(VIDEO) Kuščević sve više laže: tvrdi da GI Narod odlučuje nije bila na sastanku u Apisu!

Foto: snimka zaslona

Ministar Lovro Kuščević u intervjuu za RTL među ostalim je kazao kako su kontrolne liste s popisom nevaljanih potpisa za referendum bile isprintane radi referendumskih inicijativa, da bi one mogle imati uvid u njih. Navedena tvrdnja ne slaže se s činjenicom koja je i zabilježena u zapisniku sastanka GI Narod odlučuje s Povjerenstvom za brojanje potpisa. Naime, već su tada predstavnici APIS-a i Ministarstva, na upit predstavnika inicijative, kazali da liste više ne postoje jer su uništene.

> Grmoja o odbijanju zahtjeva za uvid u kontrolne liste: ‘Svjesno nas manipuliraju’

No, to nije kraj lažnim informacijama koje iznosi ministar Kuščević.

Naime, u istom intervjuu Kuščević tvrdi kako predstavnici GI nisu bili na sastanku u Apisu u vezi tzv. uvida u potpise, što je također u potpunom neskladu budući da postoji već navedeni, službeni zapisnik toga sastanka, kojega je samo Povjerenstvo potpisalo, a kojega možete vidjeti ovdje.

Kontrolne liste uništene još prije samog sastanka predstavnika GI i Povjerenstva

“Mi smo tražili te liste da ih pregledamo, ja sam na sastanku u Apisu to tražila, da vidimo zbog čega su diskvalificirani potpisi, oni su rekli da su kontrolne liste uništene i da nam ih ne mogu dati da ih pregledamo”, rekla je dr. Natalija Kanački iz Inicijative na nedavnoj konferenciji za medije.

Dakle, kao što je rečeno, sam službeni zapisnik sa sastanka predstavnika Inicijative i predstavnika Povjerenstva za brojanje potpisa, kojega je potpisalo i samo Povjerenstvo, dokazuje suprotno od onoga što ministar Kuščević tvrdi.

Podsjetimo, Inicijativa je nakon samog sastanka u APIS-u održala i konferenciju za medije na kojoj je informirala javnost da su kontrolne liste uništene. Tada su objasnili da su bili na sastanku, ali nisu pristali na tzv. uvid u potpise na kojemu neće moći provesti stvarnu kontrolu, upravo iz razloga što kontrolnih lista- nije bilo.

U nastavku donosimo transkript intervjua ministra Kuščevića za RTL.

Zašto ste fizički oblik kontrolnih lista uništili?

Ministar Kuščević: “Ništa nije uništeno, kontrolne liste su pohranjene u aplikaciji koju održava DIP, a smještene su u APIS-u, a sve liste, svi originali su smješteni u Hrvatskom saboru.”

Predsjednica Povjerenstva, ujedno i zaposlenica ministarstva, rekla je da su liste uništene, zašto?

Ministar Kuščević: “Zato jer je procedura takva, nema potrebe da te kontrolne liste budu i u digitalnom i u fizičkom obliku. Nema problema, ako netko želi napravit ćemo enter i isprintati i u 15 minuta imamo sve to u papirnatom obliku.”

Shvaćate li zašto je to sumnjivo, zašto niste čekali da to sve prođe saborsku proceduru da fizički oblik imate, to ne zauzima puno prostora? Koji je onda razlog?

Ministar Kuščević: “Nema problema, sutra ćemo onda isprintati pa ćemo imati i u fizičkom obliku.”

Ali zašto ste uništili ovo što je bilo u fizičkom obliku?

Ministar Kuščević: “Kontrolne liste kao pravni pojam ni ne postoje, to je radni materijal koji je ministarstvo, odnosno članovi povjerenstva, imalo prilikom provjere važećih potpisa. Sve je do u detalje pohranjeno u aplikaciji APIS-a i ako je baš nekome želja možemo isprintati ujutro pa daj taj netko vidi to sve u papirnatom obliku.”

Ovdje obećavate to?

Ministar Kuščević: “Ukoliko netko želi, zaista nije problem sve to isprintati.”

Je li sigurno da su svi podaci s kontrolnih lista prebačeni u digitalni oblik? Baš sve?

Ministar Kuščević: “Sasvim sigurno, baš svaki nevažeći potpis je jasno objašnjen zašto je odbačen, zbog čega je nevažeći. Dakle, da nedostaje ime, prezime ili OIB, odnosno ne odgovara OIB imenu i prezimenu, a sve to se se da u svakom trenutku provjeriti sa stvarnim stanjem, odnosno s originalnim listićima koji se nalaze u Hrvatskom saboru. “

Sutra dakle mogu očekivati članovi inicijative kao i saborski zastupnici Mosta da ćete im to dostaviti?

Ministar Kuščević: “To je stvar Hrvatskog sabora, svi su imali priliku izaći na uvid. Te kontrolne liste su isprintane upravo radi tih inicijativa, radi naših građana, radi saborskih zastupnika prilikom uvida. To što se oni nisu udostojali doći na uvid, to je samo dokaz da njima nije stalo do istine nego do sakupljanja jeftinih političkih poena na lažima koje svakodnevno plasiraju.”, zaključio je ministar za RTL:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr