(VIDEO) Hasanbegović: ‘Ocjena mandata ministrice Divjak je nula sa zabranom ponovnog upisa i ponavljanja razreda u bilo kojoj školi’

Hasanbegović
Foto: snimka zaslona

Proteklog je tjedna održano sučeljavanje u organizaciji GOOD inicijative na temu obrazovanja, a sudjelovali su Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret), Damir Bakić (Možemo), Radovan Fuchs (HDZ), Sabina Glasovac (Restart), Ivica Puljak (Pametno) i Dragana Turkalj (Most).

> GOOD inicijativa nakon 4 dana tvrdi da Hasanbegović nije u pravu: ‘Mi smo organizirali prosvjed 2016., a ne SDP’

Sudionici su između ostaloga raspravljali o školi za život, nastavi na daljinu, strategiji znanosti i obrazovanja, državnoj maturi, nacionalizmu kroz obrazovanje, zdravstvenom i građanskom odgoju te statusu učitelja i nastavnika.

Na početku sučeljavanja sudionici su ocijenili mandat ministrice Blaženke Divjak. Dragana Turkalj, Radovan Fuchs i Damir Bakić ocijenili su je s dovoljnim (2), Sabina Glasovac i Ivica Puljak s nedovoljan (1), a Zlatko Hasanbegović s nula (0) i zabranom ponovnog upisa i ponavljanja razreda u bilo kojoj školi.

Na temu projekta Škole za život Zlatko Hasanbegović je naglasio: “Ako ćemo tražiti magnum crimen Plenkovićeve Vlade, za ovu priliko možemo označiti tu tzv. Školu za život. To je projekt Vlade, poštedjet ću vas evaluacije tog projekta, to je gubljenje vremena jer tom projektu je ocjena nula. Zadaća iduće Vlade je prvi dan ga staviti van snage. To je svojevrsna ekstenzija tzv. Cjelovite kurikularne reforme koja je nasreću ostala nedonošče. Pozivanje na entuzijazam nastavnika je mit, a obrazovni prosvjedi su protuvladini, politički prosvjedi čiji su se transparenti radili u središnjici stranke gospođe Glasovac.”

Bakić je kazao kako je Škola za život naoko slična Cjelovitoj kurikularnoj reformi, no da ipak nešto ne štima. HDZ-ov Fuchs izbjegao je ocijeniti rad ministrice Divjak na tom projektu te ustvrdio da “svoje mišljenje mogu donijeti nakon neovisne znanstvene analize”.

Glede statusa učitelja i nastavnika Hasanbegović je istaknuo: “Učiteljstvo treba biti snažno. Učiteljstvo i dostojanstvo tog učiteljstva stup obrazovnoga sustava. A kako je do toga došlo, da se derogira status nastavnika, to je zapravo dugotrajni proces, višedesetljetni. To je proces koji ima širi kontekst dekonstrukcije tradicionalnog koncepta škole. Mi tu destrukciju poznajemo iz ’70.ih godina iz tzv. Šuvarove reforme. Šuvar je bio preteča Cjelovite kurikulne reforme, on je bio Jokić prije gospodina Jokića.”

>(VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović: ‘Andrej Plenković i Blaženka Divjak provode ideološko-koruptivni eksperiment i nasilje nad hrvatskim obrazovnim sustavom’

>(VIDEO) Dr. sc. Zlatko Hasanbegović i dr. sc. Marija Selak Raspudić o kulturi, HRT-u, školi za život, Faktografu i lažnim vijestima..

Na temu strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije Hasanbegović je dodao: “Moj pogled je isti o svim strategijama. Potpisujem sve strategije o kojima pričamo. Riječ je o beživotnim lamentiranjima koja su pisana takvim tipom metajezika koji ni oni koji su ga pisali ne razumiju. Strategije ne znače ništa, provedba i odlučivanje znače sve.”

“Koji je vrijednosni sadržaj građanskog odgoja? Tko će određivati njegov sadržaj, Zagreb Pride, Dugine boje, Zelena akcija, tko? Naši prijatelji iz nevladinog sektora mogu organizirati tečajeve spolnoga odgoja pa da roditelji biraju tko želi svoju djecu prijaviti na takvo nešto. Fali mi vrijeme Jokića jer se tad moglo sučeljavati ideološki i politički o građanskom odgoju. Čim je došla Vlada magistra Plenkovića, potisnuto je ovo pitanje i nametnuto ono o tabletima. Ja razumijem potrebu penetracije stanovitih elemenata u obrazovni sustav, ali bit ću vrlo jasan. Treba li nam građanski odgoj kao poseban predmet? Ne treba. Jer kao što nam nije trebala teorija i praksa samoupravnog socijalizma, tako nam ne treba ni novi marksizam našeg vremena”, odgovorio je Hasanbegović na pitanje treba li nam građanski odgoj.

Na temu nastave na daljinu Hasanbegović je kazao: “Za neupućene vanjske promatrače to je bila jedna vrste palijativne mjere i to znaju svi normalni. Problem je što bi neki htjeli da to bude trajno stanje, kazao je Hasanbegović te naveo primjer: Ja sam siguran da kada bi gospodin Puljak proveo svoje pseudoscijentističke zamisli on bi uveo takozvanu školu na daljinu kao trajno stanje. Budući da se ne bavim popravcima računalne opreme ni njihovom trgovinom, jedino što znam i što treba biti imperativ – prvog rujna mora početi, u punom opsegu bez ograničenja normalna klasična škola na blizinu. Ukoliko se škola ne nastavi cijeli jedan naraštaj će ostati trajno osakaćen, bez obzira na ovu ili onu tehničku potporu.”

“Svaki budući ministar treba promicati zdravi hrvatski nacionalistički duh koji je naravno lišen bilo kakve uskogrudnosti i sektaštva koje mu Vi (osoba iz publike) pripisujete. Dakle, Vi i ja očigledno kada govorimo o hrvatskom nacionalizmu ne mislimo na istu stvar”, zaključio je Hasanbegović na pitanje iz publike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr