(VIDEO) Nacionalna televizija dala HDZ-u 3 puta više vremena nego drugim gostima da govori o izborima za Europski parlament

Foto: snimka zaslona

Manje od 100 dana ostalo je do europskih izbora. Europski parlament objavio je i prve projekcije o novom, devetom sazivu koji će, zbog izlaska Velike Britanije iz Unije, imati 705 umjesto 751 zastupnika.

Što nas očekuje na izborima za Europski parlament, koje analitičari ocjenjuju najvažnijima u povijesti? Što pokazuju prve projekcije, koje stranke imaju najveće šanse? Tko su nove nade hrvatske politike koje ulaze u izbornu utakmicu? Jesu li hrvatski birači nezainteresirani za izbore za Europski parlament? Na ta i brojna druga pitanja u emisiji urednika i voditelja Damira Smrtića odgovore su pokušali dati gosti: Karlo Ressler (HDZ), Biljana Borzan, (SDP), Sonja Čikotić (Most), Matija Posavec (HNS), Damir Grünbaum (Živi zid), Diana Topčić – Rosenberg (Amsterdamska koalicija -GLAS).

U emisiji je sudjelovalo šest osoba, no omjer vremena koje su dobili za iznošenje svojih stavova pokazuje da javna televizija prednost daje HDZ-u.

Donosimo točno vrijeme za svakog od gostiju:

Karlo Ressler (HDZ) – 13:25
Biljana Borzan (SDP) – 04:40
Matija Posavec (HNS) – 04:15
Damir Grunbaum (ŽZ) – 04:15
Sonja Čikotić (MOST) – 03:55
Diana Topčić-Rosenberg (GLAS) – 04:00

Tako je, prema ovom izračunu, HDZ-ov Resler dobio čak tri puta više vremena za iznošenje stavova od ostalih sudionika emisije.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da HRT pokazuje pristranost. U siječnju je na temu referenduma GI Narod odlučuje HRT zapravo doveo u zabludu predstavljajući lažnu sliku javnog mnijenja, na isti način na koji je to učinio i u rujnu 2017. kada je tema bila hoće li se raspisati referendum o izmjeni izbornog zakona.

Više o tome čitajte ovdje:

Otvoreno: Gotovo 90 posto komentara u korist referenduma Narod odlučuje, a HRT iskrivljeno prikazao omjer 50:50

Osim toga, događalo se i da vizualno nameću nekoliko stranaka, pa se nisu dotaknuli stranaka poput Neovisnih za Hrvatsku, IDS-a ili pak SDSS-a, ali zato su se nekoliko puta vidjele iste stranke.

Pogledajte HRT-ovu najavu emisije Otvoreno: Vizualno nametanje nekoliko stranaka, što je s ostalima? 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr