(VIDEO) Etnologinja o spaljivanju krnje u Imotskom: ‘U društvu ne postoji instanca koja će tako nešto moći definirati ili zabraniti’

Foto: Snimka zaslona/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

O slučaju paljenja krnje u Imotskom, koja prikazuje Nenada Stazića kao dijete kojeg drži homoseksualni par, za Dnevnik Nove TV komentirala je etnologinja Lucija Halužan Hačić:

“Vrijeme karnevala i karnevalske prakse su općenito bile takve da su dozvoljavale sve i svašta. Karnevalsko vrijeme je uvijek bilo vrijeme uvrnutosti, ismijavanja, satire, lakrdije i raznoraznih drugih pojmova kojih se možemo sjetiti i povezati uz takav način djelovanja i uz takve akcije. Karneval vežemo još uz pretkršćanski period naših običaja koji su zapravo karnevalski običaji i pojavljuju se u raznim dijelovima Lijepe naše u različitim oblicima.”

Istaknula je da “postoje dva tipa karnevala u našoj tradiciji. Jedan tip prvenstveno vežemo uz neke ruralne sredine gdje je glavna nit vodilja otjerati mračne, zle sile i zapravo zaštititi zajednicu koja taj običaj izvodi”, dok bi spaljivanje Nenada Stazića s homoseksualnim parom spadao “u saturnalijski tip karnevala koji za karakteristiku ima društveno-političku kritiku, društveno-politički komentar. U središtu takvog karnevala jest lutka na koju društvo, odnosno zajednica projicira sve ono loše što se tijekom godine u lokalnoj zajednici dogodilo. Dakle, svi ljudski grijesi, nedaće, prirodne sile koje su zadesilo društvo – se projiciraju i simbolično spaljuju u liku te krpene, slamnate lutke.”

> HRejting: 63,7% ispitanika protiv udomljavanja djece od strane homoseksualnih parova, evo kako su se izjasnili prema stranačkim preferencijama

> (VIDEO) Evo zašto je Stazić sa gay parom postao krnjo u Imotskom

> Dr. Markić: ‘Neka HDZ i SDP osnuju povjerenstvo s Milanovićem na čelu i svake godine izdaju listu podobnih i nepodobnih krnja’

Na pitanje novinara o tome “gdje su granice karnevalskog duha? Do kuda satira može ići i što jest tradicija, a što nije?”, odgovorila je da se “radi se zapravo o jako fluidnom djelu tradicijske baštine. Teško je reći gdje je granica.”

Novinar je zatim postavio pitanje o tome “tko je taj koji može reći ljudima možete spaliti predsjednika vlade ili predsjednika republike, ali ne možete istospolni par?”

“U društvu ne postoji instanca koja će tako nešto moći definirati ili zabraniti”, odgovorila je Halužan Hačić te dodala da “praksa nam govori da je lik te fašničke ili karnevalske lutke prvenstveno bio pripadnik, odnosno simbol neke društvene elite. Nešto što je samom puku, samom narodu djelovalo nedodirljivo iz njihove trenutne pozicije, a ne zapravo neka osoba, u ovom slučaju obitelj koja i sama proizlazi iz samog društva koje ga kritizira.”

Treba dodati da su i Stazić i homoseksualni par dio društvene elite koji su kritizirani zbog svojeg političkog djelovanja – nametanja ozakonjenja udomljavanja i posvajanja djece za LGBT parova, protivno najboljem interesu djece i stavova većine stanovništva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr