Plenković hvalio Šuicu, napao desne medije zbog Pupovca, osvrnuo se na Milanovića…

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima nakon sastanka s novom glavnom tajnicom Vijeća Europe, bivšom ministricom Marijom Pejčinović Burić, konferenciju za novinare.

Govorio je o Dubravki Šuici, koja će biti potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju. Objavila je to danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Plenković je odgovarao i na ostala novinarska pitanja o aktualnim temama, prenosi Večernji list.

Šuica će biti jedna od petero potpredsjednika EK. Plenković je rekao da će se Šuica baviti egzistencijalnim temama za niz država članica.

“Dubravka Šuica bit će zadužena za ključan projekt Konferencija o budućnosti Europe. Saslušat će se stavovi europskih građana, svih koji žele sudjelovati u tome kako djelovati da europski projekt bude bliže građanima. To je ključni okvir naše povjerenice”, kazao je Plenković.

“Poruka je ovo ravnopravnosti, uloge žena u hrvatskoj politici i žene u međunarodnim organizacijama. Stalno nam predstavništvo također vodi žena. To je veliki uspjeh diplomacije i politike”, kazao je. “Igramo utakmicu na europskoj razini iznad svoje kategorije”, rekao je. “Mi smo u zajedničkom dogovoru procijenili što treba Europi i što Hrvatska može dati. Ovaj portfelj rađen je u dogovorima s predsjednicom EK. Konačna odluka je na predsjednici. Ja sam izrazito zadovoljan”, kazao je.

“Upravo ovoga mjeseca EK je objavio da je Hrvatska ispunila sve kriterije potrebne za ulazak u Schengen. Uvijek ćemo biti jedni uz druge. Sva pitanja koja imamo nastala su raspadom SFRJ.”

O SDSS-u

Na pitanje ostaje li SDSS u koaliciji i je li razgovarao s Pupovcem, Plenković je rekao da svaki dan razgovaraju.

“To će vam on iskomunicirati sutra. Mi komuniciramo stalno. Poruka mržnje koja je osvanula u Ceranjima Donjim poruka je koja razotkriva one koji pišu. Hoće se destabilizirati uloga SDSS-a u Vladi i drugdje. Treba vidjeti tko su ti ljudi koji to pišu, s kojim ciljem… Ne slažem se s izjavom usporedbe suvremene Hrvatske i NDH, odbacujem da je ova Vlada odgovorna za takvu klimu. U HDZ-u nema takvih aktera. Ako ih ima, nisu utjecajni ni relevantni. Ovakav HDZ zaoblio je te oštre uglove koji su postojali, 2015. i 2016. Da, jučer s manjinama, da danas s manjinama i sutra s manjinama. To je ključno za hrvatsko društvo. To je bit za svu našu djecu i sve koji žive u Hrvatskoj”, kazao je premijer.

“Parafraze ili citati iz jednog tjednika u kojem se hoće destabilizirati ulogu SDSS-a u Vladi da se sruši parlamentarna većina i izazove kriza. Treba vidjeti tko to piše”, kazao je, aludirajući vjerojatno na Hrvatski tjednik, u kojem je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović nedavno najavila kandidaturu.

Osvrnuo se i na Zorana Milanovića i njegovo gostovanje u Nedjeljom u dva.

“Ja nisam gledao to gostovanje. Prvo ta teza da sam ja trebao ići u SDP, prvi put sam čuo takvu tezu. Drugo, o karijeri, pa ja, recimo, za razliku od njega, imao sam karijeru koja je bila respektabilna i utjecajna prije nego što sam se politički aktivirao. Ušao sam ozbiljno u politiku kada sam imao dosta toga iza sebe i imao sam puno toga dati. Što se tiče svih insinuacija, pa možda i on ima karijeristički element. Ima kompleks poraza. Što se tiče političke borbe, tu sam da se borimo bez laži”, kazao je Plenković o gostovanju Milanovića u emisiji Nedjeljom u dva.

Novinari su Plenkovića pitali o mogućoj kandidaturi Bandića za predsjednika države. “Ja ne znam je li to istina. Nismo o tome razgovarali”, kazao je.

Govorio je i o putu u Helsinki. “Ja sam, kao predsjednik Vlade, putovao u Helsinki na susret s finskim premijerom koji nema veze s Europskom pučkom strankom”, kazao je. “Nakon službenog susreta uslijedio je sastanak EPP-a, na kojem sam govorio kao premijer i to u dijelu u kojem su govorili i Juncker, Merkel i ostali”, kazao je Plenković. “Ništa više neću dostaviti Povjerenstvu, sve smo im nacrtali”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list