(VIDEO) Jandroković o Pupovcu: ‘Bio sam iznenađen težinom riječi koje je izgovorio’

Foto: Snimka zaslona

Osam dana prije početka jesenskog zasjedanja koje će trajati sedam tjedana, sastalo se Predsjedništvo Hrvatskoga sabora i utvrdilo dnevni red sa 102 točke. Nakon uobičajenog aktualnog prijepodneva, zastupnici će, među ostalim, do 18. listopada morati raspraviti oporbeni zahtjev za smjenom ministra Kujundžića.

“Imali smo redovitu sjednicu Predsjedništva, zasjedanje započinje 18. rujna i trajat će sedam tjedana do 31. listopada. Imamo 102 točke dnevnog reda, čeka nas dosta intenzivan rad. Što se tiče točke o Milanu Kujundžiću, slijedeći mišljenje Ustavnog suda i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ja kao predsjednik Sabora moram ga uvrstiti u roku od 30 dana. Vidjet ćemo hoće li to biti na kraju toga roka ili prije”, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković za HRT.

Jandroković: Vjerujem da će Pupovac naći model

“Izjava Milorada Pupovca bila je neprihvatljiva, to je, čini mi se, konsenzualno ocijenjeno od cijele političke strukture. Bio sam iznenađen težinom riječi koje je on izgovorio. Bilo bi jako korisno da tu izjavu povuče ili da objasni zašto ju je izgovorio. Teško mi je prihvatiti da jedan kolega u Hrvatskom saboru povlači paralelu između moderne Hrvatske i NDH. Vjerujem da će kolega Pupovac pronaći načina da otkloni bilo kakve sumnje da je Hrvatska povezana s NDH”, izjavio je Gordan Jandroković odgovarajući na pitanje novinara.

Na pitanje hoće li Pupovac ostati u koaliciji i dati objašnjenje svojih izjava Jandroković je rekao kako će se to vidjeti idućih dana.

“Prije svega, mi ovaj mandat želimo uspješno privesti kraju. Međunarodne okolnosti u kojima radi ova Vlada od nas traže odgovornost i stabilan politički sustav. Zadaća svake odgovorne Vlade je voditi razboritu politiku. Mnogo je teže govoriti pomirljivo. Bilo bi nam lakše teškim riječima skupljati političke bodove. HDZ se prostire od političkog centra pa u desno i velika većina članova i birača HDZ-a slijedi politiku predsjednika stranke”, rekao je Jandroković.

Jandroković o putu u Helsinki: Vlada je imala minimalni trošak

“Kancelarka Merkel je došla u Zagreb u službeni posjet, a isti je dan bila na skupu HDZ-a. Došla je službenim Vladinim avionom. Nitko u Njemačkoj nije vodio rasprave je li to u redu ili ne. Mi smo se vodili načelom štedljivosti, racionalnosti. Sve troškove spavanja i dnevnica snosio je HDZ. Jedini trošak države bio je službeni avion što je minimalan trošak”, komentirao je Jandroković put u Helsinki koji je postao predmet istrage Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Upitan ne bi li bilo najbolje da se pokažu računi, Jandroković kaže da smatra “da bi to bio razborit put i da će se o tome razgovarati”. Dodao je kako o mogućoj Bandićevoj kandidaturi nema informacija.

Beljak: Očekujem prijedlog da više uopće ne bude izbora

“Treba raspisati izbore. Farsa traje predugo. Danas smo saznali da imamo još jedan Klub u Saboru. Vladajući su opoziv ministra Kujundžića na dnevni red stavili pri kraju roka od 30 dana i to računaju od 15. 9. ili 18.9.. To govori kako se pripremaju da izbori budu što je kasnije moguće. Bojim se da na nekim budućim sjednicama ne stigne prijedlog da više uopće ne bude izbora”, izjavio je Krešo Beljak.

Ne očekuje da će oko Milorada Pupovca biti ikakvih trzavica jer se kaže – radi o “trgovačkoj koaliciji”.

Petrov: Ništa se sutra neće promijeniti

“Koliko ja znam i pratim politiku gospodin Milorad Pupovac je u vlasti i blizu vlasti zadnjih 15 do 20 godina, ništa se nije promijenilo i ništa se neće ni sutra promijeniti”, izjavio je Božo Petrov (Most neovisnih lista).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT