(VIDEO) Hasanbegović: ‘Hrvatska nema razloga slaviti pobjedu nad fašizmom kada je to ovdje značilo okupaciju’

zlatko hasanbegović
Zagreb, 13.11.2019 - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji Zlatko Hasanbegović. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Vladin predstavnik Darko Nekić u srijedu je odbio sve amandmane koje su na prijedlog zakona o blagdanima i spomendanima podnijeli oporbeni zastupnici i klubovi uključujući i amandman o “Danu Europe i Danu pobjede nad fašizmom”, 9. svibnja, a prihvatio je dva amandmana HDZ-vog kluba zastupnika.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović istaknuo je:

“Iz političko medijskog vidokruga promakla je činjenica da je Plenkovićeva Vlada ne samo zadržala relikt jugoslavenskog komunizma 22. lipnja kao državni blagdan, već je posegnula i za uvođenjem sovjetske praznično komemorativne simbolike u hrvatski javni prostor, na način kakav je bio nepoznat i u Titovoj Jugoslaviji.”, upozorio je Hasanbegović.

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘Do sada se 22. lipnja koristio za verbalno divljanje i restauriranje komunizma’

“Naime državni tajniče, Vi biste kao povjesničar trebali znati da je nakon Drugog svjetskog rata, onaj dio Europe kao Dan pobjede obilježavao se 8. svibnja kada je 1945. Reich kapitulirao. Zbog vremenske razlike te Staljinove potrebe za dodatnim naglašavanjem sovjetske uloge, uvedeno je obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom. Nakon pada Berlinskog zida, to obilježavanje napušteno je u svim zemljama srednje-istočne Europe, a sve sažeto u misli estonskog predsjednika Vlade 2017. godine, inače liberala, da Estonija, a ja bih rekao i Hrvatska, nema razloga slaviti pobjedu nad fašizmom, kada je to ovdje značilo okupaciju”, zaključio je Hasanbegović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr