(VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

Foto: fah, montaža narod.hr

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), među njima i Hrvatskog audiovizualnog vijeća koje donosi odluku o raspodjeli novca za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

Uvodi se i nova struktura Upravnog odbora HAVC-a, koji bi sad imao pet članova od kojih je jedan predsjednik. Ministar kulture imenovao bi i razrješavao predsjednika i tri člana Upravnog odbora, a petog člana birali bi i razrješavali radnici tog centra, javlja dnevnik. hr.

Tokom rasprave o pormjenama u HAVC-u za riječ se javio i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku.

“HAVC nije stvoren kao izraz kulturne politike, nego, kao štošta u Sanaderovo doba, kao instrument partikularnih interesa.

HAVC se kroz desetljeće kao pojam pretvorio u istoznačnicu za sofisticiranu i zakonski institucionaliziranu interesno-koruptivnu i klijentelističku mrežu s obilježjima hobotnice, čiji su pipci duboko zadirali i zadiru u medije i napose u politiku, pretvarajući ministre, točnije ministrice kulture, tek u njezine pouzdanike i izvršitelje.

Temeljni problem hrvatskog filma, osim stanovite bezidejnosti i problema nenadarenosti – što ostavljam drugima – jest podjela novca poreznih obveznika bez ikakvih kriterija, osim onih interesno-klijentelističkih, dodao je Hasanbegović. Takve prakse trajale su do zadnje minute madata faraona hrvatskog filma koji se povukao nakon nalaza državne revizije, nagrađen od današnje ministrice kulture mogućnošću da sam odstupi, umjesto da bude smijenjen i podvrgnut odgovarajućem kazneno-pravnom postupku”, kazao je Hasanbegović.

Stazić o ‘strahu od Hasanbegovića’

Na govor Zlatka Hasanbegovića reagirao je SDP-ov Nenad Stazić zastupnik tvrdeći da “Ako je bilo kakvih dvojbi zašto je pisan zakon, sada je sve jasno. To je strah od Hasanbegovića. To je čovjek koji se ovdje kao političar usudi govoriti o talentiranosti i netalentiranosti filmskih stvaratelja.”

“Kad bi mogao, Hasanbegović bi strijeljao, a ovaj njegov fašistički govor je sramota za ovaj Sabor”, dodao je Stazić.

“Divim se vašoj toleranciji”, poručio je Hrvoje Zekanović predsjedavajućem Furiju Radinu. “Zastupnik Stazić kolegu Hasanbegovića je nazvao fašistom. Ja nisam čuo da je on veličao Mussolinija i fašizam”, primijetio je.

Radin je odgovorio da je tolerirao i Hasanbegovićevu upotrebu riječi “agitpropovski”, što isto predstavlja aluziju na totalitarne režime, pa tako nije prekinuo ni Stazićev govor.

General Željko Glasnović je u svojoj replici dodao kako “Neki ovdje još brane vrijeme kada je vladala potpuna cenzura” te kako “I ovdje imamo predstavnike Titojugenda sa žargonom iz boljševičke revolucije. Da su gospoda Radin i Sinčić bili ovdje 1960-ih, sigurno bi ih nasilno šišali ljudi kao što je gospodin Stazić”.

Culej: Zašto nemamo hrvatskih filmova koji će na pravi način prikazivati istinu o hrvatskome društvu

Za riječ se javio i zastupnik HDZ-a Stevo Culej.

“Govori se o kulturi, ali u raspravama je najprofitabilnija nekultura. Zašto nemamo hrvatskih filmova koji će na pravi način prikazivati istinu o hrvatskome društvu, posebice onu o Domovinskom ratu?”, upitao je.

Odbacio je Stazićeve teze o strahu. “Doba straha je prošlo”, istaknuo je Culej, “a neprijatelja smo, valjda zajedničkog, pobijedili u Oluji. Govorimo o kulturi, a nje nema, osim one koja vrijeđe osjećaje hrvatskog čovjeka. Financiramo filmove kao što je ‘Dvor na Uni’, a koji nas u Europi prikazuju kao što bi nas prikazao Savo Štrbac”.

Culej je također komentirao redatelja Predraga Ličinu i ustvrdio da je financiranje svojeg igranog filma “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” proslavio riječima “sprem’te se, sprem’te”.

Furio Radin mu je odgovorio kako je Ličina ustvrdio da se radilo o riječima: “Spremite se, spremite se”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.