(VIDEO) Narod odlučuje objavio: ‘397 024 potpisa za prvo pitanje, 390 189 za drugo – ‘Hvala svim volonterima!’

Foto: snimka zaslona

“Velika mi je čast objaviti danas da smo prikupili:
za prvo pitanje: 397 024 , i za drugo pitanje: 390 189 potpisa građana” – rekao je, uz gromoglasan pljesak okupljenih, koordinator inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora, te nastavio:

“I najvažnije od svega: hvala svim volonterima! Oni su uzor Hrvatske kakvu sanjamo!”

Danas, 31. svibnja, u 11 sati ispred Hrvatskog sabora, građanska inicijativa Narod odlučuje organizirala je konferenciju za medije.

Inicijativa je prikupila dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima, objavljeno je u utorak navečer, a na konferenciji je iznesen točan broj potpisa te su se javnosti obratili Zvonimir Troskot, Hrvoje Pende i Marija Burazer iz Inicijatove.

Video s konferencije pogledajte u nastavku:

Dr. Pende: “Da nije bilo donacija građana, ne bismo se uspjeli nositi s opstrukcijama”

Dr. Hrvoje Pende je poručio:

“Ja sam dr. Znanosti Hrvoje Pende, član sam organizacijskog odbora GI Narod odlučuje i dolazim iz Rijeke. Pred narodnu inicijativu stavljane su brojne prepreke kako bi se dodatno otežalo izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma za pravedniji izborni sustav. Dio gradonačelnika i načelnika općina sprječavao je stanovnike svojih gradova i mjesta da se demokratski izjasne na tri načina:

1. Gradovi i mjesta koji su naplaćivali lokacije za izjašnjavanje kao da se radi o komercijalnoj djelatnosti, a ne ustavnom pravu. Porez na referendum uveli su, između ostalih gradovi Karlovac, Našice, Osijek, Zagreb, Vodice, Nova Gradiška, Rijeka, Knin, Novi Vinodolski, Rab itd..

2. Gradovi i mjesta u kojima smo morali plaćati mjesta izjašnjavanja, a uz to su nam ograničili broj lokacija. Nisu nam dopustili prikupljanje potpisa na najfrekventnijim gradskim lokacijama te su dozvole izdavali sa velikim zakašnjenjem. Tako su neki gradovi skratili ionako najkraći rok za prikupljanje potpisa u EU od 2 tjedna na tjedan dana ili čak na samo 3 dana. To su, između ostalih Rijeka, Lovran, Sisak, Samobor i dr.
Hrvatski su građani morali ovim gradonačelnicima i načelnicima platiti oko 100 000 kuna da bi imali pravo prikupljati potpise za referendum. Da nije bilo brze i velikodušne potpore građana koji su nam odmah počeli uplaćivati donacije – u svim tim gradovima i mjestima uvođenjem poreza na referendum srpiječilo bi se izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma za pravedniji izborni sustav.”

Marija Burazer: “Ovu inicijativu iznijeli su naši volonteri, a narod je odlučio!”

Marija Burazer je poručila:

“Ovu inicijativu GRAĐANA ZA GRAĐANE iznijeli su naši volonteri, koji su omogućili da građani RH pred 27. obljetnicu njene samostalnosti napokon imali priliku izboriti se, i to najdemokratskijim mogućim sredstvom – referedumom, za konačno jedan bolji, pravedniji i smisleniji izborni sustav.

Oni su za sve nas izborili priliku ostvariti sustav koji će:
-omogućiti da Hrvatskom upravljaju sposobni a ne podobni,
-koji će obezglaviti trenutni politički inženjering, klijentelizam i političku trgovinu,
-u kojemu će svaki izabrani saborski zastupnik odgovarati neposrednom biraču koji mu je svojim glasom povjerio vlast,
-koji će omogućiti dopisno i elektroničko glasovanje i time jednako sudjelovanje svih državljana RH u njenim izbornim procesima, te
-urediti izborne jedinice prema administrativnim grsanicama na način da svaki glas građanina RH konačno vrijedi jednako.

I za kraj želim istaknuti kako je ovako visok odaziv građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu:

DOKAZ da je ‘Narod odlučio!'”

Radi se o ovim pitanjima:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

„Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

„Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.“

Građani su svojim potpisom mogli podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Tijekom prikupljanja potpisa GI se susrela s brojnim opstrukcijama, a pokrenute su i ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora jer su, kažu, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum. Ministar uprave Lovro Kušćević nijenapravio ništa po pitanju situacije u navedenim gradovima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr