(VIDEO) Gdje je Hrvatska bila, a gdje je danas prema BDP-u u odnosu na 10 postkomunističkih država?

Şnimka zaslona

Gospodarstvo koje postkomunističke države je najbolje stajalo u posljednjih 25 godina?

Pogledajte video koji to prikazuje:

Što nam statistički podaci govore o ovim mladim demokratskim sustavima? Pogledajmo.

Nema dostupnih podataka za Sloveniju, Hrvatsku, Latviju, Litvu i Estoniju do 1995. U tim je slučajevima za izračun procijenjene vrijednosti korišten prosječni rast u najbližoj regiji. U slučaju Estonije, podaci su prikazani iz 1993., jer slična regija nije prisutna zbog zemljopisnog položaja.

Usporedba uključuje Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu Sloveniju, Litvu, Latviju, Estoniju, Mađarsku, Slovačku, Češku Republiku, Poljsku, Hrvatsku, Bugarsku, Rumunjsku, Moldaviju, Bjelorusiju, Rusiju i Ukrajinu. Neke se nikada nisu plasirali u Top 10 tijekom ovog vremenskog razdoblja.

BDP (PPP) je mjera koja se sastoji od sirovog dohotka u odnosu na cijene robe u zemljama ili regijama. Vrijednost široko predstavlja ekonomski položaj pojedinaca i obično se smatra prilično točnom statistikom. Brojevi mogu varirati od jednog do drugog izvora na temelju metodičkog pristupa prikupljanju podataka.

Prisutni brojevi su prosjeci svih pojedinaca, uključujući djecu, studente, nezaposlene i umirovljenike, izraženi u međunarodnoj vrijednosti USD.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr