(VIDEO) Dr. Zlatko Hasanbegović: ‘Pupovac ne smije, ne može i ne treba biti dio bilo koje Vladine većine’

Foto: snimka zaslona

Kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji nakon što je Milorad Pupovac usporedio suvremenu hrvatsku državu s NDH analiziralo se u prvom ovosezonskom Poligrafu Hrvatskog radija.

U emisiji su gostovali član Predsjedništva HDZ-a i savjetnik Andreja Plenkovića Mario Kapulica, potpredsjednik Sabora Furio Radin, zamjenik predsjednika SDP-a Rajko Ostojić i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Na pitanje hoće li HDSS ostati u vladajućoj koaliciji Mario Kapulica je rekao kako će to biti trajna tema sve do parlamentarnih izbora. Naglasio je kako saborska većina podržava razvoj Hrvatske koja ide u dobrom smjeru.

“Saborska većina je rezultat dobre volje, a što se tiče koalicije sa SDSS-om, nema govora o ulasku i izlasku iz koalicije. Hrvatsku Vladu podržavaju zastupnici nacionalnih manjina i tu se može govoriti samo o nastavku ili uskraćivanju te zajedničke potpore”, rekao je i dodao kako Vlada sigurno neće mijenjati svoju politiku koja je fokusirana na gospodarski razvoj Hrvatske, a ako te potpore više ne bude, HDZ je spreman.

Kapulica je rekao kako sve ovo što se događa diže razinu nervoze u svim taborima i strankama te da nitko ne gleda ravnodušno na situaciju. Ističe kako ove godine u HDZ-u nema unutarstranačkih izbore i kako su oni fokusirani samo na dobivanje predsjedničkih izbora i predsjedanje EU.

Furio Radin je ustvrdio kako nasilje koje je prethodilo riječima Milorada Pupovca u političkom svijetu nije donijelo dovoljnu težinu.

“Dakle, nešto je prethodilo svemu tome, emocije su postojale kod ove izjave. Znam da se mnogi neće složiti s time, ali koalicija nema nikakvu moguću alternativu”, rekao je Radin.

Zlatko Hasanbegović je naglasio kako se već dva desetljeća hrvatska politička elita je podvrgnuta torturi tumačenja izjava Milorada Pupovca.

“Dakle mi ovdje već dva desetljeća pribivamo istom scenariju, svako malo hrvatska politička elita je primorana biti podvrgnuta torturi tumačenja izjava gospodina Milorada Pupovca. Ovo je sve bura u čaši vode.”

“Temeljna misao iz koje se izvodi osnova simbiotski odnos između HDZ-a i Milorada Pupovca izrekao je Pupovac kada je rekao da se „takvi kao Andrej Plenković, plaćaju suhim zlatom”, a ta se vrsta zlata ne razbacuje. Dakle, potpuno je bespredmetno i ponižavajuće komentirati izjave gospodina Pupovca”.

“Treba li se ispričati? Ne treba. Ima li pravo misliti što god hoće? Ima, zato što živimo u slobodnoj zemlji. Ono što je jasno, on ne smije, ne može i ne treba biti dio bilo koje Vladine većine”, istaknuo je Hasanbegović.

“Načelno, cijeli ovaj sustav predstavništva nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru treba korjenito promijeniti. Bila mi je čast biti u jedinoj hrvatskoj vladi u novijoj povijesti koja nije imala potporu gospodina Pupovca i gospodina Furia Radina. Ono što je paradoks jest, da isti gospodin Radin, iako je bio u djelatnoj oporbi prema toj vladi, držao je sasvim primjerenim da ta vlada, odnosno resor koji sam vodio, treba plaćati politički reket što sam naravno iz načelnih, ne osobni razloga odbijao i odbio.”

Nakon što mu je Radin upao u riječ, Hasanbegović je poručio: “Radilo se o vašem sporazumu s gospodinom Ivom Sanaderom koji mene nije obvezivao”.

Rajko Ostojić je kazao kako je ova koalicija došla prevarom birača na vlast, došla je interesno te da kako je počela tako će i završiti.

“Vidite što se desilo s izjavom Pupovca o Plenkoviću. Od suhog zlata, do starog željeza. Meni je neshvatljivo da Pupovac uspoređuje Hrvatsku s NDH. Država koja nije imala Ustav i bila je ključni saveznik nacističke Njemačke i fašističke Italije. Država koja je imala rasističke zakone i koja je potpisala Rimski ugovor gdje je Hrvatsko primorje počelo u Kraljevici, a završilo na ušću Zrmanje pa onda Zadar, Šibenik, Split i svi otoci su bili Italija. Od svih otoka, mi smo imali Brač, Hvar i poluotok Pelješac”, ocijenio je Ostojić i dodao kako HDZ tek čekaju dobri i pravi unutarstranački izbori i kako im želi svako dobro.

Hasanbegović je dodao kako je PLenković jučer jasno rekao da se u HDZ-u više nema što raspravljati. “Milorad Pupovac je objasnio svoja stajališta, dakle sve je jasno, ništa nije problematično. Gospodin Jandroković je otišao korak dalje i rekao da je pogrešno taj sporni Pupovčev ispad gledati samo u jednom kontekstu, da u tom intervjuu ima sjajnih i prihvatljivih teza, misleći možda i na onu da bi ova hrvatska država mogla doživjeti sudbinu prethodne hrvatske države, posebice u kontekstu, možda je aludirao na Bleiburšku tragediju, na poratne egzekucije”.

“Stvar je jednostavna; hrvatski politički život će se vrtiti u začaranom krugu sve dok postoji ovaj i ovakav nakaradni sustav etničkoga predstavljanja nacionalnih manjina. Nama treba korjenita ustavno-pravna reforma, treba nova, državna, nacionalna, dvotrećinska parlamentarna većina koja će provesti korjenitu reformu političkoga sustava”, zaključio je Hasanbegovič.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT