(VIDEO) Most traži ograničenje transporta nafte s visokim udjelom sumpora kroz Hrvatsku

Foto: snimka zaslona

Prijedlog dopuna Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim Most traži da se ograniči transport nafte s visokim udjelom sumpora kroz Hrvatsku, nije u četvrtak naišao na podršku vladajućih, uz obrazloženje da bi time Hrvatska prekršila međunarodne obveze.

Mostovci traže da se omogući prihvat i transport isključivo nafte čije karakteristike ne prelaze granične vrijednosti sadržaja sumpora od maksimalno 1 posto m/m, naglašavajući da nafta s većim udjelom sumpora predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Posebno su se pritom osvrnuli na zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

“Osim što je problem loše stanje rafinerije u Bosanskom Brodu koja godinama nije modernizirana, problem je i što prerađuje naftu loše kvalitete”, poručio je Mostov zastupnik Tomisilav Panenić.

Upozorio je i da je nafta s viskom udjelom sumpora vrlo otrovna i eksplozivna, odnosno predstavlja latentnu opasnost. “Smanjenjem udjela sumpora u nafti s 2,8 na 1 posto sigurno bi se unaprijedila situacija u tom području i smanjilo zagađenje”, uvjeravao je Panenić.

Mostov prijedlog zakonskih dopuna Vlada ne prihvaća. Državni tajnik u u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić rekao je da bi se promjenom tehničkih uvjeta po kojima JANAF posluje morali odbijati postojeći korisnici, a to bi, tvrdi, bilo u suprotnosti s obvezama Hrvatske iz Ugovora o energetskoj povelji.

Osim toga, dodaje Milatić, emisija stakleničkih plinova ne može se riješiti tehničkim uvjetima jer ne ovisi samo o vrsti nafte, već i o tehnološko-tehničkim karakteristikama rafinerije. Ustvrdio je i da bi se predložene dopune zakona odrazile na porast maloprodajnih cijenu naftnih derivata u Hrvatskoj, ali i ugrozilo poslovanje tvrtki koje transportiraju naftu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina