(VIDEO, FOTO) GI Narod odlučuje iznijela nove dokaze o Kuščevićevoj prijevari

Foto: Fah

Građanskoj inicijativi Narod odlučuje javljaju se ljudi koji nakon uvida u potpise svjedoče da su Ministarstvo uprave i Apis radili na tome da referendumska inicijativa ne uspije”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.  

Potpuno je zabrinjavajuće da – otkako je krenulo individualno provjeravanje potpisa građana – da potpisi građana koji su dokazali da su dali svoj potpis i svoju namjeru za referendumom, i nakon uvida u potpise nisu uvaženi”, naglasila je Kanački i opisala slučaj birača kojemu su iz Ministarstva uprave odgovorili kako je njegov potpis za inicijativu Istina o Istanbulskoj te jedan potpis za inicijativu Narod odlučuje prihvaćen kao valjani, a drugi za inicijativu Narod odlučuje odbačen kao nevaljan zbog “nečitkog prezimena”. Kanači je navela kako su tri osobe, koje su sudjelovale u provjeri potpisa, čitale tri različite potpisne knjige – dvije osobe su jasno pročitale prezime od četiri slova – Zrno, a jedna nije. Postavlja se pitanje što se događa s prezimenima koja su kompliciranija od prezimena Zrno.

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje iznio je sličan primjer kako je jedan birač prilikom upisivanja podataka slučajno iz mobitela prepisao OIB supruge, a ne svoj, što su operateri APIS-a i članovi Povjerenstva prilikom provjere mogli lako utvrditi te pretpostaviti kako je došlo do nenamjerne pogreške u upisivanju podataka. Mogli su proglasiti potpis valjanim s obzirom da je jasno izražena volja birača da se raspiše referendum – što je jedini uvjet valjanosti potpisa.

Štoviše, valjanost potpisa je članovima Povjerenstva osobno potvrdio sam gospodin jučerašnjim dolaskom na uvid. Kada je tražio da mu se predoči zakonska osnova na temelju koje njegov potpis nije i neće biti priznat, nije dobio nikakav odgovor”, rekao je Krpina postavivši pitanje ministru što će biti sa svim onim nevažećim potpisima kada se ustanovi da su važeći. Jednako kao i gospodin Zrno, unatoč tome što je došao u Apis i dokazao da je to njegov potpis, njegov potpis je i dalje ostao – nevažeći.

Ovi primjeri pokazuju kako su potpisi provjeravani manjkavo, manipulativno i samovoljno, na temelju proizvoljnih kriterija, a sve s ciljem da se opstruira volja hrvatskih birača i spriječi raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje, naglasivši kako se od 130 fizičkih osoba koje su se prijavile za uvid u navodno nevažeće potpise, njih nekoliko javilo inicijativi kako su im potpisi u potpunosti neopravdano ocijenjeni kao nevaljani. “Takvih primjera, za koje mi ne znamo, zasigurno još ima”, rekao je Mlinarić.

Mlinarić je zaključio kako statistički, navedena dva primjera čine 1,6% od 130 prijavljenih za uvid, a postotak neopravdano odbačenih potpisa je zasigurno veći. “Kada bismo tu statistiku preslikali na ukupni broj navodno nevažećih potpisa, pokazalo bi se da je prikupljeno sasvim dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.” Podsjetio je kako za prvo pitanje, prema Kuščevićevom izvješću, nedostaje svega 0,8%, odnosno oko 3000 potpisa, a za drugo oko 2%, odnosno oko 7000 potpisa.

Istaknuo je kako će potpuna revizija provjere broja navodno nevažećih potpisa pokazati Kuščevićevu prijevaru birača, ali se GI Narod odlučuje ne omogućavaju standardni uvjeti za reviziju – pristup cjelokupnom materijalu, a ne samo bazi potpisa u digitalnom obliku, detaljna provjera svakog navodno nevažeći potpis, vođenje evidencije, a prije svega – adekvatno vrijeme, sukladno vremenu koje je na raspolaganju imalo Ministarstvo uprave.

Dosta je maltretiranja hrvatskih birača od strane vlasti koja se boji volje i glasa naroda!

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [447.29 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr