(VIDEO) Jan Ivanjek: ‘Problem s neuspjehom nabavke izraelskih zrakoplova jest da MIG-ovima istječe rok za upotrebu’

Foto: snimka zaslona

U Saboru je u četvrtak trajala višesatna rasprava o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje F-16. Što je pošlo krivo u kupnji borbenih aviona? Koja je odgovornost ministra obrane, a koja premijera Plenkovića. Je li zbog neuspješne nabave ugrožena sigurnost Hrvatske i naš vanjskopolitički položaj, kako tvrdi oporba?

Ovoj temi u Otvorenom na HRT-u govorili su saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol, Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a, Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Osvrnuli su se na raspravu u Saboru, koja je trajala više od sedam sati.

“Mislim da je interpelacija pogođeni način za raspravu. Oni će u petak odbaciti našu interpelaciju jer žele sačuvati vjerodostojnost ministra, ali to ne znači da će biti u pravu. Nismo se odlučili za zahtjev za opoziv jer bi onda raspravljali o ministru već o konkretnom poslu. Imamo problem s time kako je vodio taj posao”, kazao je Arsen Bauk.

“Cijela inicijativa pokazuje jalovost i slabost SDP-ove politike u Saboru. Nisu mogli skupiti 31 zastupnika za izglasavanje povjerenja pa se sada izvlače na interpelaciju”, rekao je Tomislav Sokol iz HDZ-a.

Nije uopće trebalo ići u ovu kupovinu, smartra Goran Beus Richembergh, etiketirajući vladajuće da se ponašaju “kao pijani milijarderi”.

“Pored svih troškova tu se priča i o novih tri milijarde troškova za zrakoplove. Ponašamo se da u proračunu ima neograničeno puno sredstava, a kad pogledamo stanje u zdravstvu, vidimo da ga očajnički nedostaje. Ovo je jedan od najtraljavijih poslova koje je ova Vlada započela. Netko je krenuo u posao koji je propao, a ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo.”

“Ovo je bilo ambiciozno, ali ova zemlja nema milijardu i pol ili dvije milijarde dolara da kupi nove avione. Očito su Amerikanci htjeli prodati svoje, a ne dopustiti drugima da prodaju”, tvrdi Stjepan Čuraj, iz HNS-a.

Vojni analitičar Jan Ivanjek analizirao je izjave Davora Bernardića da je ugrožena sigurnost Hrvatske.

“Obrambena sposobnost je na razini na kojoj je bila i prije natječaja. MiG 21 i dalje lete i s te strane nismo ugroženi. No, problem s neuspjehom nabavke Baraka jest da MIG-ovima istječe rok za upotrebu. Relativno često se događa da se poništavaju natječaju, imate primjere Švicarske, Kanade ili Bugarske. Pitanje je hoćemo li ići u novi proces, vjerujem da će se to skratiti te da ćemo dobiti avione prije nego što isteknu resursi MIG-ove. Nameće se opcija F-16 u nekoj varijanti, možda Gripen ili neka treća opcija.

Nama je apsolutno potrebno borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. I u slučaju mornarice ima puno posla, treba se cijela klasa sagraditi, primiče se kraj životnog vijeka protubrodskih raketnih sustava RBS-15, trebale bi se graditi korvete, a da ne govorimo o protuzračnoj obrani koju u kategoriji srednjeg dometa uopće ne posjedujemo. Tu je cijeli jedan niz stvari koje se rade i koje treba raditi kako bi sustav kredibilno funkcionirao., istaknuo je Ivanjek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt