(VIDEO) Ministar Aladrović: ‘Ne vidim tko može biti nezadovoljan ovakvim povećanjem plaća’

Foto: Snimka zaslona

Hoće li doći do dogovora sindikata u školstvu i Vlade prije štrajka u cijeloj zemlji najavljenog za ponedjeljak? Sindikati i dalje ustraju na usklađivanju koeficijenta. Koliko će konkretno rasti plaće i što je zapravo preostalo od mirovinske reforme, o čijim se zakonskim izmjenama ponovo raspravljalo u Saboru?

Na ova i druga pitanja odgovarao je u HRT-ovoj emisiji Tema dana ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Na pitanje kad će se susresti sa sindikatima u školstvu Aladrović je rekao da bi prvo govorio na temu koja se odnosi generalni sustav plaća.

“Što se tiče samog školstva već smo svjesni da tjedan dana traje štrajk i kako se vidi iz izjava sindikalaca taj štrajk se planira nastaviti. Ono što je bilo izvorno traženje je bila korekcija koeficijenata za 6,11%. Kao što ste mogli vidjeti jučer na predstavljanju smjera Vlade u budućem razdoblju premijer je najavio da smo spremni ići na povećanje osnovice, dakle na horizontalno povećanje koje cijelo vrije e komuniciramo i propagiramo u dosadašnjem dijelu mandata s nekakvih 6,12% odnosno u tri navrata po 2%”, rekao je Aladrović.

“Koeficijenti i osnovica nisu isto kada se gleda konceptualno. Što se tiče povećanja ono je otprilike isto, bez obzira na koji način. Ono gdje sindikati rade distinkciju je oko razlike dodatka i koeficijenta, no ne bih sada širio. Ono što je smjer Vlade je povećanje osnovice za 6,12% u sljedećoj godini. To je nešto s čime ćemo doći za stol , što ćemo predstaviti i službeno sindikatima u pregovorima koji su započeli, sa sindikatima javnih i državni službi i tu očekujemo da ćemo doći do nekog dogovora”, najavio je Aladrović.

“Sigurno da se javnost pa tako i 240.000 zaposlenika javnih i državnih službi može složiti da je ovo značajno povećanje. Ako gledamo da smo do sada imali povećanje od 11,5%, s ovih 6% je značajno povećanje u 4 godine.”

“Svi moraju biti upoznati s time da mi imamo trenutačno politiku plaća uređenu kroz temeljni kolektivni ugovor, kroz granski kolektivni ugovor koji definiraju dodatke po pojedinim sektorima, po pojedinim radnim mjestima i uredbu koja definira složenost poslova odnosno koeficijente”, objasnio je Aladrović.

“Sada bi uz povećanje plaće od 6,12% te u isto vrijeme bi išli u temeljiti redizajn politike plaća i temeljiti redizajn uredbe o koeficijentima”, najavio je.

“Ovo je ponuda za koju smatramo da je u ovom trenutku najpravednija i da zadovoljava i ono što traže sindikati i ono što zahtijevaju ostale javne službe jer ne možemo zanemariti ostale djelatnike u javnom i državnom sektoru”, uvjeren je Aladrović.

“Dok ne napravimo redizajn cijelog sustava plaća i ne budemo imali utvrđene vrlo jasne vrijednosti rada i složenosti pojedinih poslova odlučili smo se za horizontalni pristup. Zaista ne vidim skupinu u ovom trenutku u ovom društvu koja može ovakvom ponudom, ovakvim načinom povećanja biti nezadovoljn”, smatra.

Aladrović odbacio povezivanje povećanja plaća s izborima

“Ako idemo s logikom da je to zbog izbora, što je bilo s dosadašnjim povećanjem plaća. Mi vrlo jasno i konzistentno vodimo politiku plaća i cijelo vrijeme korigiramo osnovicu, odnosno imamo horizontalni pristup”, rekao je.

Mirovinska reforma

“Akceptirali smo 711.000 potpisa i neslaganja sa segmentima mirovinske reforme , formulirali zakon u izvornom obliku kako je građanska inicijativa “67 je previše” tražila i tu smo pokazali određenu inkluzivnost u donošenju odluka odnosno poštivanju volje građana koji su to izrazili”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava.

“U sljedećem razdoblju ćemo voditi razgovore, pregovore i dogovore sa sindikatima i poslodavcima, dakle sa socijalnim partnerima, oko radnog zakonodavstva oko onih modela koje mi kao Vlada RH vidimo da možemo nadomjestiti eventualne neke gubitke koje smo postigli prihvaćanjem ovog zahtjeva kada govorim s financijske strane, na način da omogućimo duži ostanak u svijetu rada, da zagovaramo duži ostanak u svijetu rada koji je povezan i sa samim sustavom rada, ali isto tako i nedvojbeno povezan sa mirovinskom sustavom, jer čini mirovine adekvatnijim, a sustav održivijim”, objasnio je Aladrović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.