(VIDEO) Koliko nas je stajao protekli saziv Sabora: Evo tko je od zastupnika bio najrastrošniji

Foto; Snimka zaslona

Deveti saziv Sabora zasjedao je od 14. listopada 2016. do 18. svibnja ove godine. Troškovnici zastupnika objavljuju se na kraju svake godine, a sada je objavljen i troškovnik za 2020.

To su dnevnice, automobili, cestarine, avionske karte, javni prijevoz, smještaj u hotelima, stanarine, režije, službeni stan i naknade za odvojeni život.

Dnevnik.hr izdvojio je neke podatke. Deveti saziv Sabora nas je ukupno, bez plaća, stajao nešto više od 30,3 milijuna kuna.

Najviše su trošili na automobile – 10,2 milijuna kuna. Na stanarinu je potrošeno 8,5 milijuna, na naknadu za odvojeni život 2,7 milijuna kuna.

Avionske karte zastupnika porezni obveznici platili su nešto više od 3 milijuna kuna, a zastupnici su ukupno primili 853.000 kuna dnevnica.

Znamo i tko je trošio najviše

Predvodnik je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković, u četiri godine mandata potrošio je 615.488 kuna. Bio je potpredsjednik Odbora za europske poslove te između ostalog član Odbora za vanjsku politiku i Hrvate izvan RH kao i dio izaslanstva Sabora u Vijeću EU pa su njegova putovanja i troškovi razumljivi.

Slijedi HDZ-ov Miro Kovač s 550.799 kuna. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, europske poslove te dio izaslanstva Sabora pri NATO-u pa su i njegovi troškovi također razumljivi.

HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici, s obzirom na najveći broj mandata, imaju i najviše zastupnika na listi onih koji su trošili više od prosjeka.

No, gledajući prema strankama, Mostov troškovnik predvodi Robert Podolnjak s 367.008 kuna. Troškove, među ostalim, opravdava bivšim članstvom u Odborima za europske poslove i međuparlamentarnu suradnju.

Najrastrošniji HNS-ov zastupnik je Stjepan Čuraj s 357.786 kuna. Bio je član u šest odbora te dio izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative.

Ima ih koji nisu trošili
Ima i onih koji nisu trošili. Riječ je uglavnom o zastupnicima koji nisu članovi saborskih odbora u kojima se puno putuje te žive u Zagrebu i okolici. Takvih je u četiri godine mandata bilo 13.

Među njima su i čelnici stranaka – SDP-a Davor Bernardić, HSS-a Krešo Beljak, SNAGE Goran Aleksić, Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te Ivan Pernar.

Među onima koji nisu potrošili ni kune su i HDZ-ovi Ivan Šuker, Dražen Barišić, Tomislav Sokol, SDP-ovi Siniša Varga i Alen Prelec, reformist Darinko Dumbović te MOSTOV Marko Sladoljev.

Zanimljivo, ako usporedimo sve četiri godine mandata ovoga Sabora, najviše se trošilo u 2018. godini. Evo brojkom točno – 8,65 milijuna kuna.

Još jednom treba napomenuti, u ovim iznosima nisu navedene plaće saborskih zastupnika. Taj podatak nije objavljen.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr