(VIDEO) Ministarstvo uprave dat će GI Narod odlučuje samo dva dana za uvid u 80.000 potpisa koji su proglašeni nevažećima?

Foto: Snimka zaslona, fotomontaža

Samo potpisnici mogu podnijeti zahtjev za uvid u referendumske potpise koji su proglašeni nevaljanima, javlja Nova TV.

Prvo je potrebno popuniti obrazac koji se nalazi na stranicama ministarstva uprave. Uz popunjeni obrazac treba priložiti preslika prednje strane osobne iskaznice i sve poslati na mail ministarstva koji je naznačen na obrascu.

Može se zatražiti uvid u ime druge osobe – onda se to treba naznačiti na obrascu i priložiti vjenčani list ako je u pitanju supružnik ili rodni list ako se radi o djeci i roditeljima.

“Kad utvrdimo da li su oni koji su podnijeli zahtjev, da li se nalaze na popisu onih čiji su potpisi nevažeći, mi ćemo te ljude pozvati nakon što obradimo sve zahtjeve pozvat da izvrše uvid”, kazao je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Provjera će se obavljati u prostorijama APIS-a. Proći će se sigurnosna provjera, a djelatnicima se moraju predati mobiteli i kemijske, prije samog uvida.

“Organizacija će najviše ovisiti o broju zaprimljenih zahtjeva građana, odnosno broju građana koje ćemo ovdje primati”, kaže Saša Bilić, predsjednik uprave Apis IT-a.

Moći će se provjeriti isključivo svoj potpis. Operateri APISA će izvršiti uvid u aplikaciju koja je korištena prilikom provjere potpisa i dat će obrazloženje zašto neki potpis nije prihvaćen. Građanskim inicijativama provjera potpisa omogućit će se prostoriji APIS-a koja je pod video nadzorom i u kojoj se čuvaju sve potpisne liste.

“One će moći imati uvid u sve dokumente, odnosno u sve potpisne liste za potpisnike koji nisu važeći. Naš je plan je da to ne bi trebalo biti više od dva dana po inicijativi”, kaže Bilić.

Na upit o reviziji iz Ministarstva odgovaraju da za njom nema potrebe. “Mislim da je ovaj postupak u potpunosti transparentan. Znači, po svakom referendumu imaju pravo imenovati 10 svojih predstavnika koji će izvršiti uvid”, ističe Nekić.

Predsjednica Grabar-Kitarović se oglasila o potpisima referendumskih inicijativa: Evo što kaže!

Zahtjevi se mogu slati do petka nakon čega će ministarstvo objaviti detalje postupka uvida.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr