(VIDEO) Milanović šokirao kao premijer izjavama o građanskom ratu, a može li poput Mesića naštetiti Hrvatskoj vojsci?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Hrvatska je pod predsjednikom Stjepanom Mesićem, bila u situaciji da je doslovno vojni i zapovjedni vrh pobjedničke Hrvatske vojske u ratu preko noći obezglavljen. Kao predsjednik Republike Hrvatske Mesić je preko noći umirovio 12 elitnih i najboljih generala.

Podsjetimo se i da je Zoran Milanović 2015. godine izjavio da je u rat “išla sirotinja i nepismeni, a elita i bogati ostala u uredima i na sveučilištima”, a ranije je pričao o građanskom ratu u Hrvatskoj, negirajući tako krivnju Srbije i pobunjenih Srba koji su počinili genocid u Domovinskom ratu od Vukovara do Konavala.

Postoji li opasnost da Zoran Milanović počini sličnu štetu Hrvatskoj vojsci kao Stjepan Mesić?

Ovlasti Predsjednika Republike Hrvatske su sljedeće:

 • raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva prvo zasjedanje Sabora
 • raspisuje referendum u skladu s Ustavom
 • povjerava mandat (mandataru) za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine zastupnika u Saboru
 • daje pomilovanja te dodjeljuje odlikovanja i priznanja određena zakonom
 • na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, odlučuje o osnivanju diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu
 • prima vjerodajnice i opozivna pisma inozemnih šefova diplomatskih misija
 • vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske
 • imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u skladu sa zakonom
 • na temelju odluke Hrvatskog sabora, Predsjednik RH objavljuje rat i zaključuje mir
 • u skladu s Ustavom i zakonom, surađuje s Vladom u usmjeravanju rada sigurnosnih službi
 • za vrijeme trajanja ratnog stanja može donositi uredbe sa zakonskom snagom na temelju i u okviru ovlasti koje je dobio od Hrvatskog sabora, piše na stranici Vlade RH 

Predsjednik države nije fikus, već može čak objaviti rat, a i vrhovni je zapovjednik Hrvatske vojske.

Prije gotovo 20 godina, 12 hrvatskih generala i najzaslužnijih ljudi za obranu i oslobođenje Hrvatske uputili su javnosti otvoreno pismo u kojem pozivaju institucije države i njihove čelne ljude, kao i medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskog rata, što je tada bilo redovita pojava kod Vlade SDP-a i predsjednika Mesića.

Tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić ih je, nakon tog poteza, prisilno umirovio i tako počinio nemjerljivu i nepopravljivu štetu Hrvatskoj vojsci i državi. Taj čin je obavljen bez ikakvog razgovora s generalima Hrvatske vojske.

Ubrzo je SDP ukinuo ročnu vojsku, počela je medijsko-politička hajka na Domovinski rat, general Ante Gotovina ismijavan je i progonjen poput zvijeri, hrvatski pobjednici ismijavani i razapinjani od SDP-a i lijevih medija, a u svemu tome aktivno je sudjelovao i predsjednik države Mesić, te krug oko njega s Vesnom Pusić, Ivom Josipovićem, Zoranom Milanovićem i ostalima.

Pogoršanje sigurnosne situacije u Europi

Pitanje ovlasti i općenito postupanja predsjednika države glede Hrvatske vojske nije nimalo bezazleno, uzimajući u obzir eksplozivan karakter i izjave današnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, posebno danas, kada se uz migrantsku krizu situacija u najbližem hrvatskom okružju komplicira i za tren može doći do vrlo ozbiljnog konflikta, ali i zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Europi, zbog kojeg se i švedska vlada odlučila na ponovno uvođenje vojne obveze.

Za Milanovića u rat išli sirotinja i nepismeni

Podsjetimo se da je Milanović 2015. godine izjavio da je u rat “išla sirotinja i nepismeni, a elita i bogati ostala u uredima i na sveučilištima”.

“Nisam nosio pušku, u rat su išli siromasi i sa manje škole, a elita je ostala na sveučilištu” (Zoran Milanović)

 

 

Predsjednik države obezglavio Hrvatsku vojsku!

Potpisnici izjave kojom se pozivalo na nesuradnju s Haaškim sudom bili su hrvatski generali zaslužni za veličanstvene pobjede iz Domovinskog rata: stožerni general u mirovini Janko Bobetko (zapvojednik HV-a), admiral Davor Domazet Lošo (glavni čovjek obavještajno-sigurnonsne organizacije u ratu), general pukovnik Ivan Čermak, general pukovnik u mirovini Ivan Basarac (zapovjednik 3. brigade), general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina (zapovjednik u Oluji) general bojnik Damir Krstičević (zapovjednik 4. brigade), general bojnik Ivan Kapular (Vukovar), general bojnik Mirko Norac, general bojnik Miljenko Filipović, general bojnik u mirovini Ivan Korade i general bojnik u mirovini Nojko Marinović (Dubrovnik).

Od dvanaestorice potpisnika, trojica su preminula: stožerni general u mirovini Janko Bobetko, general pukovnik u mirovini Ivan Basarac te general bojnik u mirovini Ivan Korade.

Za pismo 12 generala protiv kriminalizacije Domovinskog rata odgovorni su pojedinci iz HDZ-a, rekao je 28. rujna 2000. godine hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Napominjemo da je tada još to bio Tuđmanov HDZ, jer se ovo dogodilo neposredno nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika.

Mesić, koji je prije toga otvorio predsjedničke arhive s dokumentima s oznakom tajnosti novinarima i BBC-u i napravio nevjerojatnu štetu kao predsjednik države, tada je rekao kako se i on zalaže za očuvanje digniteta Domovinskog rata, što se kasnije pokazalo kao laž. Iz Mesićevih usta su neprestano izlazile optužbe na račun hrvatske krivnje za rat u BiH, za navodni progon i ubijanje civila u Oluji što se na haškom sudu pokazalo kao laž i općenito vrlo negativan odnos prema Domovinskom ratu.

Veze Stjepana Mesića, Budimira Lončara i Zorana Milanovića

A Mesić je također kao hrvatski predsjednik rehabilitirao Budimira Lončara, ministra vanjskih poslova Jugoslavije koja je napala Hrvatsku, koji je 1991. predložio UN-u embargo na uvoz oružja u vrijeme rata. Bilo je to vrijeme goloruke Hrvatske i srbijanske agresije s do zuba naoružanim četnicima i JNA nad hrvatskim narodom.

Godine 2017. upravo je Zoran Milanović zamijenio Budimira Lončara na mjestu predsjednika VŠMODA (Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld)

Stjepan Mesić je, dakle, kao predsjednik države počinio nepopravljivu i nemjerljivu štetu pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i slici o Domovinskom ratu.

Osim toga, tada su i krenule istrage oko ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, te medijska hajka SDP-a i Stjepana Mesića koji su nastojali kriminalizirati Domovinski rat. Upravo je to bilo i vrijeme kada se na horizontu SDP-a pojavljivala nova zvijezda – Zoran Milanović.

Milanović šokira izjavama o građanskom ratu u Hrvatskoj

Sam Milanović je, poput Mesića, često šokirao javnost izjavama o Domovinskom ratu.

Tako je 2013. godine u ožujku šokirao javnost tezom o građanskom ratu u Hrvatskoj. Na izjavu premijera Zorana Milanovića koji je uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom kazao kako ‘Finska nije imala građanski rat nikada’, oštro su tada reagirali hrvatski branitelji, piše 24sata.hr

“Poštovani prijatelji, je li to moguće? Da premijer jedne države koja je pretrpjela agresiju tih razmjera, a koju definiciju i činjenicu je prihvatilo i Vijeće Europe, može javno iznijeti takvu tvrdnju te agresiju pretvarati u građanski rat i tako činiti nemjerljivu štetu vlastitom narodu i državi koju predstavlja”, poručio je Renato Šelj, predsjednik Udruge HVIDR-a Črnomerec.

Šelj je dodao kako ovakve tvrdnje zaslužuju najstrožu osudu i širu javnu raspravu. No, Milanović se, kasnije, žestoko obrušio na medijski tretman njegove izjave.

Milanović se u jednom trenutku referirao na, prema Milanoviću, neprimjerene izjave Ruže Tomašić.

“Kad izjavite da je Hrvatska samo za Hrvate i da su svi ostali gosti onda se igrate ne vatrom nego radioaktivnim materijalom, jer Hrvatska nije Danska i Finska u kojoj se zna čuti da je Finska za Fince, a svi ostali su gosti. Ali ta Finska nije imala građanski rat nikada, i nije imala situaciju usporedivu s Hrvatskom nikada. Ni Danska ni Njemačka na neki način. Dakle takve stvari, takve neodgovorne zle izjave se čuju po cijeloj Europi, ali Hrvatska je danas drugačija od svih država Europe. Zadnjih 20 godina njezina povijest je drugačija. Mi ulazimo kao 28 članica, jedina članica koja je imala razoran rat i agresiju. To nitko drugi nema, srećom za njih. Mi nažalost imamo i moramo paziti što govorimo”, rekao je Milanović.

Društvenim mrežama ovih se dana proširilo pitanje – “Zamislite Milanovića kao zapovjednika Hrvatske vojske”. Komentatori su najčešće vrlo zabrinuti zbog mogućnosti da Milanović kao predsjednik postane vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.