Tko je Igor Pokaz, vjenčani kum premijera Plenkovića koji ga je postavio za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji?

Foto: fah

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv premijera Andereja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza nije obavijestio da se radi o njegovu vjenčanom kumu.

Premijer je tu odluku ocijenio “neargumentiranom i nepotrebnom”, a u njegovu obranu stao je MVEP tvrdeći da je Pokaz stručan diplomat bogate karijere.

S druge strane predsjednica Povjerenstva kazala je: “Kumstvo je povezana osoba. Mislim da uopće nema dvojbe oko toga da se on (Plenković) ne mora izuzeti kod svake osobe koju poznaje ili radi u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Međutim, ovdje se ne radi o poznaniku s poslovne strane već se radi o kumu što je drugačija pozicija”; te povodom toga donosimo njegov životopis.

Igor Pokaz – ušao u MVP dvije godine prije nego što je diplomirao

Igor Pokaz rođen je 1968. godine, a u hrvatsku diplomaciju na mala vrata ulazi 1992., dvije godine prije nego što je stekao diplomu na Ekonomskom fakultetu (1994.) i to kao prevoditelj-tumač u promatračkoj misiji EU-a.

Dvije godine nakon toga postaje atašeom u međunarodnom odjelu za suradnju, nakon čega od 1996. do 1999. obnaša dužnost prvog tajnika Kabineta ministra Vanjskih poslova Mate Granića.

Od 1993. do 2003. godine bio je hrvatski diplomat/savjetnik pri UN-u u New Yorku, a veliki uspon događa se za vrijeme Sanaderova mandata kada od 2005. do 2007. obnaša dužnost pomoćnik ministra za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane.

Od Atlantic grupe i NATO-a do veleposlanika u Rusiji

Igor Pokaz 2007. godine napušta državnu službu te odlazi u privatni biznis odnosno u Atlantic grupu gdje godinu dana obnaša dužnost šefa ureda glavnog direktora Atlantic grupe. Nakon godinu dana provedenog u privatnom poslu vraća se u diplomatske vode te preuzima dužnost stalnog hrvatskog predstavnika pri NATO-u na četiri godine. Vrhunac diplomatske karijere doživljava 2012. godine kada ga je SDP-ov premijer MIlanović imenovao na tada osjetljivu poziciju hrvatskog veleposlanika u Rusiji.

Foto: Kremlin.ru / wikimedia commons

Zanimljivo, Igor Pokaz nije odradio cijeli veleposlanički mandat, već iznenadno napušta službu te odlazi, ponovno, u privatne vode. Ni danas se ne zna sa sigurnošću čime se bavio između 2015. i 2017., kada ga premijer Plenković po treći puta vraća Ministarstvo vanjskih poslova +, ovaj puta kao hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Nesuđeni predstojnik Ureda predsjednika Ive Josipovića

Igor Pokaz pripada istoj generaciji diplomata kao i Plenković i Sanader no zanimljivo je kako ga se svrstavalo u diplomate “koji danas vladaju Hrvatskom”, prema Večernjem listu koji je 2016. primjetio: Nitko od njih nije tada imao više od 30 godina i nitko od njih nije bio član nijedne političke stranke. Osim Plenkovića, tu je bio i Milanović, Klisović, Siniša Petrović, Orsat Miljenić te Igor Pokaz.

U istom članku, Večernji list navodi “Igor Pokaz je pak bio hrvatski ambasador u Moskvi u vrijeme SDP-ove Vlade, a zanimljivo je i da se 2011. godine spominjao kao kandidat za predstojnika Ureda Ive Josipovića. Zanimljivo je i da je ubrzo nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima i “ušao” na Pantovčak, Ivo Josipović ponudio i Plenkoviću mjesto savjetnika, kojeg je upoznao još kao izvrsnog studenta Pravnog fakulteta.”

Igor Pokaz hvalio LNG terminal na Krku, ali i bio sretan zbog ruskog Gazproma

“Ako Ukrajina iskazaže interes i ako se izgradi sva potrebna infrastruktura, uključujući plinovod (za isporuke s terminala), tada (Ukrajina) može sudjelovati u projektu i dobiti plin iz ovog terminala”, kazao je Pokaz tijekom intervjua s Interfaxom još 2014. godine što je prenio kyivpost.com.

U istom intervjuu Pokaz je dodao kako je LNG terminal dugoročni projekt koji će biti ostvaren tek kroz 4 ili 5 godina, te je usput istaknuo: “Hrvatska bi bila sretna kada bi se Gazprom prijavio na natječaj za razvoj plinskih depozita u zemlji, ali nije spreman ponuditi povoljan tretman ruskom plinskom divu”.

Prema Wikileaksu hvaljen zbog obiteljske vojne prošlosti

“Njegovo vojno i diplomatsko iskustvo, obiteljske vojne veze i vrijeme provedeno na mjestu zamjenika Grčić-Polić mogle bi ga učiniti primjerenim sugovornikom”, navodi se prema Wikileaksu u predstavci datiranoj u ožujku 2005. godine kada je postao pomoćnikom ministra pomoćnik ministra za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane.

U predstavci se također navodi kako je njegovo “iskustvo gotovo u cijelosti diplomatsko, ali da ima i kredibilitet i kroz vlastito iskustvo mladog časnika u Hrvatskoj vojsci ranih 90-tih (nije navedeno u službenoj biografiji) i kroz oca, umirovljenog generala Hrvatske vojske”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr