(VIDEO) Ministar turizma otkrio kada će se otvoriti granice s BiH i Srbijom

Foto: Snimka zaslona

Nijemci, u kontekstu godišnjeg odmora, najviše guglaju Hrvatsku, rezultati su to istraživanja agencije Arbona. Naša ih zemlja daleko više zanima od Španjolske ili Italije, a indeks ključnih riječi godišnji odmor i Hrvatska veći je od 75 posto.

Kakvo je novo normalno za one koji su u Puli reći će nam Boris Mišević. Za RTL Danas razgovarao je s ministrom turizma Garijem Cappellijem o tome nazire li se turistička sezona.

Nema puno turista u Puli, ali ima nautičkog turizma.

“U Hrvatskoj je nekih 67.000 turista, u Istri oko 20-ak tisuća turista”, rekao je Capelli.

“Premijer je dogovorio sve detalje i Mađari nam dolaze već od ovog petka, otvara se granica s Mađarskom, sljedeći ponedjeljak s Austrijom i svih onih desetak zemalja koje smo nabrajali da će se otvoriti oko 15. lipnja, imali smo i pravo tako da se sljedeći tjedan otvara ono nama najbitnije tržište koje pokriva 55 posto prometa Hrvatske”, otkrio je Capelli.

Otvaranje granice s BiH najkasnije 25. lipnja

Otkrio je što je i s granicama s BiH i Srbijom.

“Na razini Europske unije dogovoreno je da oko 15.6. otvorimo unutar granica EU, a nakon toga treće zemlje. Do kraja lipnja sigurno će biti otvoreno, dakle naročito hotelijeri Makarske i ovaj dio, dakle osobno su me u zadnjih par dana nazvali. Inzistiraju na što prije otvaranju prema Bosni i Hercegovini jer ima jako puno interesa, ja mislim da ćemo i prije, negdje oko 22., 23. najkasnije 25. s BiH otvoriti granicu”, rekao nam je Capelli.

Tiskano oko 30.000 Cro kartica

Objasnio je i što je Cro karticama.

“Govorimo o tome. Mi smo imali tjedan odmora vrijedan koji je trebao biti s 50 posto popusta za naše turiste, dakle Hrvate. Na kraju krajeva problem koji je nastao s Covid-om 19 nam je sve u dva mjeseca tog projekta oduzeo. Htjeli smo krenuti odmah nakon Uskrsa, s 1.5. i tako krenuti u pravom smislu korištenja i bilo je anketirano 63 posto ljudi koji bi, poslodavaca, davalo neka određene sredstva, 2500 kuna neoporezovano. Međutim dogodilo se to što se dogodilo.

Mi ovisimo o bankama. Treba otvoriti fizički ugovor u banci, za sad od 7 banaka s kojima smo pregovarali, prve tri su potpisale ugovor ovih dana tako da smo mi i tu bili u poziciji da moramo čekati dogovor s bankama. Mi smo tu izgubili dva mjeseca definitivno. Nekih 30.000 prvih kartica je tiskano, s 1.7. će kartice biti izdane i krećemo”, kazao je Capelli.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr