(VIDEO) Ivan Grbešić i Luka Mišetić o Bleiburgu: ‘Zatvorenike su žive bacali u jame’

Foto: Snimka zaslona

“U spomen na hrvatske žrtve križnog puta na 75. obljetnicu Bleiburške tragedije, Luka Mišetić i ja iznijeli smo neke činjenice koje se odnose na ovo poglavlje naše hrvatske povijesti (u priloženom videu) kako bi ih drugi mogli naučiti i sačuvati u sjećanju”, ističe Ivan Grbešić.

“Hvala onima koji su tijekom godina znanstveno istraživali ovu temu. Snažno potičemo dodatna istraživanja i molimo članove naših zajednica širom svijeta da podrže takve napore kako bi povijesne istine napokon ugledale svjetlo dana”, poručuje.

Ivan Grbešić, pripadnik je druge generacije hrvatskih iseljenika u Kanadi, izabran je 2017. za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Njegovi roditelji su, otac 1965., a majka 1973. godine, napustili rodni Široki Brijeg i otišli u Kanadu. Grbešić je inače poduzetnik i pravnik iz Kanade, u čijoj tvrtki radi više od 500 odvjetnika.

Luka Mišetić, odvjetnik iz New Yorka, bio je odvjetnik hrvatskih generala u Haagu, a među njima i Ante Gotovine. Završio je trogodišnji poslijediplomski studij prava na Sveučilištu Notre Dame u Indiani i postao odvjetnik. Bio je najbolji student koji je dobio rektorovu nagradu. Specijalizirao je kazneno i civilno pravo. Rođen je u Chicagu, od oca Ivana iz Grabovnika i majke Ive rođene Čuvalo iz Proboja u okolici Ljubuškog, u BiH. Napustili su rodni kraj krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. Luka Mišetić je u Hrvatsku put došao 1986. kao 16-godišnjak. Potom je svake druge godine dolazio u posjet rodbini.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr