(VIDEO) Na šibenskoj bolnici pronađena neeksplodirana bomba iz Domovinskog rata: Bivši Mungos na vrijeme reagirao

Foto: Fah

Radnik tvrtke koja radi na energetskoj obnovi šibenske bolnice Stanislav Jazvec u utorak je prilikom uklanjanja azbestnih ploča sa zgrade kotlovnice pronašao eksplozivnu napravu, tzv. zvončić koji je kao bivši razminiratelj Mungosa prepoznao, a kako je potvrdila ravnateljica šibenske Opće bolnice Sanja Jakelić, pirotehničari su ga uništili nešto poslije 16 sati.

Foto: snimka zaslona

Radnik je tijekom podizanja azbestnih ploča pronašao zvončić pa su odmah zaustavljeni radovi i obaviještena je policija, koja je poslala svoje snage i pirotehničare na teren. Poduzele su se sve radnje za sigurno uništavanje. Zbog sigurnosnih razloga, evakuiran je Odjel pedijatrije, zatvoren je dio ceste i pomaknuti su automobili kako bi pirotehničari obavili svoj posao, a pronalazak naprave potvrdila je i eglasnogovornica šibenskih policajaca Marica Kosor.

Bivši Mungos otkrio “zvončić” i na vrijeme reagirao

Srećom, zvončić je pronašao radnik tvrtke Esco Energy Stanislav Jazvec, koji je osam godina kao pirotehničar radio u Mungosima pa je znao kako postupiti.

“Skidali smo eternit ploče s kojima je pokriven krov kako bismo pripremili novo krovište. Tu su bile dvije ploče, prvu sam pomaknuo i odnio, a kad sam pomaknuo drugu, vidio sam napravu i znao da se radi o zvončiću. Sreća jer kolega mi je kazao da on ne bi znao što je to pa tko zna kako bi reagirao”, rekao je Jazvec.

Tko je bio Ratko Mladić, pod čijim su zapovjedništvom vršeni najstrašniji zločini?

Eksplozivnu napravu pirotehničari su uništili nešto poslije 16 sati, a u Šibeniku se čula snažna detonacija.

Ima li još neeksplodiranih “zvončića” na civilnim objektima po Hrvatskoj?

Kazetne bombe, takozvani “zvončići”, koje je agresorska vojska koristila tijekom Domovinskog rata, u velikom postotku (između 5 i 30%) ne eksplodiraju odmah te dugi niz godina predstavljaju trajnu prijetnju za civilno stanovništvo na zahvaćenom zemljištu.

“Zvončići” su bili u upotrebi tijekom granatiranja Zagreba u svibnju 1995., kojim je agresorska srpska vojska provela odmazdu za uspješnu hrvatsku operaciju “Bljesak”.

(FOTO, VIDEO) Raketiranje Zagreba 1995.- znate li da je neeksplodirani “zvončić” sve do 2013. bio na krovu dječje bolnice u Klaićevoj?!

U dvodnevnom granatiranju, u kojem su pogođeni objekti poput dječje bolnice, škole i Hrvatskog narodnog kazališta, poginulo je sedam osoba, najvećim dijelom civila, a posljednji neeksplodirani “zvončić” nalazio se na krovu dječje bolnice u Klaićevoj ulici sve do 2013. Tada je, srećom, uočen tijekom sanacije te nakon toga detoniran u kontroliranim uvjetima.

(FOTO, VIDEO) Predsjednica dodjelila Povelju Republike Hrvatske Festivalu djeteta u Šibeniku, primio ju direktor Festivala za vrijeme Domovinskog rata

Šibenik je tijekom velikosrpske agresije 1991. (“rujanski rat”) bio izložen nemilosrdnim napadima pod zapovjedništvom generala JNA Ratka Mladića. Obranom grada Hrvatska je vojska spriječila je neprijateljski izlazak na more i presijecanje Hrvatske.

U žestokim napadima na grad nije bilo milosti za civilno stanovništvo i objekte. Među ostalim objektima, u granatiranju Šibenika oštećena je kupola renesansne katedrale svetog Jakova u Šibeniku majstora Jurja Dalmatinca, spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a.

Podsjetimo, Ratko Mladić, koji je u Haagu nedavnom nepravomoćnom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora, nije bio suđen za zločine počinjene tijekom 1991. u Hrvatskoj.

Nino Raspudić: Je li ovaj Mladić bio i u Hrvatskoj?

Izvor: narod.hr/hina