Bulj poručio: ‘Čim su Johnson i Juncker čuli da me Plenković šalje, riješio se Brexit’

Foto: Fah

“Čim su Johnson i Juncker čuli da me Plenković šalje, riješio se Brexit,” poručio je Mostov zastupnik Miro Bulj komentirajući postignut dogovor o sporazumnom razvodu vezano uz izjavu Andreja Plenkovića koji je prije nekoliko dana ustvrdio: “Drugi put ću predložiti ekscelenciju Bulja za veleposlanika, zbog vrlo stručnih kompetencija”.

“Gdje postoji volja, postoji dogovor – imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjenu Kraljevinu i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor”, objavio je Juncker na Twitteru.

“Čim su Johnson i Juncker čuli da me Plenković šalje, riješio se Brexit”, napisao je Bulj na svom Facebook profilu.

Plenković: “Drugi put ću predložiti ekscelenciju Bulja za veleposlanika, zbog vrlo stručnih kompetencija”

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković tvrdio je da nije osobno predložio Igora Pokaza za veleposlanika, nego da je to učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Pravi izbor je prijavitelj Povjerenstvu, koje se na ovom slučaju ponovno da instrumentalizirati, gospodin Bulj. Ja ću vidjeti što će Povjerenstvo kazati, a drugi put ću razmotriti da predložim ekscelenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem brexita, koji još nitko nije riješio”, rekao je Plenković.

> Evo kako Igor Pokaz brani svog kuma Andreja Plenkovića, koji ga je postavio za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji!

> Plenković ponovno tema Povjerenstva zbog vjenčanog kuma kojeg je predložio za veleposlanika: Evo što je on odgovorio

> MVEP brani Plenkovića – tvrde da je njegov kum izabran za veleposlanika ‘isključivo na temelju svoje iskusne karijere’

>Tko je Igor Pokaz, vjenčani kum premijera Plenkovića koji ga je postavio za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 11.listopada odlučivalo je o tome je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Članovi Povjerenstva iznosili su oprečne prijedloge, no većinski zaključak je da je premijer Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja.

Igor Pokaz – ušao u MVP dvije godine prije nego što je diplomirao

Igor Pokaz rođen je 1968. godine, a u hrvatsku diplomaciju na mala vrata ulazi 1992., dvije godine prije nego što je stekao diplomu na Ekonomskom fakultetu (1994.) i to kao prevoditelj-tumač u promatračkoj misiji EU-a.

Dvije godine nakon toga postaje atašeom u međunarodnom odjelu za suradnju, nakon čega od 1996. do 1999. obnaša dužnost prvog tajnika Kabineta ministra Vanjskih poslova Mate Granića.

Od 1993. do 2003. godine bio je hrvatski diplomat/savjetnik pri UN-u u New Yorku, a veliki uspon događa se za vrijeme Sanaderova mandata kada od 2005. do 2007. obnaša dužnost pomoćnik ministra za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane.

Od Atlantic grupe i NATO-a do veleposlanika u Rusiji

Igor Pokaz 2007. godine napušta državnu službu te odlazi u privatni biznis odnosno u Atlantic grupu gdje godinu dana obnaša dužnost šefa ureda glavnog direktora Atlantic grupe. Nakon godinu dana provedenog u privatnom poslu vraća se u diplomatske vode te preuzima dužnost stalnog hrvatskog predstavnika pri NATO-u na četiri godine. Vrhunac diplomatske karijere doživljava 2012. godine kada ga je SDP-ov premijer MIlanović imenovao na tada osjetljivu poziciju hrvatskog veleposlanika u Rusiji.

Igor Pokaz pripada istoj generaciji diplomata kao i Plenković i Sanader no zanimljivo je kako ga se svrstavalo u diplomate “koji danas vladaju Hrvatskom”, prema Večernjem listu koji je 2016. primjetio: Nitko od njih nije tada imao više od 30 godina i nitko od njih nije bio član nijedne političke stranke. Osim Plenkovića, tu je bio i Milanović, Klisović, Siniša Petrović, Orsat Miljenić te Igor Pokaz.

U istom članku, Večernji list navodi “Igor Pokaz je pak bio hrvatski ambasador u Moskvi u vrijeme SDP-ove Vlade, a zanimljivo je i da se 2011. godine spominjao kao kandidat za predstojnika Ureda Ive Josipovića. Zanimljivo je i da je ubrzo nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima i “ušao” na Pantovčak, Ivo Josipović ponudio i Plenkoviću mjesto savjetnika, kojeg je upoznao još kao izvrsnog studenta Pravnog fakulteta.”

Prema Wikileaksu hvaljen zbog obiteljske vojne prošlosti

“Njegovo vojno i diplomatsko iskustvo, obiteljske vojne veze i vrijeme provedeno na mjestu zamjenika Grčić-Polić mogle bi ga učiniti primjerenim sugovornikom”, navodi se prema Wikileaksu u predstavci datiranoj u ožujku 2005. godine kada je postao pomoćnikom ministra pomoćnik ministra za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane.

U predstavci se također navodi kako je njegovo “iskustvo gotovo u cijelosti diplomatsko, ali da ima i kredibilitet i kroz vlastito iskustvo mladog časnika u Hrvatskoj vojsci ranih 90-tih (nije navedeno u službenoj biografiji) i kroz oca, umirovljenog generala Hrvatske vojske”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr