(FOTO, VIDEO) Predsjednica dodjelila Povelju Republike Hrvatske Festivalu djeteta u Šibeniku, primio ju direktor Festivala za vrijeme Domovinskog rata

Foto: fah

Podizanjem festivalske zastave ispred šibenske Gradske vijećnice i izvođenjem himne ‘Zdravo maleni’ u subotu navečer je otvoren 58. Međunarodni festival djeteta u Šibeniku, pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i nazočila otvorenju festivala. Predsjednica je Festivalu dodjelila Povelju Republike Hrvatske, a čast da primi nagradu pripala je Anti Puliću, koji je bio direktor Festivala u vrijeme Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Djeca su budućnost”

“S velikim sam veseljem danas tu sa vama, i to ne samo kao pokroviteljica, već i kao prijateljica i posjetiteljica. I moja su djeca odrastala s ovim festivalom na šibenskim ulicama. Djeca su budućnost, a tu u Šibeniku, poznatom po svojoj bogatoj povijesti, djeca se igraju i stvaraju, a baš MDF im je dao priliku da budu kreativna. Za vrijeme MDF-a ni odrasli ne potiskuju dijete u sebi, jer je na taj način jedino moguće razumjeti najmlađe- Želim vam da i dalje budete nositelji dječjeg stvaralaštva, još puno, puno godina”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na otvaranju MDF-a.

Direktor festivala u vrijeme Domovinskog rata primio nagradu od predsjednice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike je dodijelila MDF-u i Povelju Republike Hrvatske koju je primio Ante Pulić, direktor festivala za vrijeme Domovinskog rata. I u tim, najtežim vremenima, kada je grad bio na meti neprijateljskih granata, Festival se održao.

Publiku je pozdravio i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

“Dobrodošli u najstariji izvorni grad, grad prijatelj djece Šibenik. Već 58. godina ovih nekoliko tjedana u ljetnim mjesecima daje značaj toj djeci, njihovom izražavanju i oblikovanju onog što žele reći. I to ne iskazuju samo na kazališnim daskama i raznim radionicama, nego i dišući s ovim gradom, njegovim ulicama, kalama i trgovima”, rekao je Burić.
Šibenski Međunarodni dječji festival otvorila je predstava Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca. “Jaje Zorana Krilića, a redateljica i dramaturginja je Sanja Hrnjak. Autor glazbu za predstavu je Mate Matišić, scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Morana Petrović, dok je scenske pokrete i koreografkinj u osmislila Martina Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava “Jaje” na zaigran način gradi dvije paralelne priče: edukativnu, koja nas uči o raznolikim životinjskim vrstama, upozoravajući nas istovremeno na sve ono što se krije u virtualnom svijetu, i emocionalnu, koja govori o potrazi usamljenog dječaka za prijateljstvom. Šaljivim ispreplitanjem simpatičnih i metaforičkih likova ulazi se u svijet dječaka Dide, koji u pokušaju da pronađe prijatelja u svom imaginarnom svijetu otvara vrata mnogim nepoznatim gostima i potencijalnim opasnostima.

Na 58. MDF-u u dva tjedna u Šibeniku će nastupiti više od 700 izvođača i umjetnika iz 18 država svijeta. To su Južna Koreja, Italija, Kina, Njemačka, Poljska, Francuska, Španjolska, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil, Argentina i zemlje iz regije.
Uz predstave i razne nastupe, u Šibeniku će se za vrijeme MDF-a održati i cijeli niz radionica za najmlađe. Od filmskih i likovnih do novinarskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.