Pogledajte kako rade trgovine i trgovački centri na Tijelovo

Foto: Getty images

Nacionalni stožer civilne zaštite prije dva tjedna dopustio je rad trgovina nedjeljom, ali je zadržao zabranu rada državnim praznicima i blagdanima.

Zbog toga u četvrtak, na Tijelovo, trgovački lanci i šoping centri ne rade.

Dopušten je rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama

Tako i najveći domaći trgovački lanac Konzum u četvrtka 11. lipnja neće raditi, dok će u petak i za vikend raditi prema uobičajenom rasporedu.

Baš kao i trgovine Konzuma, sve prodavaonice Lidla na Tijelovo ne rade, dok se u petak vraćaju na svoj redovit način rada. Sve trgovine Spara u četvrtak će biti zatvorene, dok u petak otvaraju vrata.

Također ni trgovine Kauflanda na Tijelovo neće raditi. Tommy će jednako tako zatvoriti svoje trgovine na Tijelovo.

Trgovine Muellera u četvrtak ne rade, dok se u petak vraćaju u prema redovnom rasporedu. DM ovog četvrtka neće raditi, dok u petak radi prema uobičajenom radnom vremenu.

Zagrebačka Ikea i njeni dostavni centri ne rade u četvrtak.

UiO još je 2017. uputila Saboru prijedlog Zakona – zašto Sabor nije reagirao u propisanom roku?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji još je u ožujku 2017. uputila u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o radu po kojemu bi radnici mogli sami birati žele li raditi nedjeljom te, ukoliko žele, dobili 50% veće dnevnice.

Sukladno saborskom Poslovniku predsjednik Odbora za rad trebao je u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru. No, tadašnji predsjednik, Mirando Mrsić to nije učinio, a isto tako ni njegov nasljednik, SDP-ov Gordan Maras. Usprkos odredbama Poslovnika sve do danas saborski se Odbor nije se izjasnio o ovom prijedlogu.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom i blagdanom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Spomenutim nedjelovanjem i ignoriranjem prijedloga poput onog udruge U ime obitelji najviše su oštećene radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom i blagdanom, de facto bez da su za to plaćeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr