(VIDEO) Glavni ravnatelj policije o propusnicama: ‘Podnijeli smo šest kaznenih prijava za zloupotrebu, predviđene su kazne do pet godina zatvora’

Foto: Snimka zaslona

Dosad je odobreno više od pola milijuna propusnica. Sustav je zatrpan zahtjevima, a bilo je i onih koji su ga pokušali prevariti. Propusnicu su tražili i oni koji su trebali biti u samoizolaciji.

O problemima s propusnicama, ali i sigurnosnoj situaciji u zemlji za Dnevnik Nove TV govorio je Nikola Milina – glavni ravnatelj policije.

Milina je objasnio zašto je sustav e-Prijava boravišta obustavljen.

“Kad su odluke donesene za zabranu napuštanja mjesta prebivališta, ustvrdilo se da je veći broj građana od uobičajenog broja podnio taj zahtjev. To nije bilo iz životnih razloga nego da se mimoiđe sustav. Sada je privremeno usluga obustavljena, ali će se za nužne slučajeve, za sklapanje brakova, rođenja djeteta i gospodarska pitanja, otvoriti mogućnost”, rekao je Milina.

Dodao je kako je do sada podneseno šest kaznenih prijava za krivotvorenje propusnica. Poslodavci su izdavali propusnice za ljude koji nisu njihovi zaposlenici.

“Prema Kaznenom zakonu, kazne za to su do pet godina zatvora”, rekao je Milina.

Objasnio je da regionalni stožeri moraju rješavati životne probleme na lokalnoj razini i omogućiti ljudima da putuju iz općine u općinu zbog, odlaska u kupovinu ili poštu.

Rekao je i da većina ljudi poštuje upute, no da neki nisu dobro informirani bez obzira na sve što se svakodnevno govori.

“Bilo je preko 9500 osoba koje nisu imale propusnice. Ima pojedinaca koji neodgovarajuće reagiraju, ali policijski dužnosnici su profesionalni”, rekao je.

Komentirao je i pljačke stanova nakon potresa u Zagrebu.

“U centru nema prijavljeno ni jedno kazneno djelo provala ili teških krađa. Na cijelom području u dva tjedna zabilježeno je 6 provalnih krađa i 7 pokušaja. Sigurnost je na visokoj razini”, zaključio je Milina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr