekao: – Za kraj jedna poruka likovima koji nam dociraju za naše novce i prodaju pamet zahvaljujući RTV pristojbi koju svi moramo plaćati. Vrijeme je da kažemo Stop mrziteljima Hrvatske u medijima! Svejedno je, jesu li rođeni u našoj zemlji ili nisu – al’ svima im se sviđaju hrvatske kune! Idite na N1 pa tamo radite protiv Hrvatske, kad već niste frajeri i niste sposobni u vlastitoj produkciji opstati na nekoj od lokalnih televizija. Na tržištu treba zaraditi za svoj kruh, a vi to ne znate jer ste baš kao u vašoj propaloj Jugoslaviji, naučeni raditi malo za veliki novac.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.