(VIDEO) Nepregledna kolona birača u Zagrebu: Umjesto e-glasovanja ili dopisnog, građani morali stajati u nezapamćenoj gužvi

parlamentarni izbori 2020. birači
Foto: Fah

Zagrepčani još ovako dugi red reda ispred birališta nisu imali prilike vidjeti. Već u ranim jutarnjim satima ispred birališta u gimnaziji u Križanićevoj ulici u Zagrebu stvorila se nevjerojatna gužva i nepregledan red. Od Bornine ulice kroz Švearovu do ulaza u gimnaziju u Križanićevoj.

Naime, riječ je o glasačkom mjestu na kojemu glasuju svi oni koji imaju prebivalište izvan Zagreba. Ljudi su strpljivo čekali, većina sa zaštitnim maskama na licima, kako bi obavili svoju građansku dužnost.

Čitatelji nam javljaju da su veliki redovi bili i u drugim hrvatskim gradovima za birače koji su se prijavili za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

O jednom od bizarnijih primjera kako HDZ-ova vlast otežava biračima izbore pisali smo prije par dana kada nam se javio bračni par na odmoru koji se prijavio za glasovanje izvan mjesta prebivališta i s otoka su morali ići na biračko mjesto na kopnu!

> Evo kako HDZ sprječava glasovanje: Bračni par na odmoru prijavio se za glasovanje – šalju ih s otoka na kopno

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

Biračko pravo je ustavno pravo

Podsjetimo, u Hrvatskoj je jedan od prijedloga GI Narod odlučuje bio uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja na izborima. Vlada je proglasila da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma te je ideja dopisnog i elektroničkog glasovanja odbačena iako bi mnogima znatno olakšala glasovanje, primjerice, starijima, onima izvan Hrvatske, ali i svima koji u vrijeme pandemije koronavirusa ne mogu biti u svom mjestu boravka, onima koji su u samoizolaciji ili su oboljeli od COVID-19.

Borbu s COVID-19 vodimo već tri mjeseca, znamo da imamo ljude u samoizolaciji, da imamo bolesne koji se liječe od kuće, imamo asimptomatske zaražene i unatoč svemu raspisani su izbori. Mnogim Hrvatima onemogućeno je glasovanje u inozemstvu, ne samo onima koji su se iselili iz Hrvatske, već i onima koji su zbog prirode posla ‘zaglavili’ u nekoj stranoj državi, poput pomoraca, građevinskih radnika i drugi. Uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja olakšalo bi ove izbore svima i smanjilo mogućnost potencijalnog širenja zaraze.

Teleoperateri su već ranije poručili da u Hrvatskoj već imamo razvijen sustav za e–glasovanje koji nude kupcima, te da bi ga bilo moguće pokrenuti u samo mjesec dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr