(VIDEO) Marijana Bijelić prozvala odgoj djeteta ‘reproduktivnim radom’

Foto: snimka zaslona

U posljednjem Petom danu govorilo se o aktualnom problemu davanja djece na udomljavanje istospolnim parovima.

Gledatelje je posebno zbunilo izlaganje Marijane Bijelić, koje možete pogledati u nastavku.

Manje djece – manje problema?

“Puno bolje je pomoći na različite načine da do napuštene djece ne dođe – i seksualnom edukacijom i jačanjem reproduktivnih prava i eliminiranjem nasilja – jer je često nasilje razlog zbog kojeg žene ne mogu napustiti zlostavljačku zajednicu, zbog kojeg nekad i u silovanju nastanu takva djeca i zbog kojeg imamo gomilu socijalnih problema, ali mislim da ne možemo doći do idealnog društva da baš nijedno dijete ne bude bez adekvatne roditeljske skrbi…” – rekla je Bijelić.

> (VIDEO) Raspudić o davanju djece na udomljavanje istospolnim parovima: ‘Ne možemo led u društvu probijati preko leđa djece’

“Misliš – da se manje rađaju – da je onda manje problema nezbrinute djece? Da je trebalo preventivu da se ne rode ta djeca?” – pitao je Raspudić.

“Da se ne rode u maloljetničkim trudnoćama, u nasilnim vezama, u lošim uvjetima…” – odgovorila je Bijelić.

“Nema djece – nema problema?” – pitao je Raspudić.

“Bolje je da žena ne rodi sa 16 nego da rodi kada i ako to želi, da ne rodi dijete kao posljedica silovanja” – rekla je Bijelić.

“Ne možemo život promatrati tako kalkulirajući.” – odgovorio joj je Raspudić.

Reproduktivni rad

U nastavku emisije Bijelić je spomenula pojam “reproduktivni rad”.

“Mislim da društvo treba rasteretiti žene u smislu kvalitetne socijalne skrbi i za stare ljude, i za teško bolesne ljude i za one kojima je potrebna palijativna skrb, i za djecu, i pogotovo za djecu s posebnim potrebama. To što postoji socijalna pomoć i što postoji priznavanje reproduktivnog rada…” – rekla je Bijelić na što ju je Raspudić upitao što je to reproduktivni rad.

“Reproduktivni rad jest sav onaj rad – i tjelesni i skrbni koji je potreban da bi se stvorilo novo funkcionalno ljudsko biće, funkcionalni član zajednice kojeg u velikoj većini obavljaju žene, što ne znači da ga nikad ne obavljaju muškarci i da nema obitelji gdje je taj rad ravnomjerno raspooređen. To je definitivno oblik potplaćenog feminiziranog rada” – kazala je Bijelić.

“Moram majku upoznati s ovim, reći ću joj: ‘Majko, ti si se reproduktivno naradila” – našalio se Raspudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr