(VIDEO) Nacionalni preventivni projekt: ‘Glazbom protiv nasilja’ u Vukovaru uz rock sastav Adastra

Foto: Snimka zaslona

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 666 kaznenih djela vršnjačkog nasilja, što je 12 posto manje u odnosu prema 2017., rečeno je uoči glazbeno-scenskog događaja “Glazbom protiv nasilja” koji je održan u utorak u Vukovaru u organizaciji Ravnateljstva policije MUP-a, vukovarske-srijemske PU, Grada Vukovara i odgojno-obrazovnih ustanova s vukovarskog područja.

“Također, prekinuli smo trend porasta kaznenih djela na štetu djece i obitelji za dva posto 2018. u odnosu prema 2017. godini”, rekla je voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber, dodajući kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 2010., kad je nasmrt premlaćen vinkovački srednjoškolac Miroslav Tunjić, nije bilo takvog ni sličnog slučaja.

“To nam pokazuje da prevencija itekako ima smisla”, ocijenila je Veber, dodajući kako nasilje treba staviti na stup srama i o nasilju treba progovoriti.

U programu je nastupio rock sastav “Adastra”, čiji je pjevač Edvard Abazi okupljenim mladim Vukovarcima govorio o vlastitoj nasilnoj prošlosti, koja ga je odvela do Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu.

Program “Glazbom protiv nasilja” dio je nacionalnoga preventivnog projekta “Živim život bez nasilja” usmjerenog prema prevenciji nasilja među mladima, sprječavanju nasilja prema ženama i nasilja u obitelji te prema izgradnji kulture nenasilja i tolerancije.

“Sve je krenulo s tim ubojstvima djece i nismo to mogli samo tako gledati. Nisam ni sanjao da će toliko toga biti, toliko smo već priredbi održali”, kaže Jeronim Marić iz sastava Adastra za HRT:

Izvor: narod.hr/hina